Інші завдання дивись тут...

§ 22. Значення і будова шкіри.

Сторінка 98.

Працюємо з текстом параграфа.

Завдання 1. Спробуйте викласти зміст частини параграфа «Функції шкіри» у формі таблиці за наданим зразком. Обговорюйте цю роботу з товаришем, аби врахувати всі відомості про функції шкіри, наведені в тексті.

Функції шкіри Характеристика
Захисна Відмежовує організм людини від зовнішнього середовища, захищає внутрішні органи від механічних ушкоджень, ультрафіолетового випромінювання, проникнення хвороботворних мікроорганізмів та  шкідливих речовин
Рецепторна – орган чуття рецептори шкіри реагують на дотик, біль, тепло, холод тощо для кращого пристосування  до його умов
Терморегуляційна Бере участь у регуляції теплового обміну з довкілля
Секреторна Виділення секрету сальними залозами шкіри та молочними залози в певний період
Дихальна Шкіра поглинає кисень, виділяє вуглекислий газ (здійснює 1 % загального газообміну)
Обмінна та енергетична

Запаси жирів підшкірної клітковини за потреби розщеплюються і виділяють потрібну організму енергію.

Бере участь у синтезі вітамінів, зокрема вітаміну D.

Видільна Участь в регуляції водного, сольового та жирового обмінів, а за допомогою потових залоз через шкіру виводиться частина сечовини, мінеральних солей і води
Депо крові

Велика кількість кровоносних судин у шкірі затримує кров. 

Бере участь у розподілі крові в організмі людини

Завдання 2. Покажіть товаришеві на мал. 22.1 усі складові шкіри, запропонуйте знайти їхні назви в тексті параграфа. Шкіра має три шари: епідерміс, власне шкіра (дерма), підшкірна клітковина.  

Завдання 3. Звірте короткий виклад змісту параграфа з його текстом. Обговоріть із товаришем, чи всі твердження в наведеному нижче тексті є правильними.

Шкіра — багатофункціональний орган (Так). 

Головною його функцією є захисна, яка здійснюється завдяки епідермісу (Так). 

Епідерміс увесь час оновлюється за рахунок клітин дерми (Ні). 

Шкіра утворена трьома шарами тканин: епідермісом, дермою й жировою тканиною (Ні).

У дермі містяться судини, залози, волосяні фолікули (Так). 

Жирова тканина — це головний теплоізолятор організму (Так).

Контролюємо себе.

Завдання 1. Поясніть, чому шкіра є одним з найбільших органів в організмі людини. Зовні вкриває має увесь організм. Загальна площа шкіри у дорослої людини становить приблизно 1,5-2 м2.

Завдання 2. До якого типу тканин належить епідерміс? дерма? Епідерміс побудований епітеліальною тканиною. Дерма побудована зі сполучної тканини.

Завдання 3. У який спосіб відбувається оновлення епідермісу? Діляться клітини росткового шару епідермісу.

Завдання 4. У чому полягають функції потових залоз? сальних залоз? 

Функції потових залоз: виділення, терморегуляція.

Функція сальних залоз: секреторна і захисна.

Завдання 5. Чому нервові закінчення чутливих нейронів шкіри розташовані саме в дермі? У дермі в капілярах циркулює кров, що забезпечує клітини киснем.

Завдання 6. Поясніть, чому волосся й нігті вважають похідними дерми. Похідні, або придатки шкіри – анатомічні утвори, що розвинулися зі шкіри та її зачатків. 

Завдання 7*. Чому детективи на місці злочину шукають відбитки пальців? Візерунок пальців є унікальним для кожної людини.

Завдання 8*. Як, на вашу думку, пов'язана розгалуженість кровоносних капілярів шкіри з її захисною функцією? При пораненнях у капілярах шкіри згортається кров, що забезпечує захист від проникнення через шкіру бактерій через рану.

 

§ 23. Терморегуляція

Сторінка 101.

Працюємо з текстом параграфа.

Завдання 1. Виділіть у тексті вже відому вам інформацію й ту, що виявилася для вас новою. Які знання з курсу фізики вам знадобляться, щоб засвоїти матеріал параграфа? Знання механізму теплопровідності. Фізичне явище тепловіддачі: більше нагріті тіла, контактуючи з менше нагрітими, віддають їм тепло, поки їх температури не стануть однаковими. 

Завдання 2. Проаналізуйте текст параграфа й поясніть товаришеві, яким є теплообмін у разі перегріву організму людини, у разі охолодження. У разі перегріву, посилюється тепловіддача, у разі охолодження посилюється теплоутворення.

Завдання 3. Сформулюйте п'ять запитань, на які можна знайти відповідь у частині тексту «Терморегуляція». Поставте їх товаришеві.

Що таке терморегуляція?

Що таке теплообмін?

Як відбувається теплообмін у разі перегріву чи охолодження?

Що є джерелом тепла в організмі?

Яку рідину внутрішнього середовища вважають основним переносником тепла в організмі та завдяки якій властивості?

Контролюємо себе. 

Завдання 1. Розкажіть про участь нервової системи в терморегуляції. Від рецепторів тепла імпульси передаються в центр тепловіддачі, від нього приходять команди на збільшення потовиділення потовими залозами, розширення артеріол шкіри для надходження теплоносія крові до шкіри та передачі тепла у повітря, зниження обміну речовин для зменшення утворення тепла, втома та пригнічення активності. Від рецепторів холоду імпульси передаються в центр теплоутворення, від нього команди на тремтіння м'язів для теплоутворення, «гусячу шкіру» на зменшення виділення тепла, звуження артеріол шкіри для обмеження надходження теплоносія (крові) до дерми, стимуляція обміну речовин для утворення енергії. Діяльність центру терморегуляції контролюється корою великих півкуль головного мозку. Людина усвідомлено знімає одяг, коли їй жарко, й одягається, коли відчуває холод, у спеку менше рухається, щоб вироблялось менше власного тепла. 

Завдання 2. Які реакції організму підвищують теплопродукцію, які — зменшують? Теплоутворення підсилюють рух, тремтіння, гусяча шкіра.Теплоутворення зменшують спокій.

Завдання 3. Чому в очікуванні трамвая взимку краще ходити, ніж стояти? При русі посилюється процес теплоутворення.

Завдання 4. Чому людина в сильний холод бліднішає, а під час спеки червоніє? У холод кровоносні судини звужуються, щоб зменшити тепловіддачу, а під час спеки кровоносні судини розширюються, щоб збільшити тепловіддачу.

Завдання 5*. Чому важка фізична робота в спекотний день є небезпечноюВажка фізична робота підвищує теплоутворення. При порушенні терморегуляції може настати тепловий удар.

Завдання 6*. Чому в людини температура стопи нижча, ніж у пахві? На стопі нема волосяної подушки, що зберігає тепло між волосинами.

 

ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ'Я. Захворювання сечовидільної системи.

Працюємо разом.

Завдання 1. Виготовте модель нефрону. Обговоріть із товаришем, які матеріали краще використати, щоб показати, з чого складається нирковий клубочок, ниркова капсула, канальці. Придумайте, з якого матеріалу можна зробити модель капілярів, що обплітають нефрон. Презентуйте свою модель, проведіть конкурс па кращу модель. Нирковою капсулою має бути бокал. Кулька в капсулі – нирковий клубочок. Шнурівки можуть слугувати канальцями, а нитки – капілярами.  

Завдання 2. Проведіть ярмарок досліджень за напрямком «Шкіра й волосся — краса та здоров'я». Поділіть клас на групи, знайдіть у додатковій літературі та Інтернеті матеріали, що відповідають темі, підготуйте повідомлення, наприклад: «Як впливає фарбування волосся на його стан?», «Автозасмага: за і проти» тощо. Презентуйте па ярмарку результати своєї роботи.

Завдання 3. Чи дізналися ви про нові речовини вашого організму, вивчаючи тему? Певно, так. Тоді запишіть інформацію про них до таблиці «Речовини в моєму організмі». В пігментних гранулах особливих клітин шкіри (меланоцитах) міститься речовина – пігмент меланін. Від кількості та розміру гранул, кольору (чорного, коричневого, жовтого) меланіну залежить колір шкіри, волосся, райдужної оболонки очей людини.

Сальні залози виділяють секрет – речовину шкірне сало. 

Інші завдання дивись тут...