Інші завдання дивись тут...

§ 41. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СЕНСОРНИХ СИСТЕМ.

Контрольні запитання. Сторінка 176.

Запитання 1. Що таке сенсорна система? Сенсорна система — це система організму, що забезпечує сприйняття й обробку інформації про зміни в довкіллі та стан внутрішнього середовища організму.

Запитання 2. З яких відділів складається аналізатор? Аналізатор складається із трьох взаємопов'язаних  відділів: периферійного, провідникового та центрального, які діють як єдине ціле.

Запитання 3. Як відбувається аналіз сигналів від подразника? Рецептори реагують на певний подразник, перетворюють подразнення на нервовий імпульс – первинний аналіз інформації. Нервові імпульси від рецепторів передаються по чутливих нервах у головний мозок, де досконаліший аналіз здійснюється в підкіркових центрах., результатом чого є виконання складних вроджених актів (вставання, тривожність, повертання голови в напрямку до джерела подразнення тощо). Остаточний аналіз здійснюється в центрах відповідної чутливої зони кори великих півкуль головного мозку ((зорова, слухова, смакова, нюхова, загальної чутливості), де створюються відчуття. 

Запитання 4. Які є групи чутливих (сенсорних) рецепторів? За функціями розрізняють основні групи чутливих рецепторів: фоторецептори (реагують на світло), хеморецептори (реагують на хімічні речовини); механорецептори (реагують на механічні подразники); осморецептори (реєструють зміни співвідношення води та солей у навколотканинній рідині), ноницептори (реєструють больові відчуття).

Запитання 5. Яке значення аналізаторів? Отримує інформацію про навколишній світ та створює відчуття, дає змогу адаптуватися.

Запитання 6. Від чого залежить сприйняття людиною навколишнього світу? Залежить від злагодженої роботи усіх сенсорних систем.

 

§ 42 ЗОРОВА СЕНСОРНА СИСТЕМА. ОКО. ЗАХИСТ ЗОРУ

Контрольні запитання. Сторінка 182.

Запитання 1. Що таке зір? Зір — це сенсорне відчуття, що дозволяє людині сприймати навколишній світ у вигляді зображень.

Запитання 2. Яка будова ока людини? Складається з очного яблука та допоміжних органів навколо нього (брови, повіки, вії, окорухові м'язи, слізні залози і канали).

Запитання 3. Що впливає на колір очей? Кількість пігменту меланін, що міститься в райдужці, визначає колір ока — від сірого чи блакитного до коричневого й чорного.

Запитання 4. Що таке акомодація ока, які зміни у формі кришталика відбуваються? Акомодація ока – пристосування до чіткого бачення предметів за рахунок зміни опуклості кришталика. При розгляді далекого об'єкта кришталик стає плоскішим, для близького об'єкта – більш опуклим.

Запитання 5. Чому в сутінках ми не розрізняємо кольорів? Паличкоподібні фоторецептори, що мають велику чутливість до світла (відповідають за нічний зір) не розрізняють колір.

Запитання 6. Як впливають на зір куріння, алкоголь і наркотики? Шкідливі звички руйнують сітківку й зоровий нерв.

Запитання 7. Що таке короткозорість і далекозорістьКороткозорість – це вада зору, що розвивається при збільшенні повздовжньої осі очного яблука.

Далекозорість – це вада зору, що розвивається при зменшенні повздовжньої осі очного яблука.

Завдання 1. Запропонуйте вправи, виконання яких зніме втому очей. Почергова акомодація ока на близьких та далеких предметах. Закрити на деякий час повіки. Часте кліпання повік.

Завдання 2. Поміркуйте та поясніть від чого залежить гострота зору людини. Найбільшу гостроту зору забезпечує жовта пляма, тому що далі розташовані рецептори від жовтої плями, то меншу гостроту зору вони здатні забезпечувати.

Завдання 3. Чи погоджуєтеся ви з тим, що слух є цінністю у житті людини. Так, бо завдяки слуху людина чує та орієнтується у навколишньому середовищі, повноцінно спілкується мовними засобами.

 

§ 43 СПРИЙНЯТТЯ СВІТЛА ТА КОЛЬОРУ.

Контрольні запитання. Сторінка 186. 

Запитання 1. Що таке оптична система ока? Оптична система ока складається з рогівки, водянистої вологи передньої й задньої камер, кришталика та склистого тіла. Ці структури, пропускаючи через себе світлові промені, заломлюють їх та забезпечують відображення предметів на сітківці у зменшеному вигляді.

Запитання 2. Як відбувається сприйняття світла

1). Світло надходить в око крізь рогівку, яка частково фокусує світлові промені.

2) Райдужна оболонка ока під дією м'язів стискується й розширюється, змінює діаметр зіниці та регулює кількість світла, що потрапляє в око. 

3) Далі світлові промені проходять через кришталик — лінзу, що фокусує зменшене й перевернуте зображення на сітківці.

4) Сигнали від фоторецепторів із зоровими пігментами сітківки передаються по відростках у вставні нейрони, аксони яких у задній частині ока об'єднуються в зоровий нерв, по якому ідуть до потиличної частки великих півкуль головного мозку.

5) У нервових центрах зорового аналізатора мозок обробляє сигнали, перевертаючи зображення для відновлення правильної орієнтації, після чого людина бачить предмети.

Запитання 3. Від чого залежить сприйняття кольору? Сприйняття кольору зоровим аналізатором залежить від трьох різних пігментів, що містяться в колбочках.

Запитання 4. Що таке поле зору? Усе те, що людина здатна бачити при нерухомому положенні голови й очей. 

Інші завдання дивись тут...