• «Еволюція» ручки за 200 років: гусяче перо, сталеве перо, авторучка, кулькова та гелева ручка «пиши і витирай», ручка для космонавтів, стилус для планшета, ручка для шпигунів, 3D-ручка.

• «Еволюція» зубної щітка: палички з розжованим кінцем до нашої ери, зубні «мітли» — палички з пучком щетини, перший патент на зубну щітку у 1850 році, електричні зубні щітки з'явилися у 1959 році.

• Юний винахідник Володимир Петрина створив алгоритм (набір інструкцій) для робота-помічника, який може розрізняти предмети і жести. Пристрій розпізнає об'єкти і жести, стежить за людиною. Винахід може допомагати людям з інвалідністю, які не можуть самостійно озвучувати свої потреби. На відміну від інших пристроїв передає інформацію в десять разів швидше.

• Катерина Малкіна в чотирнадцятиріч­ному віці на Міжнародній олімпіаді з біології в Нідерландах 2016 року презентувала ефективний метод переробки пластикових відходів за допомогою певного виду личинок, що пере­травлюють поліетилен. Зі своїм проектом дівчина перемогла на Міжнародній учнів­ській олімпіаді з екології в Бразилії. У спеціальний контейнер заван­тажують поліетиленові відходи (пакети, плівку), де личинки молі з'їдають їх. 100 личинок утилізують один пакет.

• Печиво із шоколадними шматочка­ми винайшла в 1930–х роках Рут Вейкфілд – господиня невеликого готелю. Воно стало одним із найпопулярніших у світі. Жінка вирішила спекти масляне печиво, але натирати шоколад на тертці полінува­лася, тому просто розламала шоколадну плитку й перемішала шматочки з тістом, споді­ваючись,  що шоколад розтане й надасть випічці коричневого кольору та приємного смаку. Однак її підвело незна­ння законів фізики – солодкі ламанці не розтанули в тісті. З духовки господиня дістала печиво зі шматочками шоко­ладу. 

 

• Винахід під назвою «котяче око» — група приладів, що відбивають світло фар, появився завдяки випадку. Коли вночі англієць Персі Шоу їхав у своєму авто додо­му, раптом попереду спалахнула пара яскравих вогнів. Він загальмував і вийшов з автомобіля, щоб поди­витися на таємничі ліхтарики. І тут водій побачив, що автомобіль стоїть за кілька метрів від прірви, на краю якої сидів… кіт, очі якого віддзеркалили світло фар і врятували життя. За винахід подібного до котячих очей пристрою, що може стати орієнтиром для водіїв уночі, англійця нагородили ор­деном. Коли такі прилади поставили на дорогах, аварій поменшало.

 

   Згодом було винайдено катафот — прилад для покращення розпізнавання об'єктів при поганому освітленні, що підвищує безпеку пере­везень. Вони, наприклад, кріпляться на раму, колеса, багажник велосипеда і охороняють безпеку велосипедиста в тем­ряві. Пристрій формою нагадує фари, усередині якого є безліч пірамідок, які «повертають» світло. Під яким би кутом не падало світло фар на катафот, воно завжди відбивається туди, звідки з'явилося, тому водій обов'язково його побачить.

  Флікер — це маленький значок або наклейка, яка відбиває світло в темряві і допомагає швидше побачити пішохода в нічний час. Вони є на куртках і шкільних портфе­лях, у дорожніх робітників на жилетах і навіть на нашийниках у тварин! Світловідбивальні елементи на флікері роблять зі спеціального матеріалу.

 

Про Івана Пулюя

Цікаві факти ПРО ПАРАСОЛЮ

КОМПАС – прилад для визначення сторін горизонту

ЧУДО-ЛИПУЧКИ (Дарія Біда) науково-популярний твір

Оповідання Михайла Коцюбинського «Нюренбергське яйце»