Інші завдання дивись тут...

§ 5. АВТОНОМНА (ВЕГЕТАТИВНА) НЕРВОВА СИСТЕМА

Сторінка 188.

Контрольні запитання.

Запитання 1. Який з відділів АНС активується в ситуації «бий або утікай»? Як зміниться робота внутрішніх органів під час її активації? Симпатичний.

Запитання 2. У чому полягають основні відмінності між симпатичною і парасимпатичною нервовими системами?

Симпатична нервова система Парасимпатична нервова система
Тіла перших нейронів знаходяться в спинному мозку на рівні грудного і поперекового відділу Тіла перших нейронів знаходяться в стовбурі головного мозку та в крижовому відділі спинного мозку
Ганглії знаходяться поряд з хребтом, по 23 з кожної сторони Ганглії розташовані біля самого органа, що іннервується, або навіть у його стінках
Аксони перших нейронів короткі, а других — довгі. Аксони перших нейронів довгі, а других — короткі.
Норадреналін - основний нейромедіатор в синапсах других нейронів з клітинами-мішенями. Ацетилхолін - основний нейромедіатор в синапсах других нейронів з клітинами-мішенями.
Посилює діяльність організму в умовах, що потребують мобілізації фізичних сил

Активізується в стані спокою та  забезпечує відновлення ресурсів організму.

 

Запитання 3. Спробуйте пояснити, чому під час стресу пересихає в горлі? У стані напруження активізується симпатична система зменшенням виділення слини та збільшенням її в'язкості. 

Запитання 4. У чому полягають основні особливості ентеральної нервової системи? Має власні чутливі нейрони, сигналами для яких є розтягнення стінки шлунка чи кишечника, подразнення рецепторів слизової оболонки різними хімічними складовими їжі тощо. Окремі ганглії з'єднуються нервовими шляхами в суцільну мережу для забезпечення власних рефлексів регуляції моторики і секреції шлунково-кишкового тракту.

Запитання 5. За якими ознаками ентеральну нервову систему виділили в окремий відділ і стали називати «маленьким мозком»? Має власні чутливі клітини, окремі ганглії з'єднуються нервовими шляхами в суцільну мережу для забезпечення власних рефлексів регуляції моторики і секреції шлунково-кишкового тракту.

Завдання 1. Ви біжите крос. Поясніть, яку роль відіграє центральна, соматична й автономна нервові системи. Який з цих відділів і як саме регулює функцію внутрішніх органів під час фізичного навантаження? Чи можете ви пояснити, чому виділяється лише невелика кількість густої слини, навіть якщо ми періодично п'ємо воду? Соматична система забезпечує скорочення м'язів та аналіз інформації від органів чуття. Автономна система регулює внутрішній стан організму (дихання, кровообіг тощо). Центральна система керує та регулює усю діяльність організму.

 

§ 6. ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

Сторінка 191.

Контрольні запитання.

Запитання 1. Які симптоми виникають при хворобі Альцгеймера? Втрата пізнавальних функції, пам'яті.

Запитання 2. Що спричиняє епілептичний напад і які його симптоми? Які фактори ризику епілептичних нападів ви знаєте? Неконтрольована хаотична електрична активність в головному мозку, коли людина втрачає здатність сприймати й аналізувати сенсорну інформацію і контролювати м'язи. Симптоми: під час сильних нападів епілепсії хворий непритомніє, падає, у нього розвиваються судоми, що тривають декілька хвилин, слабкі напади характеризуються короткочасною непритомністю, без судом. Фактори ризику: спадковість, пухлина головного мозку, запалення головного мозку (менінгіт, енцефаліт), травма голови, інсульт, зловживання алкоголем, іноді стрес, безсоння, зниження рівня глюкози в крові, спалахи світла чи голосні звуки.

Запитання 3. Наведіть приклади інфекційних захворювань, внаслідок яких особливо страждає нервова система людини. Енцефаліт, менінгіт, поліомієліт, хвороба Лайма, неврит.

Запитання 4. Чому симптоми інсульту мають особливо широкий спектр? Бо уражається нервова система, кровоносна система та ін.

Завдання 1. Опишіть усі відомі вам правила й заходи профілактики захворювань нервової системи, яких треба дотримуватися у нашому повсякденному житті.

• вчасно діагностувати та лікувати інфекції;

• щеплення від поліомієліту;

• уникати укусів кліщами;

• правильно використовувати антибіотики;

• уникати отруєння важкими металами (ртуттю, миш'яком, свинцем, вісмутом, марганцем тощо);

• вести здоровий спосіб життя;

• відмовитись від алкоголю і наркотиків;

• повноцінно харчуватися;

• уникати травм;

• уникати стресів і перевтоми, негативних емоцій (страх, образа, злість).

 

Інші завдання дивись тут...