Інші завдання дивись тут...

Горизонт (обрій) — простір Землі, який можна охопити очима.

 

Лінія горизонту — лінія, яка ніби відділяє небо від землі. На рівному та відкритому з усіх боків місці лінія горизонту має форму кола.

 

Відкрита місцевість – частина земної поверхні на відкритих для огляду місцях, де добре видно лінію горизонту, а горизонт – видимим.

На рівній місцевості людина бачить територію навколо себе на відстані 4–5 км, з висоти 20 м – уже на 16 км, а з висоти 100 м горизонт розширю­ється до 36 км. На рівному та відкритому з усіх боків місці лінія горизонту має форму кола, причому вона розширюється з підвищенням точки спостереження, що є доказом того, що Земля має форму кулі.

Закрита місцевість – місцевість, де лінію горизонту не видно. Така місцевість у місті (щільно забудована місцевість), у лісі (там багато дерев), горах (височіють гори).

 

Уміти визначати сторони горизонту означає добре орієнтуватися на місцевості. Головним напрямком для орієнтування є лінія «північ – південь».

 

Сторони горизонту

Основні сторони горизонту – північ (Пн.), південь (Пд.), захід (Зх.) і схід (Сх.). Між ними містяться проміжні сторони: між північчю і сходом – північний схід (Пн. Сх.); між півднем і сходом – південний схід (Пд. Сх.); між північчю і заходом – північний захід (Пн. Зх.); між півднем і заходом – південний захід (Пд. Зх.).

Визначення сторін горизонту

За компасом

Тримаючи горизонтально по­вертати так, щоб синій кінець стрілки закрив літери Пн, тоді літери Пд. будуть указувати на пів­день, літери Зх. – на захід, Сх. – на схід. За компасом найкраще орієнтуватися на місцевості.

За гномоном

Якщо стати облич­чям у напрямку найкоротшої тіні гномона, тоді перед вами буде північ. Коли розвести руки в боки, тоді права рука покаже напрям на схід, ліва – на захід, позаду буде пів­день.

За Сонцем

Напрямок лінії тіні опівдні від вертикальних предметів вказує «північ-південь».

Щогодини відмічаємо довжину тіні, тоді напрям найкоротшої тіні покаже на північ. Стати обличчям у напрямку найкоротшої тіні, розвести руки, перед лицем буде північ, позаду – південь, права рука покаже напрям на схід, ліва – на захід.

Опівдні в Північній півкулі Сонце завжди буде на півдні.

За Сонцем і годинником із циферблатом

Спрямуємо годинну стрілку на Сонце, а кут, який утворився між нею й цифрою 1 поділимо навпіл, тоді лінія поділу буде напрямком «північ-південь». Південь буде з того боку, де буде Сонце або де воно було в середині дня. До полудня ділять кут ліворуч від цифри 1, а після полудня — праворуч.

За деревами

З північного боку на деревах росте більше моху й лишайнику. На поодиноких деревах, що ростуть на галявинах, з південного боку гілля й листя густіше, бо краще освітлюється Сон­цем. Кора берези біліша з південного боку. Восени плоди на кущах і деревах швидше дозрівають із південного боку. Річні кільця на зрізі пенька з південного боку товстіші, а з північного — тонші.

За мурашниками

Мурашники здебільшого розташовані з півден­ного боку дерев або пеньків, оскільки там тепліше. Південний схил мурашника пологіший за північний.

За таненням снігу

На південному боці горбів і ярів сніг тане швидше.

За грибами

Гриби в основному ростуть з північної сторони дерев і пеньків, тому що полюбляють затінок і вологу.

За дозріванням ягід

Ягоди дозрівають швидше з південної сторони куща, яка краще освітлюється й нагрівається сонячними променями, ніж з північної.

За великими валунами, скелями

Великі камені-валуни, скелі з північного боку часто вкриті мохом і лишайниками, бо на затіненому боці більше вологи.

За сучасними супутниковими засобами

Свої особливості є в орієнтуванні на морях та океанах.

У нічний час зорями

Якщо стати лицем до Полярної зорі, то попереду буде північ, позаду – південь, праворуч – схід, а ліворуч – захід.

Зорями Чумацького Шляху

Зорі Чумацького Шляху добре видно на наших теренах ввечері восени і він перетинає небосхил у напрямку з південного заходу на північний схід (ним їхали чумаки по сіль).

Є багато природних орієнтирів, але вони не є абсолютно точними, тому для надійності потрібно використовувати відразу кілька місцевих ознак.

Інші завдання дивись тут...