Інші завдання дивись тут...

Розв'язник до підручника "Українська література 5 клас Коваленко Л.Т."

ЄВГЕН ГУЦАЛО (1937—1995)

Сторінка 221 (2013) / 200 (2018)

1 (2013) / 1 (2018) Опрацюй форзац на початку підручника і з'ясуй, звідки родом письменник Євген Пилипович Гуцало.

Євген Пилипович Гуцало народився 14 січня 1937 р. в с. Старому Животові Вінницької області в родині сільських учителів.

 

(2013) / 2 (2018) Яким було дитинство Є. Гуцала?

У «вогненні воєнні роки,…голодні післявоєнні» життя дітей було важким і  голодним.

 

(2013) / 3 (2018) Який вплив справили на письменника книжки?

Те, про що розповідалось у книжках було цікавішим, новим, не похожим на звичне життя.

 

4 (2013) Назви прозові твори Є. Гуцала.

Повісті «Мертва зона», «Родинне вогнище», «Подорожні», «Сільські вчителі» «У гаї сонце зацвіло», збірки оповідань «Запах кропу», «Що ми знаємо про любов», «Полювання з гончим псом».

 

(2013) / 4 (2018) Як письменник пояснює своє бажання писати поезію?

Його завжди захоплювали емоції, філософське осмислення в поезії.

 

Євген Гуцало оповідання «ЛОСЬ»

Сторінка 224 (2013) / 203 (2018)

Поміркуй над прочитаним.

(2013) / 1 (2018) У яку пору року відбувається подія в оповіданні? Назви два слова з тексту, які підтверджують твою думку. Подія відбувається взимку, оскільки в цю пору іній і крига.

 

(2013) / 2 (2018) Прочитай опис лося.

Це був великий звір з широкими грудьми, які легко здималися од дихання. Його роги нагадували осінній низькорослий кущ, із якого обнесло листя.

 

(2013) / 3 (2018) Чому оповідання починається з епізоду про тривогу лося? Це випадково чи автор надає відчуттю тривоги якесь особливе значення?

Лось жив у заповіднику, де оберігали тварин. Тривога у лісі великої тварини зрозуміла. Поза межами заповідника вона не захищена від браконьєрів. 

 

(2013) / 4 (2018) Назви слова, які передають тривогу лося. Яка одна художня деталь повторюється кілька разів, підсилюючи передчуття біди?

Нащулив вуха, тривога в крові, спершу слабка і майже невловна, дедалі густішала, й від того шкура на грудях здригнулася раз, а потім іще.

Повтори: У вогкому струмені вітру долинав сухий, різкуватий звук. Звук летів знизу, від річки. То тріщить стара гілляка на дубі. Над усім цим линуло знеможене, схоже на зітхання порипування гілляки.

 

(2013) / 5 (2018) Перечитай уважно третій абзац. Зверни увагу на використані кольори та відтінки. Який настрій створюють вони на початку твору?

Кущі й дерева струшували на нього синюватий іній, ніздрі випускали в повітря дві тонкі стьожки пари. Лось поминув ялинник, потім байрак, і коли опинився серед примарно-млявого світла, яке випромінювали стовбури беріз, то зупинився і, задерши голову, намагався вловити той шум, який гаснув за ним.

На мою думку, вони створюють настрій тривожний.

 

(2013) / 6 (2018) Що ти дізнався про стосунки лося з людьми? Наведи два приклади допомоги людини тварині.

Лось був старий самець, уже звик до заповідника, в який потрапив із тайги, звик до людей і до того, що його підгодовують. 

Тоді його врятували мисливці, вони якраз наїхали з міста і, нічого не вполювавши, сіли вечеряти. Почули погоню, посхоплювались і, пропустивши мимо себе загнаного лося, зняли безладну стрілянину по вовчій зграї...

 

(2013) / 7 (2018) Який найнапруженіший епізод цієї частини оповідання? Перекажи його докладно.

Він усіма чотирма ногами спробував одштовхнутись, але ратиці були вже у воді, і лось вжахано відчув, що дедалі глибше занурюється в льодяну кашу. Не раз конвульсивно здригнувся тілом, вкладаючи всю силу і весь відчай у той рух, але провалився ще глибше, і тепер крижані уламки билися об його спину. На мить принишк, готуючись до нового ривка, і коли передні ноги злетіли на кригу, то здавалося, він уже вискочить і врятується, але крига знову тріснула під вагою великого тіла, і лось ще раз опинився по шию у воді. Ревнув, кличучи на допомогу, і його очі все густіше набрякали кров'янистим смутком, аж горіли червоним розпачем. Ще раз спробував вирватись, але вдалося однією ногою,— друга вдарилась об лід і стала майже неслухняна. Вода в ополонці закров'янилась, і червоне зразу ж стікало за течією, зникаючи під кригою.

Лось відчував, що так йому не вирватись

 

(2013) / 8 (2018) Що ти відчував/відчувала, читаючи цю частину оповідання?  Мене теж переповнювало відчуття тривоги та переживання за долю тварини.

 

Збагачуй своє мовлення.

(2013) / 1 (2018) Добери до виділеного в першому прикладі слова синоніми з наступних речень. Які ще синоніми до цього слова ти знаєш? Перевір відповідь за Словничком синонімів. Лось... неквапно попрямував до галяви (Є. Гуцало). Неквапом — повільно, поволі, звільна, нешвидко, неспішно, спокійно, тихо, стиха, помалу, повагом, потихеньку, помаленьку, спроквола, мало-помалу.

Синонім Речення
Поволі Вася... поволі повертає голову до слухачів (В. Винниченко)
Тихо  Тихо плинула Воронеж-ріка (О. Довженко)
Мляво Сила прибувала мляво (І. Багряний).
Помалу Помалу їдь, а дальше заїдеш (Прислів'я)
Спроквола Він спроквола знімає рушницю, ставить до стіни (М. Олійник)

Будь уважним до слова.

Слово маківка має такі лексичні значення: 

• верхня, найвища частина чого-небудь, верхівка, вершечок; 

• опуклий дах, купол, баня;

• верхня частина голови людини від лоба до потилиці, тім'я.

Яке лексичне значення має слово маківка в реченні На далекий горб пнуться санки однокінь, ось вихопились на маківку — та й спливли по той бік... (Є. Гуцало)? Верхня, найвища частина чого-небудь, верхівка, вершечок;

 

Сторінка 228-229 (2013) / 207-208 (2018)

ПОМІРКУЙ НАД ПРОЧИТАНИМ

1 (2013) 1 (2018) Подія в оповіданні відбувається взимку. Який саме період зображено — початок, середину чи закінчення зими? Підтвердь відповідь рядками з твору.

Подія відбувається в кінці зими. 

Приїхали по хмиз, і їхня смирна конячина залишилась на узліссі, а вони вирішили подивитись на річку, чи тріщить на ній лід, чи скоро рушить.

 

2 (2013) 2 (2018) Чому лось не дуже злякався появи хлопчиків?

Лось був старий самець, уже звик до заповідника, в який потрапив із тайги, звик до людей і до того, що його підгодовують.

 

(2013) 3 (2018) Прочитай уривок з тексту: Усе нижче осідав у воду, і роги похилитувались над крижаним місивом, як незвичайний кущик. Під цим кущиком червоний розпач трохи вгомонився, але був тепер такий безмежний, що очі для нього були замалі, і той розпач струменів із них увсібіч. Опиши стан лося в той момент. 

Розпач, напруження. 

Що відчуваєш ти, читаючи ці рядки?

Переживання за долю тварини.

 

(2013) 4 (2018) Накресли в зошиті таблицю. Випиши з тексту деталі портрета хлопчиків та Шпичака.

Портрет хлопчиків Портрет Шпичака
Обидва плечисті, обидва з широкими, лагідними лицями, і схожі один на одного так, як маленький гриб-підберезник схожий на свого більшого сусіда Кругленький, як підпалок, з підпалкуватим, добре випеченим обличчям, в розтоптаних, з довгими халявами, чоботях, в яких тонув мало не по пояс
Вони охопили зором ріку, і їхні лиця ще більше пом'якшали од навколишнього простору. На губах у нього запеклась біла смага,— мабуть, од якогось раптового, скороминущого переживання
Пильно примружився, і його зіркі очі помітили гіллясті роги Радість на його обличчі змагалася з настороженістю, і воно бралося то темними, то світлими спалахами
Ми його з води вирятували,— сказав старший брат і ненависним поглядом уп'явся в підпалкувате обличчя  
Ми його врятували,— знову повторив старший брат, і лице почервоніло так, наче з нього ось-ось мала бризнути кров.  
Менший підберезник одвернувся, приховуючи сльози  

(2013) 5 (2018) Як портретні характеристики допомагають тобі краще зрозуміти характери персонажів і їхні вчинки?

Риси характеру: добрі, безстрашні, щирі, чесні, безкорисливі, співчутливі.

Вчинки: допомагають батькам по господарству; незважаючи на ризик кинулися на порятунок лося; не йдуть на угоду з дядьком, діють по совісті.

 

(2013) 6 (2018) Чому загинув лось? Перекажи докладно цей епізод із твору.

Пролунав постріл. Лось деякий час ще біг, потім упав. Тоді діти побігли до тварини. Вони дуже сподівалися, що лось поворухнеться. Не помітили, коли до них підбіг захеканий дядько з рушницею. Тоді усе зрозуміли.

 

7 (2013) Яку художню деталь в описі лося автор повторює кілька разів протягом усього твору? Що він хоче цією деталлю підкреслити?

• Лось застиг нерухомо, втупившись круглими очима в стіну лісу попереду себе, — якраз туди, звідки завжди сходить сонце.

• В очах появився золотавий сплеск, який надав їм ви разу одвічного розуміння життя природи і її таємниць. 

• Ревнув, кличучи на допомогу, і його очі все густіше набрякали кров'янистим смутком, аж горіли червоним розпачем. 

• Під цим кущиком червоний розпач трохи вгомонився, але був тепер такий безмежний, що очі для нього були замалі, і той розпач струменів із них увсібіч.

• Мабуть, спочатку нічого не розумів у тій роботі, та коли канал ще більше наблизився до берега, його очі засвітилися тямою, і тепер поводився смирно, вже не кидався, а тільки чекав.

• Його очі все ще були червоні од недавнього розпачу.

На мою думку, автор підкреслює відому приказку "Очі - дзеркало душі".

 

(2013) 7 (2018) Як поводилися хлопчики з дядьком після загибелі лося? Про що свідчить така їхня поведінка? Хлопці не погодились на угоду дядька, вони поїхали геть. Значить були чесними, безкорисливими, співчутливими, любили тварин. 

 

(2013) 8 (2018) Сформулюй головну думку оповідання.

Засудження безжального ставлення до тварин.

 

10 (2013) 9 (2018) Доведи, що «Лось» Є. Гуцала — оповідання. Оповідання — невеликий прозовий твір, у якому зображено переважно один епізод із життя одного або кількох персонажів.

Особливості оповідання:

• невеликий обсяг;

• зображено переважно один епізод;

• події відбуваються протягом короткого часу;

• невелика кількість дійових осіб;

• написане прозовою мовою.

Прозовий твір, обсяг твору приблизно 6 сторінок, зображена пригода у лісі недалеко від заповідника: убивство браконьєром тварини, діють чотири персонажі: лось, два брати, дядько Шпичак, події відбуваються за один зимовий день.

 

11 (2013) 10 (2018) Чи сподобалося тобі оповідання? Що тебе в ньому вразило?

 

 

Збагачуй своє мовлення.

(2013) 1 (2018) Добери до виділеного слова в реченні «Його очі засвітилися тямою» (Є. Гуцало) слова синоніми з наступних речень. Які ще синоніми до цього слова ти знаєш? Перевір відповідь за Словничком синонімів. 

Тяма — розум, здоровий глузд, глузд, толк, розуміння.

Синонім Речення
Розум Найбільше ж за розум вони поважають старого (О. Гончар)
Глузд Заспокойтесь: я при здоровому глузді і твердій пам'яті (А. Головко)
Толк Ну, скажи, чи єсть оце у тебе толк — лити холодну воду за шию? (С. Васильченко)

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

1 (2013) 1 (2018) Склади план оповідання.

 

3 (2013) 3 (2018)  Які важливі питання досліджує автор в оповіданні «Лось»? Ставлення людини до природи, засудження браконьєрства, жити по совісті, любити тварин.

 

Ти — творча особистість.

(2013) 1 (2018) Уяви себе письменником. Напиши продовження цього оповідання від імені хлопчиків.

 

(2013) 2 (2018) Напиши невеликий драматичний твір за змістом оповідання Є. Гуцала. Пам'ятай, що у драматичному творі події зображено через діалоги дійових осіб.

Інші завдання дивись тут...