Загрузка...

Інші завдання дивись тут ...

Самостійна робота № 15. Множення десяткових дробів

Варіант 1.

Завдання 1. Обчисли 143,5 • 0,01 (щоб число помножити на 0,01 ,треба кому перенести вліво на дві цифри).

А 0,1435

Б 1,435

В 14,35

Г 0,01435

Завдання 2. Знайди периметр і площу квадрата, сторона якого дорівнює 3,7 см.

Розв’язання.

Р = 4 • 3,7 см = 14,8 см – периметр квадрата.

S = 3,7 см • 3,7 см = 13,69 см2 – площа квадрата.

 

 

х 3,7

     4

 14,8 

 

 

х  3,7

   3,7

  259

111  

13,69

Відповідь: Р = 14,8 см, S = 13,69 см2

Завдання 3. Спрости вираз 0,2х • 500 і знайди його значення, якщо х = 5,7.

Якщо х = 5,7 , тоді 0,2х • 500 = (0,2 • 500) • х = 100 • х = 5,7 • 100 = 570

Відповідь: 570

Завдання 4. Швидкість катера у стоячій воді дорівнює 23,7 км/год, а швидкість течії річки - 1,8 км/год. Знайди, яку відстань пропливе катер за 1,5 год руху за течією і 2,4 год руху проти течії?

Розв’язання.

1) 23,7 + 1,8 = 25,5 (км/год) – швидкість катера за течією річки.

2) 25,5 • 1,5 = 38,25 (км) – відстань за течією річки.

3) 23,7 – 1,8 = 21,9 (км/год) – швидкість катера проти течії.

4) 21,9 • 2,4 = 52,56 (км) – відстань проти течії.

+23,7

   1,8

  25,5

 

 

х 25,5 

    1,5

  1275 

  255  

  38,25

_23,7

  1,8

 21,9

 

 

х 21,9

    2,4

   876

 438  

 52,56

Відповідь: за течією річки катер пройшов 38,25 км, проти течії річки – 52,56 км.

 

Варіант 2

Завдання 1. Обчисли 143,5 • 0,1 (щоб число помножити на 0,1 ,треба кому перенести вліво на одну цифру).

А 0,1435

Б 1,435

В 14,35

Г 0,01435

Завдання 2. Знайди периметр і площу квадрата, сторона якого дорівнює 2,9 см.

Розв’язання.

Р = 4 • 2,9 см = 11,6 см – периметр квадрата.

S = 2,9 см • 2,9 см = 8,41 см2 – площа квадрата.

 

 

х2,9

    4

11,6

 

 

х  2,9

   2,9

   261

   58  

   8,41

Відповідь: Р = 11,6 см, S = 8,41 см2

Завдання 3. Спрости вираз 0,5у • 200 і знайди його значення, якщо у = 4,6.

Якщо у = 4,6  ,тоді 0,5у • 200 = 0,5 • 200 • у = 100 • у = 100 • 4,6 = 460

Відповідь: 460

Завдання 4. Швидкість течії річки – 1,7 км/год, власна швидкість човна – 18,5 км/год. Знайди, яку відстань пропливе човен за 2,6 год руху проти течії і 1,5 год руху за течією?

Розв’язання.

1) 18,5 – 1,7 = 16,8 (км/год) – швидкість катера проти течії.

2) 16,8 • 2,6 = 43,68 (км) – відстань проти течії.

3) 18,5 + 1,7 = 25,5 (км/год) – швидкість катера за течією річки.

4) 20,2 • 1,5 = 30,3 (км) – відстань за течією річки.

+18,5

   1,7

  20,2

 

 

 

х 20,2 

    1,5

  1010 

  202  

  30,30

 

_18,5

   1,7

 16,8

 

 

 

х 16,8

    2,6

 1008

 336   

 43,68

 

Відповідь: проти течії річки – 43,68 км? за течією річки катер пройшов 30,3 км.

 

Варіант 3. 

Завдання 1. Обчисли 132,7 • 0,1.

Щоб число помножити на 0,1 ,треба кому перенести вліво на одну цифру.

А 0,01327

Б 0,1327

В 1,327

Г 13,27

Завдання 2. Знайди периметр і площу квадрата, сторона якого дорівнює 2,8 см.

Розв’язання.

Р = 4 • 2,8 см = 11,2 см – периметр квадрата.

S = 2,8 см • 2,8 см = 7,84 см2 – площа квадрата.

 

 

х 2,8

     4

 11,2

 

 

х  2,8

   2,8

  224

  56  

  7,84

Відповідь: Р = 11,2 см, S = 7,84 см2

Завдання 3. Спрости вираз 0,2а • 5000 і знайди його значення, якщо а = 4,1.

Якщо а = 4,1 , тоді 0,2а + 5000 = 0,2 • 5000 • а = 1000 • а = 1000 • 4,1 = 4100

Відповідь: 4100

Завдання 4. Швидкість човна у стоячій воді дорівнює 19,4 км/год, а швидкість течії річки - 1,9 км/год. Знайди, яку відстань пропливе човен за 1,6 год руху за течією і 2,5 год руху проти течії?

Розв’язання.

1) 19,4 + 1,9 = 21,3 (км/год) – швидкість катера за течією річки.

2) 21,3 • 1,6 = 34,08 (км) – відстань за течією річки.

3) 19,4 – 1,9 = 17,5 (км/год) – швидкість катера проти течії.

4) 17,5 • 2,5 = 43,75 (км) – відстань проти течії.

+19,4

   1,9

  21,3

 

 

х 21,3 

    1,6

  1278 

  213  

  34,08

_19,4

   1,9

 17,5

 

 

х 17,5

    2,5

   875

 350  

 43,75

Відповідь: за течією річки катер проплив 34,08 км, проти течії річки – 43,75 км.

 

Варіант 4. 

Завдання 1. Обчисли 132,7 • 0,01 (щоб число помножити на 0,01 ,треба кому перенести вліво на дві цифри).

А 0,01327

Б 0,1327

В 1,327

Г 13,27

Завдання 2. Знайди периметр і площу квадрата, сторона якого дорівнює 3,4 см.

Розв’язання.

Р = 4 • 3,4 см = 13,6 см – периметр квадрата.

S = 3,4 см • 3,4 см = 11,56 см2 – площа квадрата.

 

 

х 3,4

     4

 13,6

 

 

х 3,4

   3,4

  136

102  

11,56

Відповідь: Р = 13,6 см, S = 11,56 см2

Завдання 3. Спрости вираз 0,5b • 2000 і знайди його значення, якщо b = 3,8.

Якщо b = 3,8  , тоді 0,5b • 2000 = 0,5 • 2000 • b = 1000 • b = 1000 • 3,8 = 3800

Відповідь: 3800

Завдання 4. Швидкість течії річки - 1,8 км/год, власна швидкість катера — 22,5 км/год. Знайди, яку відстань пропливе катер за 1,4 год руху проти течії і 2,5 год руху за течією?

Розв’язання.

1) 22,5 - 1,8 = 20,7 (км/год) – швидкість катера проти течії річки.

2) 20,7 • 1,4 = 28,98 (км) – відстань проти течії річки.

3) 22,5 + 1,8 = 24,3 (км/год) – швидкість катера за течією річки.

4) 24,3 • 2,5 = 60,75 (км) – відстань за течією річки.

- 22,5

   1,8

  20,7

 

 

х 20,7 

    1,4

   828 

  207  

  28,98

+22,5

   1,8

  24,3

 

 

х 24,3

    2,5

  1215

  48,6  

  60,75

Відповідь: проти течії річки катер проплив 28,98 км, за течією річки - 60,75 км, 

Інші завдання дивись тут ...

Загрузка...