Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 59.

Завдання  4. Як по-іншому можна назвати цей твір? «Треба бути другом», «Бути другом для друга».   

Завдання 5. Що для тебе означає вислів «справжній друг»? Текст-міркування.

Всеволод Нестайко «Із сміхом треба бути обережним»

• Чим, на твою думку, різняться за змістом слова «гумор» і «сміх»! Гумор – доброзичливо-глузливе ставлення до чого-небудь, спрямоване на викриття недоліків; уміння подати, зобразити щось у комічному вигляді; художній прийом у творах літератури або мистецтва; психічний стан; настрій. Сміх – переривчасті, характерні звуки людини, як вияв радості, задоволення, нервового збудження тощо.

• Як ти розумієш авторські слова останнього абзацу? Заклик бути обережним зі сміхом, щоб він не ставав насмішкою, не доводив нікого до сліз.

• Якими міркуваннями хотів поділитися автор з читачами? Від чого він застерігає? У яких ситуаціях сміх однієї людини може викликати сльози в іншої? Автор закликає бути веселим і триматися людей. Застерігає від самотності, насмішок над іншими. Насмішка може викликати сльози. Насмішка – глузливий жарт, висміювання кого-небудь, чого-небудь.

Галина Малик «Мавпині іменини»

Завдання 1. Як проявила себе Мавпа на своїх іменинах? Якими словами можна схарактеризувати її поведінку? Мавпа проявила себе невиховано та пихато: «морщить носа, гукати починає».

Завдання 2. Чи доводилося тобі спостерігати життєві ситуації, коли іменинник реагував на подарунки своїх гостей, як Мавпа? Виховані люди чемно дякують за подарунок, адже будь-який подарунок – це вже прояв турботи, старання, гарного ставлення. 

 

СТОРІНКА 60

Грицько Бойко «Консультант»

Завдання 1. Значення слова «консультант» в тлумачному словнику. Консультант – той, хто дає консультації з питань свого фаху.

Завдання 2. Що хотів підкреслити автор, назвавши Мишка консультантом? Який смисл має це слово стосовно поведінки хлопчика? Перш, ніж консультувати інших, треба самому мати відповідні знання. Мишко замість того, щоб працювати, дає недоречні поради. 

Завдання 3. Які з поданих нижче прислів'їв найточніше характеризують риси вдачі Мишка?  

По роботі легко пізнати майстра. 

Усіх повчає, а до роботи хисту не має.

Мала бджола, але й та працює. 

На язик гарячий, до роботи ледачий.

Микола Сингаївський «Сміх для всіх»

Завдання 1. Для яких дітей сміх буде дошкульним? Як називає сміх дітей, для яких він буде дошкульним? Сміх буде дошкульним для ледарів, базік, брехунів, зазнайок.

Завдання 2. А як збирається сміх розвеселити всіх інших дітей? Випиши з тексту потрібні слова. «Всім усім є по смішинці».

Василь Сухомлинський «Співуча пір'їнка»

Завдання 1. Скільки разів словосполучення «співуча пір'їнка» у різних відмінках вміщено в тексті? Вісім (співучу пір'їнку, співуча пір'їнка, співучу пір'їнку, співучої пір'їнки, співучу пір'їнку, співучу пір'їнку, співучу пір'їнку, співуча пір'їнка). 

Завдання  2. Чи знайшов(-ла) ти в собі співучу пір'їнку? Що тобі вдається робити найкраще? 

 

СТОРІНКА 61.

Ганна Чубач «Найрідніші голоси».

Завдання 1. Поясни, як ти розумієш назву поезії. Чиї голоси ми чуємо за рядками вірша? Найрідніші голоси – спілкування в колі сім'ї. За рядками вірша ми чуємо голос матері юної художниці (автора Ганни Чубач).

Степан Жупанин «Намалюю вітер»

Можливо, уривок з вірша Володимира Кухалашвілі «Як побачити вітер» разом з поезією Степана Жупанина «Намалюю вітер» розширить твою уяву, доповнить образ вітру, підкаже тобі зміст майбутньої ілюстрації. 

Інші завдання дивись тут...