Інші завдання дивись тут...

Сторінка 31.

• Розглянь малюнок на с. 30. У костюми яких казкових героїв одягнені діти? Хто автори цих казок? «Кіт у чоботях», «Пригоди олов’яного солдатика», Брати Грімм «Бременські музиканти».

• Чи знаєш ти, де живуть казки? Прочитай, яку відповідь дав на це запитання англійський письменник Доналд Біссет у творі зі збірки «Тигр, якого звали просто Тигр». Казки живуть у фантазії, яка черпає їх серед природи.

• Якою ти уявляєш країну казок? Спробуй скласти казку для Тигра. Казка про ранковий промінчик. Казка про осіньКазка про білку та чарівниця. 

 

КАЗКИ ЗАРУБІЖНИХ ПИСЬМЕННИКІВ

Сторінка 35.

• Казка німецьких казкарів братів Грімм «Бременські музиканти» увійшла до однієї з їхніх збірок. Складіть її початок за схемою, уміщеною на першому форзаці підручника.

Початок казки в перекладі Сидора Сакидона.

«Один чоловік мав осла, який багато років покірно возив йому лантухи до млина. Та під старість сили покинули осла, і він став нездатний до роботи. Тоді господар почав думати, як би здихатися його, щоб не годувати. Зрозумів осел, що лихим вітром віє, втік від господаря та й подався до Бремена. Там думав він стати вуличним музикою. От пройшов він трохи і бачить - лежить при дорозі пес-гончак, висолопив язика і насилу дихає, наче після важкої гонитви.

- Агов, Хапку, чого ти так важко сопеш? - запитав осел.

- Ох, - відповів пес, - старий я став, що не день, то більш занепадаю на силі, на полювання ходити вже не можу, от мій хазяїн і надумав мене вбити. А я втік од нього. Але як же мені тепер на хліб собі заробити?

- Знаєш що, - сказав осел, - я йду ось до Бремена, хочу там стати музикою. Гайда зі мною, то й ти влаштуєшся музикантом. Я гратиму на лютні, а ти битимеш у барабан.

   Пес радісно погодився, і вони пішли далі разом. Недовго вони йшли, коли дивляться - сидить при дорозі кіт, і такий сумний, наче три дні не їв нічого. 

- Ось і кіт-воркіт! - гукнув осел. - Гей, старий воркоте, чого скривився, наче середа на п'ятницю?

- А чого ж мені веселому бути? - відповів кіт. - Постарів я, зуби затупились, уже радніший би на лежанці погрітися, ніж ганятися за мишами, - от хазяйка, бач, і надумала мене втопити. Я ледве втік од неї. І що тепер мені робити? От коли б хто дав добру пораду.

- Гайда з нами в Бремен, ти ж мастак давати нічні концерти, от і станеш вуличним музикантом.

Котові це сподобалося, і вони пішли далі втрьох. Ось ідуть троє втікачів повз одну оселю, а там на воротях сидить півень і кукурікає, аж луна розлягається.

- Чого розкукурікався, наче тебе ріжуть? - запитав осел. - Що там таке сталося в тебе?

- Та це я кукурікаю на гарну годину, - відказав півень, - бо завтра неділя, завітають гості, і наша господиня звеліла куховарці відрубати мені ввечері голову, а завтра зварити суп, гостей частувати. От я і горлаю, поки ще можу.

- Слухай, гребенястий, - мовив осел, - ходімо з нами в Бремен. Все-таки краще, ніж отут прийняти смерть. Голос у тебе гарний, а як підеш із нами, то ми разом утнемо такої музики, що буде любо слухати.

    Півневі сподобалася рада, і вони вже учотирьох рушили далі».

• Чому казка називається «Бременські музиканти»? Події відбулися по дорозі до Бремена. Осел ішов до Бремена, щоб стати музикантом. Пес, кіт та півень теж погодились бути музикантами у Бремені. 

• Чи справедливо повелися з ослом, псом, котом і півнем їхні господарі? Поясни свою думку. На мою думку, господарі несправедливо повелися з тваринами. По-перше, коли вони були молоді, сильні та вправні, господарі використовували їх. По-друге, коли тварини стали старими, вирішили позбутися їх. По-третє, господарі корисливо та без співчуття віднеслися до осла, пса, кота та півня. 

• Розкажи, як героям вдалося оселитися в лісовій хатині. По дорозі до Бремена тварини побачили хатинку в лісі, де вечеряли розбійники. Завдяки дружбі, кмітливості та відважності дружні тварини прогнали розбійників.

• Які риси характеру допомогли ослу, псу, коту й півню подолати життєві негаразди? Товариськість, кмітливість, спостережливість, відважність.

• Пригадайте мультфільми за казкою «Бременські музиканти». Чи точно в них відтворено події, описані в прочитаному вами творі? Чим мультфільми відрізняються від казки братів Грімм? Мультфільм зроблено за мотивами казки братів Грімм. У мультфільмі енергійний Осел, вірний Пес, веселий Кіт, голосистий Півень та сміливий Трубадур їдуть до короля виступити з піснями. Їх цирковий номер не вийшов згідно задуму. Трубадур закохується в принцесу, король ввічливо проганяє музикантів. Щоб завоювати прихильність короля, друзі розігрують сценку, коли він подорожує. Проганяють з хатинки розбійників, переодягаються ними та зв’язують короля. Закоханий Трубадур визволяє короля. Той везе його до принцеси. Проте для друзів-тварин двері замку зачинені. На ранок музиканти з принцесою втікають зі замку назустріч новим неймовірним пригодам.  

• Пригадайте пісні, які співали осел, пес, кіт і півень у мультфільмах. Про що в них ідеться? «Кращого нема нічого в світі» - про друзів, які подорожують світом, котрим не страшні тривоги, природа для них затишний дім. MP3

 

Сторінка 40.

• Назви персонажів казки Ганса Крістіана Андерсена «Ромашка». Скільки днів із життя ромашки описав казкар? Персонажі: ромашка, жайвір, діти. Казкар описав три дні з життя ромашки: першого дня прилетів жайвір, другого дня пташку посадили у клітку та пересадили ромашку, третього дня діти забули дати води пташці. 

• Поділи текст на три частини відповідно до днів із життя ромашки. Знайди в першій частині описи цієї квітки. Порівняй їх. Який настрій був у ромашки? Кому вона найбільше зраділа? Описи: «…у чудовій зеленій траві росла маленька ромашка ...вона росла просто не щоднини, а щохвилини», «одного ранку вона зовсім розцвіла: її маленькі блискучо-білі пелюсточки промінням розходилися від золотого сонечка, що було посередині…», «вона була дуже задоволена: повернулася до теплого сонця, дивилась на нього і слухала жайворонка, що співав у височині», «ромашка сиділа на своїй зеленій стеблині», «ромашка із захопленням дивилася вгору на щасливу пташку», «яка мила маленька квіточка із золотом у серці і в срібному вбранні», «справді, жовта середина ромашки ясніла золотом, а білі пелюсточки навколо блискотіли, як срібло», «трохи соромливо, але щиро й радісно подивилася вона на інші квіти в садку».

Ромашка мала піднесений, радісний настрій. Найбільше зраділа жайворонкові, бо квіти «ж бачили те щастя й ту честь, що їй припала, вони ж мусили зрозуміти, яка це була радість!».

• Прочитай перший опис квітів, які росли в саду. Якими їх побачила ромашка? Перший опис квітів. «У садку за парканом росло багато поважних, гордих квітів. Що менше вони пахли, то більше пишалися. Півонії надувалися, щоб бути такими ж великими, як троянди, але ж не в розмірі річ! Тюльпани вигравали найкращими кольорами; вони це добре знали й трималися рівно, щоб їх було краще видно. Вони не звертали ніякої уваги на молоденьку ромашку за парканом». 

• Прочитай другий опис квітів. Поясни, чому ромашці стало прикро? Другий опис квітів. «Але тюльпани виструнчились ще більше, ніж раніш, і такі колючі та червоні стали спересердя їх обличчя! Тупоголові півонії понадимались. Це добре, що вони не вміли розмовляти, а то б багато наговорили ромашці!». Пишні квіти були гордими, самолюбивими, нещирими та заздрісними. 

• Прочитай другу частину тексту. Чому ромашка забула про все, чому раніше раділа? Як вона потрапила в клітку? Що розповів їй жайворонок? Ромашка побачила жайворонка у клітці, тому її переповнював смуток та розпач від того, що вона не може нічим допомогти. Діти вирішили постелити в клітці дерен, а разом з ним так у клітку потрапила ромашка. Слова жайворонка: «І ти зів'янеш тут, бідна маленька квіточко! Тебе і маленький жмут зеленої трави мені дали замість цілого світу, що я мав на волі! Кожна маленька травинка буде мені зеленим деревом, кожна твоя біла пелюстка — пахучою квіткою. Ах! Ви тільки нагадуєте мені, чого я позбувся!».

• Чому загинула пташка? Чи трапляється подібне в житті? Чому тоді твір є казкою? На мою думку, пташка загинула не стільки від спраги, як від туги за вільним життям, адже «серце пташки розірвалося від суму та муки». На волі птахи усе роблять самі, а в неволі про них мають турбуватися люди. Твір є літературною казкою. По перше, головними персонажами є рослина та тварина. По-друге, вони розмовляють між собою, чого не буває в реальному житті. Ось тому твір є казкою.  

• Прочитай третю частину тексту. Які почуття викликали в тебе описані події? З якою думкою звертається автор казки до читачів? Почуття суму та співчуття до жайворонка та ромашки. Думки автора. «Поки вона жила й співала, про неї забували — залишили умирати в клітці від спраги, а тепер влаштували їй пишний похорон і проливали над її могилкою гіркі сльози», «Ніхто й не подумав про квітку, яка найбільше від усіх любила бідну пташку і так хотіла її втішити».

• Визначте настрій казки. Поміркуйте, чому автор так сумно її закінчив. Настрій казки: радісний початок зі сумною кінцівкою. Автор закликає бережно відноситися до природи, не нищити її, як це зробили діти в казці. 

Складіть власну кінцівку твору Ганса Крістіана Андерсена «Ромашка», використовуючи чарівні перетворення.  

Напишіть лист-звернення до людей від імені ромашки або жайворонка.

План до казки Ганса Крістіана Андерсена «Ромашка».

Інші завдання дивись тут...