Інші завдання дивись тут...

НОРМИ ХАРЧУВАННЯ

Норми харчування розробляються з метою досягнення раціонального харчування. 

Норми харчування різні для людей різного віку, фаху, способу праці (враховуються середні енергетичні витрати людей певного виду діяльності), стану здоров'я, враховують також кліматичні особливості і навіть історичні традиції, які впливають на харчовий раціон.

Норми харчування однієї й тієї ж людини впродовж її життя не змінюються й залежать від віку, характеру праці, стану здоров'я тощо. Харчування визначає не лише фізичний розвиток. Від правильного режиму харчування великою мірою залежить розвиток психіки, інтелекту.

 

Норма харчування – кількість їжі, її компонентів, яка зумовлює нормальний стан здоров'я людей різного віку, статі, способу життя та праці, відповідає біологічній природі людини.

 Показники розрахунку норм харчування:

• енергетичні витрати організму;

• енергетична цінність їжі (калорійність);

• оптимальне збалансування поживних речовин (наявність незамінних амінокислот, ненасичених жирних кислот, вітамінів, мінеральних солей, клітковини для покращення травлення).

• кількісний і якісний склад їжі (під час великих навантажень організм потребує більшої кількості або калорійності в їжі);

 

СКЛАДАННЯ НОРМ ХАРЧУВАННЯ.

Вираховуємо енергетичні потреби на забезпечення діяльності  (див роботу №5). 

Визначаємо масу поживних речовин їжі, потрібних організму (робота № 6). 

Енергетична цінність, або калорійність, продуктів харчування  наперед відома (робота № 4).

Визначаємо сумарну калорійність продуктів харчування на тиждень (враховуємо продукти, що будуть закладені в раціон харчування). 

Підраховуємо загальну кількість їжі. Енергетичні потреби загального обміну за тиждень ділимо на сумарну калорійність вибраних продуктів.

Підбираємо найкраще збалансований харчовий раціон (робота № 9).

Інші завдання дивись тут...