Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 38

Завдання 1

Числові вирази на додавання: 9 + 3, 9 + 4, 9 + 5, 9 + 6 

Спільне: однаковий перший доданок.

Відмінне: другий доданок збільшується на 1

Числові вирази на віднімання: 15 – 7, 15 – 8, 15 – 9, 15 – 10

Спільне: однакове зменшуване

Відмінне: від’ємник зменшується на 1

Вирази зі змінною: 9 + a, 15 – b

 

Завдання 2

Якщо а = 3, тоді 9 + а = 9 + 3 = 12

Якщо а = 4, тоді 9 + а = 9 + 4 = 13

Якщо b = 7, тоді 15 – b = 15 – 7 = 8

 

Завдання 3 Проста задача на знаходження від’ємника  

Сорока назбирала 12 намистин, але кілька з них потім за­губила. Скільки намистин загубила сорока, якщо в неї за­лишилося 8 намистин?

Було

Загубила

Залишилось

12 намистин

?

5 намистин

Короткий запис

Було (назбирала) — 12 намистин

Загубила  — ?

Залишилось — 5 намистин

Схема

Розв’язання

12 – 5 = 7 (н.) – намистин загубила сорока

Відповідь: сорока загубила 7 намистин

� Сорока назбирала 12 намистин, але кілька з них потім за­губила. Скільки намистин загубила сорока, якщо в неї за­лишилося b намистин? Які числа для цього можна використати?

12 – □ = b,  b < 12

 

Завдання 4  Виміряй довжини сторін чотирикутника АВСК та обчисли його периметр

АВ = СК = 2 см

ВС = АК = 6 см

Р = 2 см + 6 см + 2 см + 6 см = 16 см – периметр чотирикутника АВСК

 

СТОРІНКА 39

Завдання 1  

1) Проста задача на знаходження суми

До обіду продали 11 кг, а піс­ля обіду — 12 кг. Скільки всього кілограмів яблук прода­ли?

До обіду

Після обіду

Всього

11 кг

12 кг

?

Короткий запис

До обіду — 11 кг

Після обіду — 12 кг

Всього — ?

Схема

Розв’язання

11 + 12 = 23 (кг) – всього кілограмів яблук продали

Відповідь: продали 23 кілограми яблук

 

2) Проста задача на віднімання

У магазині було 24 кг яблук. За день продали 23 кг. Скільки кілограмів яблук залишилось?

Було

Продали

Залишилось

24 кг

23 кг

?

Короткий запис

Було — 24 кг

Продали — 23 кг

Залишилось — ?

Схема

Розв’язання

24 – 23 = 1 (кг) – кілограмів яблук залишилось

Відповідь: залишився 1 кг яблук

 

3) Складена задача на віднімання суми від числа

У магазині було 24 кг яблук. До обіду продали 11 кг, а піс­ля обіду — 12 кг. Скільки всього кілограмів яблук прода­ли? Скільки кілограмів яблук залишилось?

Знехтуємо тим, коли саме продавали помідори, тоді маємо задачу зі залежними питаннями:

Було

Продали

Залишилось

24 кг

11 кг і 12 кг

?

Короткий запис

Було — 24 кг

Продали — ?, 11 кг і 12 кг

Залишилось — ?

Схема

Вираз  24 – (11 + 12)

Короткий запис №1

До обіду — 11 кг

Після обіду — 12 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — 24 кг

Продали — 23 кг

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки всього кілограмів яблук продали?

2) Скільки кілограмів яблук залишилось?

Розв’язання

1) 11 + 12 = 23 (кг) – всього кілограмів яблук продали

2) 24 – 23 = 1 (кг) – кілограмів яблук залишилось

 

2 спосіб

Якщо врахувати, що помідори продавали до обіду і після обіду, тоді задача розділиться на дві незалежні задачі, а питання задачі не будуть пов’язані між собою:

Перший короткий запис

Продали до обіду — 11 кг

Продали після обіду — 12 кг

Всього — ? кг

Схема

Другий короткий запис

Було — 24 кг

Продали — 11 кг

Залишилось (Було після обіду) — ?

Продали після обіду — 12 кг

Залишилось — ?

Схема

План розв’язування

1) Скільки всього кілограмів яблук прода­ли?

2) Скільки кілограмів яблук залишилось до обіду?

3) Скільки кілограмів яблук залишилось?

Розв’язання

1) 11 + 12 = 23 (кг) – всього кілограмів яблук продали

2) 24 – 11 = 13 (кг) – кілограмів яблук залишилось до обіду

3) 13 – 12 = 1 (кг) – кілограмів яблук залишилось

Відповідь: продали 23 кг яблук, залишився 1 кг яблук

 

Завдання 2

Якщо p = 7, тоді 13 – p = 13 – 7 = 6

Якщо p = 4, тоді 13 – p = 13 – 4 = 9

Якщо p = 9, тоді 13 – p = 13 – 9 = 4

Якщо p = 5, тоді 13 – p = 13 – 5 = 8

 

Завдання 3 Порядок дій

18 – (16 – 7) + 5 = 14

1) 16 – 7 = 9

2) 18 – 9 = 9

3) 9 + 5 = 14

(15 – 8) + (11 – 6) = 12

1) 15 – 8 = 7

2) 11 – 6 = 5

3) 7 + 5 = 12

6 + 8 – (11 – 4) + 5 = 12

1) 11 – 4 = 7

2) 6 + 8 = 14

3) 14 – 7 = 7

4) 7 + 5 = 12

17 – 9 + 8 – (12 – 5) = 9

1) 12 – 5 = 7

2) 17 – 9 = 8

3) 8 + 8 = 16

4) 16 – 7 = 9

(5 + 6) – 8 = 3

1) 5 + 6 = 11

2) 11 – 8 = 3

16 – (15 – 5) = 6

1) 15 – 5 = 10

2) 16 – 10 = 6

Інші завдання дивись тут...