Обладнання: піпетка, дві склянки.

Матеріали: мандаринка, ватні диски, трохи хар­чового барвника (у порошку), холодна та гаряча вода, три чистих паперових стікерів для записів (без клею).

 

Хід роботи

1. Очистити мандарин від шкірки. Поясни поширення запаху, спираючись на будову речовини.

Частинки соку потрапляючи між частинки повітря поширюють запах до нашого носа. Явище дифузії підтверджує будову речовин з маленьких частинок.

 

2. На паперовому стікері намалювати коло радіусом 2-3 см і ватним диском нанести воду на мальоване місце. У центр кола помістити  щіпку барвника. Зачекати і зробити висновок, де дифузія відбувається швидше: в газах чи рідинах.

Ми бачимо, як поступово розширюється крапля барвника. Запах апельсину поширився швидше і на більшу відстань, ніж крапля барвника у рідині. Дифузія у газах поширюється швидше, ніж у рідинах.  

 

3. Взяти дві склянки з холодною і теплою водою. Поставити два стікери, на кожному з них намалювати коло радіусом 2-3 см. Один стікер за домопогою ватного диску змочити холодною водою, поставити зверху на склянку з холодною водою. Другий стікер за допомогою ватного диску змочити гарячою водою, поставити зверху на склянку з гарячою водою. У центрі кожного кола помістити однакову щіпку барвника. Зачекати і зробити висновок, на якому стікері швидше відбувається дифузія.

На стікері з гарячою водою крапля барвника розширюється швидше, ніж із холодною водою. При підвищенні температури явище дифузії протікає швидше. Це зумовлено тим, що при підвищенні температури збільшується кінетична швидкість частинок, вони швидше перемішуються.  

 

Висновок. На дослідах переконалися, що дифузія у газах відбувається швидше, ніж у рідинах. При підвищенні температури дифузія (від латинського «змішування») відбувається швидше.