Інші правила дивись тут...

Лексика — це сукупність усіх слів мови, її словниковий склад. Слово — одна з основних одиниць мови. 

 

Лексичне значення — це те, що слово означає.

Напри­клад, іменник пасажир означає людину, яка здійснює по­їздку різними видами транспорту.

Щоб пояснити лексичне значення слова, можна звернутися до тлумачного словника, дібрати синоніми, антоніми або спільнокореневі слова.

 

Більшість слів у мові мають лексичне і грама­тичне значення.

Усі слова, крім службових, мають лексичне значення. Лексичне значення слова пояснюють у тлумачних слов­никах.

Граматичне значення вказує на належність слова до певної частини мови та його граматичні ознаки (рід, число, відмінок, час, особу тощо).

Наприклад, сонце — центральне небесне світило сонячної системи, що має форму гігантської розжареної кулі та випромінює світло й тепло (лексичне значення); іменник середнього роду однини в називному відмінку (граматичне значення).

 

Слова можуть бути однозначними та багатозначними.

Слова виникають з одним лексичним значенням, їх нази­вають однозначними. Але деякі з них із часом можуть набу­вати нових значень, тоді такі слова, що мають два і більше лексичних значень, називають багатозначними. 

Наприклад, однозначне слово школяр — учень школи, а багатозначне урок — 1. Завдання, навчальна робота. 2. Заняття. 3. Неприємна подія, висновок.

 

Лексикологія (від грец. lexikos – словесний, словни­ковий і logos – учення) — це розділ мовознавства, що вивчає словниковий склад мови.

 

Лексична помилка – це вживання слова в невластивому значенні, повтор слова в реченні або в сусідніх реченнях, перекручування та вживання зайвих слів тощо. Слова слід вживати у властивому їм значенні.

Інші правила дивись тут...