Прийшла осінь…

   Ранки частіше огортає сивий туман, що довго не хоче розвіятись навкруги. На гілках гладенькими підвісними доріжками ковзають крапельки чистої води. Небо уже не таке блакитне. Дощові хмари часто пропливають по ньому. З кожним днем світанки стають холоднішими. 

   Прийшла щедра вереснева пора. У садах та городах доспіває багатий урожай. Відлітають у вирій пташки. Лісові мешканці готуються до зими. Дні стають коротшими, а ночі – довшими. Швидко лягають на землю холодні вечірні сутінки.    

   Уже золотий жовтень на порозі. Осінь старанно розмальовує листя дерев. Барви червоного кольору владарюють тепер у гаю. Цвітуть осінні квіти біля осель. Гілки обвисли під наливними яблуками та грушами. Працьовиті трудівники на полях та в садах збирають врожай. 

   У листопаді дерева засумували. При найменшому порухові вітру їхні листочки падають на землю. Вони дуже різні: жовті, бурі, багряні, червоні. Та всі геть знесилені від холоду. Єдина втіха у стомленої господарки-осені, напевно, лічити останні листочки на деревах. Без листя уже липа, клен, горобина… Згодом вже береза скине останній листочок. Він не може без води, а вода незабаром замерзне. Коротке життя листя, яке рятує листяне дерево від морозу. Тільки ялинка завжди красується своїм зеленим вбранням. 

    Втомилася господарка-осінь. Усе встигла підготувати до зими. Тому пора кликати зимову подругу. 

 

 

•  Вересень – перший осінній місяць. З його приходом починаються осінні перетворення в природі.

• Дні ще погідні, проте ночі стають холоднішими. Зранку і ввечері відчутна осіння прохолода.

• Ще достатньо багато сонячних днів. Сонце хоч яскраве, проте не таке пекуче, як раніше.

• Ранки усе частіше оповиті туманом. Згодом він опускається або піднімається. Навіть є така прикмета: «Туман стелеться по воді – на ясну погоду, піднімається вгору – на негоду».

• На клумбах милують погляд осінні квіти. Зацвітають айстри, жоржини, канни, чорнобривці.

• Золоте листя – найхарактерніша осіння ознака. Найперше воно починає жовтіти у берези. А потім кольорові шати листопадних дерев впадуть на землю, так рослини зможуть пережити заморозки. Тільки хвойні дерева нагадуватимуть про зелене літо.

• Восени достигає насіння та плоди багатьох рослин. Вітер переносить крилаті насінини берези і липи, клена і сосни. Люди збирають осінній врожай на полях і в садках.

• Дні стають коротшими, а ночі довшими. На 23 вересня припадає день осіннього рівнодення.

• Ховаються комахи, а без них перелітні птахи полетять у теплі краї. Незабаром тільки осілим пташкам  звеселяти природу.

• Одні тварини запасаються на зиму, інші впадають в сплячку. У передчутті холодної й голодної пори ховаються по норах, кублах, барлогах. Людям треба буде допомагати птахам і рибам узимку.

• У «бабине літо» добираються до місця призначення маленькі павучки на тонких павутинках. У повітрі літає багато павутиння.  

• Усе частіше небо заволочують сиві хмари. Мало кого здивуєш негодою чи дощовими днями, але після них у лісі багато грибів.

• У кінці осені ранкова почорніла трава переливається відблиском перших приморозків.

 

Розкажи про свої враження від осінніх перетворень. Текст – розповідь.  

Осінь. Текст - розповідь.

Осінь – чарівниця. Текст – розповідь.

Пізня осінь. Текст - розповідь.

Щедра осінь. Текст - розповідь

В осінньому лісі. Текст - розповідь.

Розповідь про ранню осінь. За словами підручника.

Осінь. Вірш.          

Роздум про осінь (есе) за що подобається, а за що ні

Чому восени листя стає золотим та опадає