Обладнання: п'ять пластмасових мензурок, п'ять пластмасових ложок, пластмасовий шприц без голки на 50 мл, секундомір.

Матеріали: кухонна сіль, цукор, питна сода, крох­маль або борошно, лимонна кислота, кип'ячена холодна вода.

 

Хід роботи

1. Пронумерувати мензурки фломастером. У кожну мен­зурку за допомогою шприца відміряти однакову кількість води і насипати  однакові порції відповідної речовини. Розмішати розчини і визначити час розчинення секундоміром. Результати записати у таблицю.

Пронумерували мензурки фломастером: 1 — для кухонної солі, 2 — цукру, 3 — питної соди, 4 — крохмалю або борошна, 5 — лимонної кислоти. У кожну мензурку за допомогою шприца налили  50 мл води.

У кожну мензурку додали порцію (неповну ложку, без «чубка») відповідної речовини. Розмішали розчини і визначили час розчинення секундоміром.

За однакової температури твердого розчину швидкість розчинення пов’язана з будовою речовини, яку розчиняють. Найшвидше розчинилася кухонна сіль, лимонна кислота, цукор, питна сода. Крохмаль або борошно не розчинився, на дно осів осад.

Сіль, цукор, питна сода, лимонна кислота – розчинні речовини, а крохмаль або борошно - нерозчинні.

 

2. У мензурки з розчинами, приготовленими раніше, додати ще порцію відповідної речовини і розмішати розчини. Якщо речовини розчинились повністю, додати третю порцію речовин і розмішати. Результати насиченості розчинів порціями речовини записати у таблицю.

У кожну мензурку з розчином додали ще порцію відповідної речовини: у 1-шу кухонну сіль, у 2-гу цукор, у 3-тю — питну соду, у 4-ту крохмаль або борошно, у 5-ту лимонну кислоту. Цукор розчинився повністю, у 2-гу мензурку додали ще одну порцію.

Максимальна кількість речовини, яка розчиняється при певній температурі, індивідуальна для кожної речовини і робить розчин насиченим. У мензурці з цукром розчинилося найбільше речовини.       

 

3. Таблиця результатів.

Речовина

Кухонна сіль

Крохмаль або борошно

Цукор

Лимонна кислота

Питна сода

Часу розчинялася

49 с

Не розчинився у воді (осів на дні)

1 хв 34 с

60 с

2 хв 57 с

Порцій максимально розчинилося

2

0

3

2

1

Висновок. Навчився розрізняти розчинні і нерозчинні речовини. Дізнався, що швидше розчиняється сіль, а більше розчиняється цукор.