Інші завдання дивись тут...

Завдання 571  Множення числа 3

У таблиці множення числа 3 наступний добуток на 3 більший від попереднього, а попередній добуток на 3 менший, ніж наступний

3 • 3 = 3 + 3 = 6

3 • 3 = 3 + 3 + 3 = 6 + 3 = 9

3 • 4 = 3 + 3 + 3 + 3 = 9 + 3 = 12

3 • 5 = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 12 + 3 = 15

3 • 6 = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15 + 3 = 18

3 • 7 = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 18 + 3 = 21

3 • 8 = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 21 + 3 = 24

3 • 9 = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 24 + 3 = 27

 

Завдання 572

3 • 5 = 15    3 • 8 = 24     3 • 3 = 9     3 • 2 = 6

3 • 4 = 15    3 • 9 = 27     3 • 6 = 18

 

Завдання 573 Спростили вирази, замінивши додавання однакових доданків множенням: 

3 + 3 + 3 + 3 – 10 = 3 • 4 – 10 = 12 – 10 = 2

3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 33 = 3 • 5 + 33 = 15 + 33 = 48

3 + 3 + 3 + 30 – 15 = 3 • 3 + 30 – 15 = 9 + 30 – 5 = 39 – 15 = 24

2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 22 = 2 • 6 + 22 = 12 + 22 = 34

 

Завдання 574  Проста задача На стіл подали 7 тарілок з пиріжками, по 3 пиріжки на кожній. Скільки всього пиріжків подали на стіл?

Короткий запис

Пиріжки — ?, 7 тарілок по 3 пиріжки

Схема

Розв’язання

3 • 7 = 21 (п) – всього пиріжків подали на стіл

Відповідь: на стіл подали 21 пиріжок

 

Завдання 575  У двох коробках було по 3 еклери, а в третій – 6 еклерів. Скільки еклерів у трьох коробках?

Дві коробки

Третя коробка

Всього

2 коробки по 3 еклери

6 еклерів

?

Короткий запис

І і ІІ коробки — ?, 2 коробки по 3 еклери

ІІІ коробка — 6 еклерів

Всього — ?

Схема

Вираз     3 • 2 + 6

Короткий запис №1

І і ІІ коробки — ?, 2 коробки по 3 еклери

Короткий запис №2

І і ІІ коробки — 6 еклерів

ІІІ коробка — 6 еклерів

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки еклерів у двох коробках разом?

2) Скільки еклерів у трьох коробках?

Розв’язання

1) 3 • 2 = 6 (ек.) – еклерів у двох коробках

2) 6 + 6 = 12 (ек.) – еклерів у трьох коробках

Відповідь: у трьох коробках 12 еклерів

 

Завдання 576  Маємо ламану, що має 4 ланки по 3 см. Знайди довжину ламаної

Короткий запис

Перша ланка — 3 см

Друга ланка — 3 см

Третя ланка — 3 см

Четверта ланка — 3 см

Всього — ?

Схема

Розв’язання

3 + 3 + 3 + 3 = 12 (см) – довжина ламаної

 

2 спосіб

Короткий запис

Довжина — ? см, 4 ланки по 3 см

Схема

Розв’язання

3 • 4 = 12 (см) – довжина ламаної

Відповідь: довжина ламаної 12 сантиметрів

 

Завдання 577

2 • 3 + 5 = 6 + 5 = 11          3 • 8 – 20 = 24 – 20 = 4

3 • 6 – 15 = 18 – 15 = 3        3 • 9 + 23 = 27 + 23 = 50

 

Завдання 578 Купили 2 пакети борошна, по 3 кг в кожному, і пакет рису, маса якого 2 кг. Яка маса цієї покупки?

Борошно

Рис

Всього

2 пакети по 3 кг

2 кг

?

Короткий запис

Борошно — ?, 2 ящики по 3 кг

Рис — 2 кг

Всього — ?

Схема

Вираз     3 • 2 + 2

Короткий запис №1

Борошно — ?, 2 ящики по 3 кг

Короткий запис №2

Борошно — 6 кг

Рис — 2 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки кілограмів борошна купили?

2) Яка маса покупки?

Розв’язання

1) 3 • 2 = 6 (кг) – кілограмів борошна купили

2) 6 + 2 = 8 (кг) – маса цієї покупки

 

2 спосіб

Короткий запис

Покупка — ?, 2 ящики по 3 кг і ще 2 кг

Схема

Розв’язання

3 • 2 + 2 = 8 (кг) – маса цієї покупки

Відповідь: маса цієї покупки 8 кг

 

Завдання 579

2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 1 = 2 • 5 + 1 = 10 + 1 = 11

3 + 3 + 3 + 3 + 4 = 3 • 4 + 4 = 12 + 4 = 16

 

Завдання 580

Короткий запис

Морквини — ?, 4 кролики по 3 морквини

Вирази:   3 + 3 + 3 + 3,    3 • 4

 

Завдання 581 У трьох однакових будинках по 3 під'їзди. Скільки всього під'їздів у цих будинках?

Короткий запис

Під’їзди — ?, 3 будинки по 3 під’їзди

Схема

Розв’язання

3 • 3 = 9 (п) – під’їздів у цих будинках 

Відповідь: у цих будинках 9 під’їздів

 

Завдання 582 Одну сукню кравець шиє 3 год. За скільки годин він пошиє дві такі сукні?

Короткий запис

Час роботи — ?, 2 сукні по 3 год

Схема

Розв’язання

3 • 2 = 6 (год) – час для пошиття двох таких суконь 

Відповідь: дві такі сукні кравець пошиє за 6 годин

 

Завдання 583 Купили 4 пакети борошна, по 3 кг в кожному. Ви­користали 7 кг борошна. Скільки кілограмів борошна залишилося?

Було

Використали

Всього

4 пакети по 3 кг

7 кг

?

Короткий запис

Було (купили) — ? кг, 4 пакетів по 3 кг

Використали — 7 кг

Залишилося — ?

Схема

Вираз   3 • 4 – 7

Короткий запис №1

Було — ?, 4 пакетів по 3 кг

Короткий запис №2

Було — 12 кг

Використали — 7 кг

Залишилося — ?

План розв’язування

1) Скільки всього кілограмів борошна купили?

2) Скільки кілограмів борошна залишилося?

Розв’язання

1) 3 • 4 = 12 (кг) – всього кілограмів борошна купили

2) 12 – 7 = 5 (кг) – кілограмів борошна залишилося

Відповідь: залишилося 5 кілограмів борошна

 

Завдання 584  Порядок дій

59 + 32 – 41 = 59 – 41 + 32 = 18 + 32 = 40 + 10 = 50

59 – 32 + 41 = 27 + 41 = 68

86 – 39 + 28 = (86 – 36 – 3) + 28 = 47 + 28 = 47 + 3 + 25 = 50 + 25 = 75

86 – (39 + 28) = 86 – (39 + 1 + 27) = 86 – 67 = 86 – 66 – 1 = 19

 

Завдання 585 

3 • 9 + 27 = 27 + 27 = 27 + 3 + 24 = 30 + 24 = 54

3 • 8 – 17 = 24 – 17 = 4 + (20 – 17) = 4 + 3 = 7

92 – 45 – 20 = 92 – 20 – 45 = 72 – 45 = 72 – 42 – 3 = 30 – 3 = 27

26 + 19 – 37 = (26 + 4 + 15) – 37 = 45 – 37 = 45 – 35 – 2  = 10 – 2 = 8

 

Завдання 586 У кожного з двох собак по 3 іграшки. Скільки всього іграшок у цих собак?

Короткий запис

Іграшок — ?, 2 собаки по 3 іграшки

Схема

Розв’язання

3 • 2 = 6 (іг.) – всього іграшок у цих собак

Відповідь: у цих собак 6 іграшок

Інші завдання дивись тут...