Інші завдання дивись тут...

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ЛАБОРАТОРНИХ ТА ПРАКТИЧНИХ РОБІТ.

Одне з важливих місць, де є ризики для природодос­лідника — це лабораторія, у якій проводять експерименти.

Під час експериментів слід правильно обирати обладнання та речовини, дотримуватися правил безпеки під час дослідження.

Під час фізичних експериментів до­сліджують електрику, магнітні взаємодії, рух тіл, нагрівання й охолодження, використовуючи спеціальне обладнання, із яким треба вмі­ти безпечно працювати.

Хімічні досліди демонструють реакції перетворення речовин, іноді бурхливі, тож треба правильно поводитися з речовинами.

Через необережність під час проведення дослідів інколи можуть траплятися травмування, опіки, отруєння тощо. Щоб того не ставалось були створені правила безпеки під час дослідження природних тіл і явищ.

 

Перед початком занять:

• Підготуйте до роботи своє робоче місце, прибравши усі непотрібні предмети для виконання завдання, робоче місце повинне бути охай­ним, чистим і добре освітлюваним, у багатьох випадках важливою є також хороша вентиляція.

• Перед проведенням будь-якого експерименту слід уважно прочи­тати його опис та виконувати всі правила, подані в інструкції.

• Перевір наявність і надійність посуду, приладів та іншого обладнання для виконання завдання.

Нагадай правила роботи з мікроскопом.

• Під час проведення лабораторних дослідів рекомендується користуватися халатами, гумовими рукавичками та захис­ними окулярами (щитками).

• Виконуй лише роботу, що передбачена завданням або доручена вчителем, застосовуй обладнання тільки за призначенням.

• Починай виконання завдання тільки з дозволу вчителя.

 

Під час заняття:

 Не відволікайтесь самі та не відволікайте інших від роботи.

 Користуючись скальпелями, ножицями, препарувальними голками, не спрямовуй різальні або загострені частини цих інструментів на себе і своїх товаришів, щоб уникнути поранень.

• Слід обережно поводитися з від­критим вогнем та гарячими пред­метами, ножицями й іншими гострими предметами, скляним посудом, електрикою тощо.

 Не нюхай об’єкти дослідження, не визначай їхні смакові якості, будьте обережними: можливі алергічні реакції.

• Варто уникати потрапляння небез­печних або невідомих речовин на шкіру.

 У разі використання спиртівки гаси полум'я, накриваючи спеціальним ковпаком; ніколи не виймай зі спиртівки пальник із ґнотом після її запалювання; не запалюй одну спиртівку від іншої - усе це може спричинити пожежу. Оберігай одяг і волосся від займання, працюючи зі спиртівкою.

 Під час виконання робіт, у процесі яких нагрівають рідини в пробірках, закріплюй їх у затискачах штатива або тримачах пробірок.

 Під час нагрівання не спрямовуй отвір пробірки на себе або тих, хто поруч, щоб уникнути опіків, не можна нахилятися над посу­дом, у якому відбувається будь-яка реакція, над нагрівальними приладами. 

 Нагрівай горючі рідини лише на водяній бані.

 Використовуючи кислоти або луги, наливай їх тільки в скляний посуд. Не доливай воду в кислоту, а навпаки — кислоту вливай у воду.

 У разі використання порошкоподібних хімічних речовин набирай їх тільки спеціальною ложкою (неметалевою), не торкаючись до порошків руками. Пам'ятай, що майже всі ці речовини отруйні. Те саме стосується добрив, які використовують для підживлення кімнатних рослин. 

• Не можна пробувати речовини на смак, набирати тією самою ложкою або піпеткою різні реактиви, самовільно зливати та змішувати реактиви, зливати реактиви в раковину, виливати та висипати залишки реактивів у склянки та банки, із яких їх брали, міняти місцями піпетки та корки від різних банок і склянок.

• Посуд для експериментів не пови­нен використовуватися в інших потребах, їсти й пити на територі­ях, де проводяться експерименти, класти харчові продукти на лабораторні столи.

 Усі рідини, що залишаються після проведення лабораторних занять з використанням хімічних речовин, зливай у спеціально призначені банки і склянки.

 Обережно поводься зі скляним посудом. Якщо він розбився, не збирай уламки руками, а змітай їх щіткою в призначений для цього совок.

 Виготовляючи препарати для розглядання їх під мікроскопом, дуже обережно візьми накривне скло великим і вказівним пальцями правої руки за краї, розмісти його паралельно предметному склу, яке ти тримаєш у лівій руці, у безпосередній близькості до нього, а потім випусти накривне скло з пальців, щоб воно вільно лягло на препарат.

• Про вихід із ладу обладнання та кожний нещасний випадок учні повинні терміново повідомити вчителя або когось із дорослих

 У випадку пошкодження електричного обладнання відімкни його від електромережі й повідом учителя.

• Якщо ви невпевнені у своїх діях під час досліджень, обов'язково зверніться за консультацією до вчителя.

 У випадку травми негайно звернися до вчителя.

 

Закінчивши роботу:

• Після проведення експеримен­тів потрібно добре прибрати робоче місце, при необхідності провітрити кімнату.

• Здати учителю або лаборанту навчально-наочні посібники та приладдя, щоб вимити посуд. 

• Обов'язково ретельно помити руки з милом.

 

БЖД (безпека життєдіяльності)  — галузь знання, яка  вивчає небезпеки, їхні особливості, їхній уплив на організм людини і найголовніше — як людині уникнути цих не­безпек.

Інші завдання дивись тут...