Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 79

Завдання 1  На першому малюнку — 12 жолудів, на другому — 16 жолудів

12 < 16     16 > 12     12 ≠ 16     16 ≠ 12 

 

Завдання 2  Порівняння чисел

5 < 7       15 < 17    9 > 8

19 > 18     6 > 3      6 < 13 

7 > 2 + 3       (7 > 5)

17 > 2 + 3     (17 > 5) 

 

Завдання 3 Із числами 2, 7, 10, 13, 16 склали по десять нерівностей:

2 < 7          2 < 10        2 < 13       2 < 16

7 < 10        7 < 13        7 < 16      

10 < 13      10 < 16     

13 < 16

16 > 13       16 > 10      16 > 7       16 > 2

13 > 10       13 > 7         13 > 2

10 > 7         10 > 2

7 > 2

 

Завдання 4  Проста задача на різницеве порівняння

Миколці 8 років, а його другові Макарові — 7. На скільки років Макар молодший від Миколки?

Короткий запис

Миколка — 8 років

Макарко — 7 років, на ? менше

Схема

Розв’язання

8 – 7 = 1 (р.) – на скільки років Макар молодший від Миколки

Відповідь: на 1 рік Макар молодший від Миколки 

 

Завдання 5 На скільки сантиметрів жовта смужка довша за червону?

Довжина жовтої смужки 10 см, а довжина червоної смужки 6 см

10 – 6 = 4 (см) – на стільки сантиметрів жовта смужка довша за червону

10 см > 6 см  на 4 см

 

СТОРІНКА 80

Завдання 1  Додавання

10 + 1 = 11      10 + 2 = 12     10 + 5 = 15      10 + 10 = 20 

 

Завдання 2

Фрукти: 10 + 7 = 17        Круги: 10 + 5 = 15

Солодощі: 10 + 2 = 12      Квіти: 10 + 4 = 14

 

Завдання 3

1) Задача на знаходження суми

На парті 3 олівці, а в пачці – 6 олівців. Скільки всього олівців?

Парта

Пачка

Всього

3 олівці

6 олівців

?

Короткий запис

Парта — 3 олівці

Пачка — 6 олівців

Всього — ?

Схема

Розв’язання

3 + 6 = 9 (ол.) – всього олівців

Відповідь: всього 9 олівців 

 

2) Задачі на різницеве порівняння

На парті 3 олівці, а в пачці – 6 олівців. На скільки більше олівців у пачці, ніж на парті?

Короткий запис

Парта — 3 олівців

Пачка — 6 олівців, на ? більше

Схема

Розв’язання

6 – 3 = 3 (ол.) – на стільки більше олівців у пачці, ніж на парті

Відповідь: на 3 олівці більше в пачці, ніж на парті

 

На парті 3 олівці, а в пачці – 6 олівців. На скільки менше олівців на парті, ніж у пачці?

Короткий запис

Парта — 3 олівців, на ? менше

Пачка — 6 олівців

Схема

Розв’язання

6 – 3 = 3 (ол.) – на стільки менше олівців на парті, ніж у пачці

Відповідь: на 3 олівці менше на парті, ніж у пачці

 

Завдання 4 У цукерниці 6 шоколадних цукерок, а карамельок — менше. Скільки карамельок у цукерниці? Запиши всі можливі варіанти.

Міркуємо так

1 < 6      2 < 6     3 < 6     4 < 6     5 < 5

Відповідь: у цукерниці може бути 1, 2, 3, 4, 5 карамельок

 

СТОРІНКА 81

Завдання 1

10 см — це 1 дециметр, коротко записують: 1 дм = 10 см

 

Завдання 2

Довжина коричневого відрізка 11 см = 1 дм 1 см 

Довжина рожевого відрізка 13 см = 1 дм 3 см 

Довжина синього відрізка 12 см = 1 дм 2 см

 

Завдання 3 Побудували відрізок завдовжки 1 дм 3 см = 13 см

 

Завдання 4

1) Купили 7 кг груш і 5 кг картоплі. Чого купили більше? На скільки кілограмів більше?

Короткий запис

Груш — 7 кг, на ? більше

Картоплі — 5 кг

Схема

Розв’язання

7 кг > 5 кг   груш купили більше, ніж картоплі

7 – 5 = 2 (кг) – на стільки більше купили груш, ніж картоплі

Відповідь: на 2 кг більше купили груш, ніж картоплі 

 

2) Купили 7 кг груш і 4 кг капусти. Чого купили більше? На скільки кілограмів більше?

Короткий запис

Груш — 7 кг, на ? більше

Капусти — 4 кг

Схема

Розв’язання

7 кг > 4 кг    груш купили більше, ніж капусти

7 – 4 = 3 (кг) – на стільки більше купили груш, ніж капусти

Відповідь: на 3 кг більше купили груш, ніж капусти 

 

3) Купили 5 кг картоплі і 4 кг капусти. Чого купили більше? На скільки кілограмів більше?

Короткий запис

Картоплі — 5 кг, на ? більше

Капусти —  4 кг

Схема

Розв’язання

5 кг > 4 кг   картоплі купили більше, ніж капусти 

5 – 4 = 1 (кг) – на стільки більше купили картоплі, ніж капусти

Відповідь: на 1 кг більше купили картоплі, ніж капусти

 

СТОРІНКА 82

Завдання 1  Порозрядне віднімання

Віднімаємо одиниці, залишається десятки:

177 = 10               

17 – 7 = (10 + 7) – 7 = 10 + (7 – 7) = 10

1 д. 7 од. – 7 од. = 1 д.

Віднімаємо десяток, залишаються одиниці:

1710 = 7

17 – 10 = (10 + 7) – 10 = (10 – 10) + 7 = 7

1 д. 7 од. – 1 д. = 7 од.

 

Завдання 2 Зменшили на 10 кожне число (відняли число 9):

19 – 10 = 9      11 – 10 = 1    18 – 10 = 8    12 – 10 = 2

20 – 10 = 10    15 – 10 = 5     17 – 10 = 7 

 

Завдання 3

133 = 10     1310 = 3     144 = 10     1410 = 4

166 = 10     1610 = 6     155 = 10     1510 = 5

188 = 10     1810 = 8 

 

Завдання 4 Артемко розмістив у альбомі 10 світлин з відпочинку на морі та 5 світлин зі змагань із футболу. Скільки всього світлин розмістив Артемко в альбомі?

Море

Футбол

Всього

10 світлин

5 світлин

?

Короткий запис

Море — 10 світлин

Футбол — 5 світлин

Всього — ?

Схема

Розв’язання

10 + 5 = 15 (с.) – всього світлин розмістив Артемко в альбомі

Відповідь: в альбомі Артемко розмістив 15 світлин 

 

Завдання 5

1) Довжина олівця 8 см, довжина скріпки 2 см, довжина ручки 10 см, довжина фломастера 12 см

2) Побудували відрізок, довжина якого дорівнює сумі довжин скріпки та ручки:

10 см + 2 см = 12 см = 1 дм 2 см

 

Інші завдання дивись тут...