Інші завдання дивись тут...

КОМП'ЮТЕРИ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

СТОРІНКА 8. § 1. Перша зустріч

Завдання 1. Опиши правильну поведінку учня в комп'ютерному класі.

1. У комп’ютерний клас заходь спокійно, тримай порядок на робочому місці.  

2. Приступай до роботи з чистими руками та в сухому одязі.

3. Не торкайся руками до екрану комп’ютера .

4. Клавіші клавіатури натискати легко та плавно.

5. Не можна їсти за комп’ютером.

6. Відстань від очей до екрана має становити 50-60 см.

7. Працювати в комп’ютерному з дозволу вчителя.

8. Безперервна робота з комп’ютером учня 2-3 класів – 15 хв.

9. Сиди рівно та зручно, ноги став на підлогу.

Завдання 2. Обери основне слово для предмета інформатика: а) комп'ютер; б) інформація; в) безпека. Поясни свій вибір. На уроках інформатики вивчають різні способи отримання, зберігання, опрацювання та передавання інформації за допомогою обчислювальних машин. 

Завдання 3. Запитай у тата і мами, чи використовують вони у своїй роботі комп'ютер і як він їм допомагає. Тато вивчає автомобільні шляхи. Мама шукає узори та моделі для в’язання.

 

СТОРІНКА 10. § 2. Як комп'ютер різні професії опанував

Завдання 1. Нагадай, будь ласка, про які професії йшлося в цьому параграфі. Лікар, продавець, перукар, закрійник, вчитель. 

Завдання 2. Як комп'ютери допомагають людям цих професій? Комп'ютер допомагає обстежити хворого, обчислити вартість покупки, підібрати нову зачіску, розрахувати викройку одягу, навчати на відстані.

Завдання 3. А чи можеш ти назвати ще професії, у яких людині потрібна допомога комп'ютера? Льотчик (керування літаком), бібліотекар (пошук книжки), касир (ведення касових операцій), диспетчер (керування польотом літаків), перекладач (перекласти текст), слідчий (пошук відбитків пальців), метеоролог (прогноз погоди), інженер-проектант (будувати споруди), оператор (набирати тексти), кулінар (пошук рецептів), модельєр (розрахунок викройки).

Завдання 4. Назвіть по черзі професії, де комп'ютер допомагає обчислювати. Фізик, математик, інженер-проектант, модельєр. 

Завдання 5. Як рибалка може використовувати комп'ютер? Дізнатися про погоду.

 

СТОРІНКА 13. § 3. Сучасні комп'ютери

Завдання 1. Мій знайомий вирушає в подорож, і йому потрібно під час подорожі використовувати комп'ютер. Як ти вважаєш, який із сучасних комп'ютерів йому краще взяти із собою і чому? Планшетний комп’ютер.

Завдання 2. Підкажи, будь ласка, який пристрій допоможе орієнтуватися в незнайомому місті, знаходити потрібні вулиці та будинки. Навігатор.

Завдання 3. Мій знайомий дуже любить читати під час подорожі, але брати із собою багато книжок він не може. Що ти йому порадиш? Електронну книжку.

Завдання 4. Розкажи своєму товаришу, який з різновидів сучасних комп'ютерів ти хочеш мати і чому. Ноутбук має широкі можливості, легко переноситься.

Завдання 5. Як диктофон може допомогти тобі в навчанні? Чи може диктофон замінити вміст твого портфеля? Допоможе зберегти пояснення вчителя, та він не замінить книгу для читання, ручку для письма.

 

ОСНОВНІ СКЛАДОВІ КОМП'ЮТЕРА. ПОЧАТКОВІ НАВИЧКИ РОБОТИ З КОМП'ЮТЕРОМ

СТОРІНКА 16. § 4. Познайомимося ближче

Завдання 1. Мій знайомий хоче зібрати комп'ютер. Він уже придбав монітор і системний блок. Які ще пристрої ти йому порадиш придбати і чому? Клавіатуру для вводу інформації, мишу для вводу команд та вибору значків на екрані монітора, принтер для друку текстів і малюнків.

Завдання 2. Мій знайомий хоче зберегти в комп'ютері звуки свого папуги. Який пристрій потрібно мати для цього? Диктофон для запам’ятовування звуків.

Завдання 3. Запропонуй кілька варіантів побудови ланцюжка за схемою: пристрій введення - системний блок - пристрій виведення. Диктофон – системний блок – колонки. Фотокамера – системний блок – принтер. Клавіатура – системний блок – принтер.  Миша – системний блок – екран.

 

СТОРІНКА 18. § 5. Хто головний?

Завдання 1. Для чого потрібні комп'ютерні програмиКомп’ютерні програми забезпечують роботу комп’ютерної техніки.

Завдання 2. Як називається професія людини, яка створює комп'ютерні програми? Програміст – люди, котрі складають програми.

Завдання 3. Вибери з наведених нижче слів ті, що близькі за значенням до поняття комп'ютерна програма – інструкції для комп'ютера:

а) інструкції; б) правила; в) розпорядок; г) набір команд. 

Завдання 4. Уяви таку ситуацію: програміст може запрограмувати комп'ютер розв'язувати для тебе будь-які завдання. Яке завдання ти йому поставив би? Зробити «розумний будинок».

 

СТОРІНКА 21. § 6. Програми різні та корисні

Завдання 1. Яку програму потрібно відкрити, щоб написати оголошення? Блокнот (текстові редактори людина використовує мене, коли потрібно ввести текст у комп'ютер або його змінити).

Завдання 2. Який комп'ютерний пристрій допоможе роздрукувати оголошення? Принтер – пристрій для друку текстів та малюнків. 

Завдання 3. Яка програма може допомогти виконати обчислення? Калькулятор (програма для виконання обчислень).

Завдання 4. Закінчи послідовність: листівка - текстовий редактор; фотокартка - графічний редактор; поздоровлення – текстовий редактор або графічний редактор.

 

СТОРІНКА 24. § 7. Увага! Вмикаємо комп'ютер

Завдання 1. Як називається пристрій, на якому знаходиться кнопка Pоwеr? Для чого потрібна ця кнопка? Системний блок. Кнопка Pоwеr вмикає/вимикає комп’ютер. 

Завдання 2. Які дії потрібно виконати для вимкнення комп'ютера?

1. Навести вказівник на кнопку Пуск і натиснути ліву кнопку миші.

2. Навести вказівник на кнопку Завершити роботу і натиснути ліву кнопку миші.

3. Зачекати, поки комп'ютер завершить процес вимкнення.

Завдання 3. Як комп'ютер повідомляє, що він уже готовий до роботи?

Коли комп’ютер готовий до роботи, на екрані з'явиться зображення, що має назву Робочий стіл.

Завдання 4. Роздивись уважно зображення Робочого стола на інших комп'ютерах (удома, у знайомих чи друзів). Чим вони схожі? Мають значки програм, унизу панель з годинником, кнопку Пуск.

Завдання 5. Вибери продовження речення. Поглянувши на увімкнений комп'ютер, завжди можна дізнатися про... 

а) температуру повітря;     б) час;   в) погоду.

 

СТОРІНКА 28. § 8. «Приборкання» комп'ютерних програм

Завдання 1. Які дії потрібно виконати, щоб відкрити комп'ютерну програму Блокнот?

На робочому столі

1. Навести вказівник на значок програми Блокнот.

2. Двічі швидко натиснути ліву кнопку миші.

Завдання 2. Як завершити роботу з програмою? Навести вказівник на кнопку із зображенням хрестика у верхньому правому куті  і натиснути ліву кнопку миші, тоді вікно закриється.

Завдання 3. Що потрібно зробити, щоб прибрати зображення вікна програми? А відновити? Навести вказівник на кнопку із зображенням риски у верхньому правому куті  і натиснути ліву кнопку миші, тоді вікно буде прибране з екрану. На панелі внизу Робочого стола, натиснути кнопку з назвою програми, тоді вікно програми знову з'явиться на екрані

Завдання 4. Роздивись малюнок. Скільки програм зараз відкрито? Дві програми (текстовий редактор Блокнот, графічний редактор Paint)

 

СТОРІНКА 33. § 9. Знайомся, клавіатура

Завдання 1. Як ти вважаєш, клавіатура - це пристрій введення чи виведення? Клавіатура – це основний пристрій введення.

Завдання 2. Що означають літери EN, розміщені в нижньому правому куті екрана монітора? Зараз увімкнена англійська мова для клавіатури.

Завдання 3. Данилко планує за допомогою клавіатури набрати вірш українською мовою. Як йому переключити мову введення? Натискати на клавіатурі одночасно дві клавіші Shift – Ctrl з правого або з лівого боку клавіатури до тих пір, поки в в нижньому правому куті екрана монітора не появиться UK. 

Завдання 4. Для чого потрібен текстовий курсор? Показує, де з'явиться наступний символ у текстовому редакторі.

Завдання 5. На скільки літер ліворуч змістився текстовий курсор, якщо Данилко натискав такі клавіші: ─> <─  ─> <─ <─ <─ ─> На один символ.

 

СТОРІНКА 37. § 10. Крапка, крапка, кома

Завдання 1. Данилко довго тиснув на клавішу і замість одного знака оклику на екрані монітора побачив цілих три. Як видалити зайві знаки оклику? Забій, Забій. 

Завдання 2. Назвіть по черзі, які клавіші потрібно натискати для введення знаків (українська мова введення):

: ; ? ! « - + , .

Shift

6

Shift

4

Shift

7

Shift

!

Shift

«

-

Shift

+

Shift 

,

.

СТОРІНКА 37. § 11. Цікаві випробування

Завдання 1. Щоб прибрати зображення вікна з монітора, треба навести вказівник на кнопку із зображенням риски у верхньому правому куті  і натиснути ліву кнопку миші.

Завдання 2. Для того щоб можна було відкрити кожний замок (3, 1, 2), їх потрібно розташувати в порядку зростання номерів. Як це зробити? Як можна переміщувати значки на екрані монітора? Опишіть необхідні дії. Для переміщення значка на екрані потрібно встановити вказівник на його зображенні та, натиснувши ліву кнопку миші, перетягнути на нове місце Робочого стола.

Необхідні дії:

1) Навести курсор на замок 1;

2) Утримуючи ліву клавішу миші, перенести замок 1 на початок;

3) Навести курсор на замок 2;

4) Утримуючи ліву клавішу миші, перенести та розташувати замок 2 другим;

5) Навести курсор на замок 3;

6) Утримуючи ліву клавішу миші, перенести та розташувати замок 3 третім.

Завдання 3. Подвійним клацанням я розкрив перший замок, і на екрані з'явилися літери. Складіть із цих літер слово і поясніть, що воно означає. Клавіатура – основний пристрій введення інформації в комп’ютер. 

Завдання 4. Після розкриття другого замка на екрані з'явилося вікно із завданням, але дуже маленьких розмірів. Я не можу роздивитися завдання. Нагадайте, яку кнопку потрібно натиснути для розгортання вікна на весь екран монітора. Кнопка у вигляді квадрата у верхньому правому куті розгортає вікно програми на весь екран.

Завдання 5. За завданням другого замка треба в тексті на екрані знайти всі помилки і описати дії, що потрібно виконати для їх виправлення.

Ми дуже любем весь наш край, І любем україну, Її лани, зилений гай, Всаду — рясну калину.

Ми дуже любим весь наш край, І любем україну, Її лани, зилений гай, Всаду — рясну калину (підвести курсор до букви е, Забій, буква и)

Ми дуже любим весь наш край, І любим україну, Її лани, зилений гай, Всаду — рясну калину (підвести курсор до букви е, Забій, буква и)

Ми дуже любим весь наш край, І любим Україну, Її лани, зилений гай, Всаду — рясну калину (підвести курсор до букви у, Забій,  Shift у)

Ми дуже любим весь наш край, І любим Україну, Її лани, зелений гай, Всаду — рясну калину (підвести курсор до букви е, Забій, е)

Ми дуже любим весь наш край, І любим Україну, Її лани, зелений гай, В саду — рясну калину (підвести курсор до букви в, Пробіл)

Завдання 6. За завданням третього замка знайдіть відмінності між текстами, що відтворені на двох моніторах. Опишіть, як можна додати пропущені символи до тексту, що розташований ліворуч.

Прапор це - державний символ (навести курсор після слова прапор, Пробіл, -)

Прапор це - державний символ. (навести курсор після слова символ, .)

Він є в кожної держави; (навести курсор після слова держави, Shift 4)

Це для всіх - ознака сили (навести курсор після слова всіх, Пробіл, -)

Це для всіх - ознака сили, (навести курсор після слова сили, Shift ,)

Це для всіх - ознака слави (навести курсор після слова всіх, Пробіл, -)

Це для всіх - ознака слави. (навести курсор після слова слави, .)

Завдання 7. Для того щоб роздрукувати чарівне слово, потрібно з'єднати пристрій для друкування текстів зі системним блоком. Знайдіть необхідний дріт і нагадайте назву цього пристрою. №2 – принтер.

 

СТОРІНКА 43. § 12. Як комп'ютер Данилку допоміг

Завдання 1. Нагадай мені, будь ласка, яка програма допомогла Данилку ввести текст вітальної листівки. Текстовий редактор.

Завдання 2. Які клавіші використовував Данилко для виправлення помилок у тексті? Спочатку за допомогою клавіш керування курсором встановлював курсор за неправильною літерою, тоді вилучав непотрібну літеру клавішею Забій, потім натискав правильну літеру.

Завдання 3. За допомогою якої клавіші можна відкрити новий рядок? Для відкриття нового рядка використовують клавішу Enter.

Завдання 4. Який пристрій допоміг надрукувати листівки для учнів усього класу?

Принтер – пристрій для друку текстів та зображень.

Завдання 5. Пограйте в гру. Один називає клавішу, а інший - її призначення і навпаки. (Правильна відповідь - один бал.)

Shift Ctrl одночасно натискають для переключення мови ведення з клавіатури. Shift утримують під час введення великих літер і верхніх символів. Enter використовують для відкриття нового рядка. Забій - вилучає символ ліворуч від курсору.

 

ПОНЯТТЯ ПРО ПОВІДОМЛЕННЯ, ІНФОРМАЦІЮ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ

СТОРІНКА 46. § 13. Увага! Вам надійшло повідомлення

Чуття Дотик Смак Слух Нюх Зір
Орган Шкіра Язик Вухо Ніс Очі

Завдання 1. Назви органи чуття, що допоможуть визначити, що: а) светр м'який - шкіра; б) сумка синя - очі; в) по радіо лунає нова пісня - вухо.

Завдання 2. Передай без слів товаришу повідомленняа) небезпека – переляк; б) уже ранок – роблю зарядку; в) я не вивчив уроки – виводжу в повітрі цифру 2; г) хочу їсти – відкриваю рота.

Завдання 3. Яке повідомлення могла отримати кішка, якщо вона вигнула спину і шипить? Яким органом чуття вона могла його отримати? Повідомлення про небезпеку. Очі побачать наближення собаки, вуха почують гавкіт собаки.

 

СТОРІНКА 49. § 14. Зберігаємо, обробляємо, передаємо

Завдання 1. Який інформаційний процес відбувається, коли Данилко:

а) читає підручник у бібліотеці – отримання інформації;

б) говорить по телефону – передача інформації;

в) записує свої спостереження – зберігання інформації.

Завдання 2. Як ти можеш зберегти інформацію про вигляд квітки, яка виросла на твоєму підвіконні? Сфотографувати квітку.

 

СТОРІНКА 52. § 15. Історична подорож

Завдання 1. Які були перші спроби зберігання інформації? Настінні малюнки в печерах.

Завдання 2. Назви перший обчислювальний пристрійОбчислювальна дошка – абак.

Завдання 3. Під керівництвом якого українського вченого було розроблено перший український комп'ютер? Перший український комп'ютер (МЕОМ) було розроблено під керівництвом Сергія Лебедєва.

Завдання 4. Пограйте в гру. Один учень загадує одноцифрове число, а інший - угадує. Сигналом про те, що загадане число більше, ніж запропоноване, є палець, піднятий угору, а якщо менше, - палець, опущений униз.

 

СТОРІНКА 57. § 16. Пристрої різні, але всі корисні

Завдання 1. Назви пристрої, які винайшло людство для передавання повідомлень на відстань. Телеграф, телефон, радіо, телевізор, GPS-навігатор, модем.

Завдання 2. Данилку потрібно передати привітання дідусеві, що мешкає в іншому місті. Які способи ти йому запропонуєш? Телефон, телеграф, через Інтернет.

Завдання 3. Придумай свій спосіб передавання повідомлення за допомогою однієї руки: а) ранок – рука вверх робить зарядку; в) ніч – рука закриває рот в позіханні; ґ) сніг – рука ловить сніжинку; б) вечір – рука під нахиленою головою; г) дощ – рука над головою закриває її; д) роса – рукою уявно витираю ступню.

 

СТОРІНКА 59. § 17. Людина у світі інформації

Завдання 1. Відомий детектив знайшов слід, що залишив злочинець. Спочатку він його сфотографував, потім виміряв лінійкою та записав отриману інформацію у свій блокнот. Назви інформаційні процеси, які здійснив детектив. Знайшов слід злочинця (отримав інформацію), сфотографував (зберіг інформацію), потім виміряв лінійкою (опрацював інформацію), записав отриману інформацію у свій блокнот (зберіг інформацію). 

Завдання 2. Запропонуй різні варіанти заповнення схеми передавання повідомлень джерело -> приймач і опиши, для яких ситуацій. Дитина -> мама (дитина дякує за сніданок, розмовляють по телефону). Учитель -> учень (учитель задає домашнє завдання).

 

АЛГОРИТМИ ТА ВИКОНАВЦІ

СТОРІНКА 62. § 18. Стій, готуйсь - командувати буду!

Завдання 1. Визнач, яке речення є спонукальним, яке - розповідним, а яке - питальним. а) Ось і настали перші морозні дні. (Розповідне речення). б) Чи тепло тобі, дівчинко? (Питальне речення). в) Бігом додому! (Спонукальне речення)

Завдання 2. Побудуй розповідне та спонукальне речення зі словами: магазин, картопля. Іду в магазин. Куплю картоплю. Піди у магазин. Купи картоплю.

 

СТОРІНКА 65. § 19. Алгоритми

Завдання 1. Що таке алгоритм? Алгоритм – послідовність команд, що дає змогу розв'язати певну задачу.

Завдання 2. Чи важливий порядок запису команд в алгоритмі? Так для отримання правильного результату.

Завдання 3. Склади алгоритм приготування бутерброда із сиром.

1. Візьми хліб з хлібниці.

2. Поклади на дошку.

3. Візьми ніж у праву руку.

4. Тримай хліб лівою рукою.

5. Відріж скибку хліба.

6. Поклади ніж на дошку.

7. Поклади хліб у хлібницю.

8. Поклади на дошку з холодильника ковбасу.

9. Візьми ніж у праву руку.

10. Тримай ковбасу лівою рукою.

11. Відріж шматок ковбаси.

12. Поклади ніж на дошку.

13. Поклади ковбасу в холодильник.

14. Поклади шматок ковбаси зверху на скибку хліба.

Завдання 4. Де помилка в алгоритмі?

1. Встав ключ у замок.

2. Поверни.

3. Відкрий двері.

4. Зайди до квартири.

5. Закрий двері.

6. Поклади ключі на полицю.

Алгоритм відкриття дверей.

1. Встав ключ у замок.

2. Поверни.

3. Відчини двері.

4. Витягни ключ.

5. Зайди до квартири.

6. Зачини двері.

7. Поклади ключі на полицю.

 

СТОРІНКА 70. § 20. Виконавці алгоритмів

Завдання 1. Склади алгоритм, за яким працює світлофор.

1. Зупинись перед вулицею.

2. Поглянь на світлофор.

3. Стій на червоне світло світлофора.

4. Приготуйся до руху на жовте світло світлофора.

5. Іди на зелене світло світлофора.

Завдання 2. Наведи приклади виконавців і алгоритмів для них.

Виконавець мікрохвильова піч.

1. Поклади страву в мікрохвильову піч.

2. Вистав температуру приготування.

3. Вистав час приготування.

4. Вмикай приготування.

Виконавець пральна машина.

1. Заклади брудний одяг в пральну машину.

2. Насип порошок для прання.

3. Вистав програму прання.

4. Вмикай пральну машину.

Виконавець кавоварка.

1. Налий воду в кавоварку.

2. Додай відповідну порцію кави.

3. Підстав чашку для кави.

4. Вмикай кавоварку.

Виконавець електронна вага супермаркету.

1. Клади товар на апарат.

2. Введи код товару.

3. Відірви чек.

4. Наклей чек на товар.

Виконавець лікар.

1. Поміряй хворому температуру.

2. Подивися горло.

3. Послухай дихання.

4. Постав діагноз.

Завдання 3. Яка помилка в наведеному алгоритмі?

1. Візьми в одну руку тістечко.

2. Візьми в іншу руку чашку.

3. Відкуси.

Правильний алгоритм.

1. Візьми в одну руку тістечко.

2. Візьми в іншу руку чашку.

3. Відкуси тістечко.

 

СТОРІНКА 72. § 21. Озирнемося навколо

Завдання 1. Що можна назвати алгоритмома) мама записала план прибирання квартири; б) тато зробив креслення нової шафи; в) бабуся записала послідовність дій для посадки моркви?

Завдання 2. У Ганнусі розсипалося намисто. Допоможи дівчині зібрати його. Склади алгоритм.

а) 

1. Додай жовту кульку.

2. Додай жовту кульку.

3. Додай жовту кульку.

4. Додай жовту кульку.

5. Додай червону кульку.

6. Додай жовту кульку.

7. Додай жовту кульку.

8. Додай жовту кульку.

 

б)

1. Додай жовту кульку.

2. Додай жовту кульку.

3. Додай синю кульку.

4. Додай жовту кульку.

5. Додай жовту кульку.

6. Додай червону кульку.

7. Додай жовту кульку.

8. Додай жовту кульку.

9. Додай синю кульку.

в)

1. Додай червону кульку.

2. Додай червону кульку.

3. Додай жовту кульку.

4. Додай синю кульку.

5. Додай червону кульку.

6. Додай червону кульку.

7. Додай жовту кульку.

8. Додай синю кульку.

 

ОБ'ЄКТИ. ГРАФІЧНИЙ РЕДАКТОР

СТОРІНКА 76. § 22. Як це назвати?

Завдання 1. Назви об'єкти, що належать до живої природи. Дівчинка, тополя, заєць.

Завдання 2. Назви об'єкти, що належать до неживої природи. Шафа, камінь, Сонце, річка.

Завдання 3. Назви об'єкти-явища. Дощ, блискавка, сніг, сніжинка, град, роса.

Завдання 4. Назви об'єкти-події. Свято першого дзвоника, конкурс, щедрування, концерт. 

Завдання 5. З яких об'єктів може складатися: а) ліжко (ніжки, опора, бильця, матрац); б) кофтина (тканина, нитки, ґудзики); в) ручка (стержень, пластмасова упаковка, паста)

 

СТОРІНКА 80. § 23. Який? Яка? Яке?

Завдання 1. Наведи приклади об'єктів, їхні властивості та значення цих властивостей.

Об’єкт Властивості Значення
М’яч

Колір 

Форма 

Матеріал

Розмір

Білий 

Куля 

Гума

Великий

Кіт

Колір

Вік

Порода 

Довжина шерсті

Рудий

1 рік

Сіамський

Коротка

Сорочка

Розмір 

Колір

Матеріал

Узор

36

Зелений 

Бавовна

Клітка 

Ластик

Колір

Форма

Матеріал

Білий

Прямокутник

Гума

Яблуко

Колір

Смак

Сорт

Жовтий

Солодко-кислуватий 

Антонівка

Завдання 2. Наведи приклади об'єктів, однакових за формою. Книжка, коробка для сірників.  М’яч, Сонце, Місяць. 

Завдання 3. Наведи приклади об'єктів, однакових за кольором. Блакитне небо, блакитна стрічка.

Завдання 4. Пограйте в гру. Назвіть по черзі властивості об'єкта: а) велосипед – колір (червоний), розмір (дитячий), кількість коліс (трьохколісний), вага (легкий); б) книжка – вага (легка), кількість сторінок (15), розмір (невеликий), жанр (казка), ілюстрації (наявні), обкладинка (м'яка); в) вітер – сила (сильний), тривалість (короткочасний); г) дощ – величина крапель (великі), тривалість (довготривалий), сезон (літній).

Завдання 5. Охарактеризуй наведені об'єкти за їхніми властивостями та значеннями цих властивостей.

Об’єкт форма розмір колір Кількість отворів
Ґудзик кругла малий зелений два
Ґудзик кругла малий блакитний два
Ґудзик кругла малий жовтий два
Ґудзик кругла малий коричневий чотири

СТОРІНКА 86. § 24. Комп'ютерний малюнок - перші кроки

Завдання 1. Назви порядок дій, які потрібно виконати для відкриття програмиДля відкриття комп'ютерної програми потрібно встановити вказівник на її значок і двічі клацнути ліву кнопку миші.

Завдання 2. Данилко хоче зберегти малюнок, що створений у графічному редакторі, на Робочому столі. Нагадай йому алгоритм збереження малюнків.

Алгоритм збереження малюнків, створених або змінених у графічному редакторі.

1. Наведи вказівник на пункт меню Файл і натисни один раз ліву кнопку миші.

2. Наведи вказівник на команду Зберегти і натисни один раз ліву кнопку миші.

3. Наведи вказівник на кнопку Робочий стіл і натисни один раз ліву кнопку миші.

4. Наведи вказівник на рядок з назвою Ім'я файлу і натисни один раз ліву кнопку миші (так встановлюється текстовий курсор).

5. Запиши за допомогою клавіатури ім'я малюнка. 

6. Наведи вказівник на кнопку Зберегти і натисни один раз ліву кнопку миші.

Завдання 3. Вказівник курсору встановили на жовтий колір і потім натиснули праву кнопку миші. Яка дія відбулася? Вибрали колір фону.

Завдання 4. Який основний колір і колір фону зараз обрано? Основний колір – червоний, колір фону – білий.

 

СТОРІНКА 91. § 25. Різнокольоровий світ

Завдання 1. Який інструмент може визначити колір об'єкта? Піпетка.

Завдання 2. Який інструмент може змінити колір об'єкта? Заливка.

Завдання 3. Які дії потрібно виконати, щоб відкрити у графічному редакторі готовий малюнок?

Алгоритм відкриття готових малюнків для змінення у графічному редакторі

1. Наведи вказівник на пункт меню Файл і натисни один раз ліву кнопку миші.

2. Наведи вказівник на команду Відкрити і натисни один раз ліву кнопку миші.

3. Наведи вказівник на кнопку Робочий стіл і натисни один раз ліву кнопку миші.

4. Наведи вказівник на позначку файлу і натисни двічі ліву кнопку миші.

Завдання 4. Уважно роздивися наведені малюнки і назви дії, які були виконані над цими малюнками.

Вибрано інструмент Заливка.

Вибір правою кнопкою миші червоного фону Палітри.

Заливка кульки червоним кольором.

Вибір правою кнопкою миші синього фону Палітри.

Заливка кульки синім кольором.

Вибір правою кнопкою миші блакитного фону Палітри.

Заливка частини кульки блакитним кольором.

Завдання 5. Скільки разів натискали кнопку миші для розфарбування наведеного малюнка? Сім разів.

 

СТОРІНКА 95. § 26. Малювати за допомогою комп'ютера - це просто!

Завдання 1. Опиши, яке зображення можна отримати, користуючись інструментом Олівець. Тонкі лінії основного кольору, якщо малювати, натиснувши ліву кнопку миші. Тонкі лінії кольору фону, якщо малювати, натиснувши праву кнопку миші.

Завдання 2. Які налаштування можна обрати для інструмента Пензель? Для обрання потрібної форми та розміру Пензля треба встановити вказівник на потрібне налаштування панелі налаштувань Пензля та натиснути ліву кнопку миші.

Завдання 3. Опиши дії, які потрібно виконати, щоб скористатися інструментом Ластик. На Панелі інструментів лівою кнопкою миші вибрати інструмент Ластик. 

Завдання 4. Який інструмент було використано? Ластик.

 

СТОРІНКА 98. § 27. Риска, риска, прямокутник

Завдання 1. Назви властивості, які можна змінювати в об'єкта прямокутник у графічному редакторі PaintОб'єкт прямокутник має такі властивості: розмір прямокутника, колір і товщину контуру, наявність і колір зафарбування.

Завдання 2. Які налаштування можна обирати в інструмента Еліпс? Колір контуру, наявність і колір зафарбування.

Завдання 3. Роздивись малюнок. У якому порядку були зображені об'єкти? Чорне коло, червоне коло, блакитна лінія, жовта крапка.

 

СТОРІНКА 101. § 28. І знову текст!

Завдання 1. Назви дії, які потрібно виконати для додавання тексту на малюнок.

Алгоритм додавання написів на малюнок

1. Обери на панелі інструментів інструмент Текст.

2. Вибери область введення тексту.

3. Обери налаштування області введення тексту (колір, шрифт, розмір).

4. Набери текст.

Завдання 2. Які налаштування має область введення тексту? Палітра, шрифт тексту, розмір шрифту. 

Завдання 3. Як виправити помилку в наведеному тексті Информатика - Інформатика, якщо виділення області введення тексту вже знято? Інструментом Ластик витерти И, інструментом Текст набрати І. 

 

СТОРІНКА 103. § 29. Секрети малювання

Завдання 1. Запропонуй свій секрет для малювання ромба. Якщо малювати ромб, утримуючи кнопку Shift, то він буде мати однакові кути.

 

СТОРІНКА 108. § 31. Пригадай, що вже знаєш

Завдання 1. Роздивись уважно подані нижче зображення і визнач, що показано на кожному з них. Етап вимкнення комп’ютера. Значок програми на робочому столі. Кнопка зі зображенням хрестик призначена для закриття програми. 

Завдання 2. Назвіть по черзі клавіші, призначення яких ви вивчили на уроках інформатики. Клавіші з цифрами та літерами. Клавіші керування. Shift Ctrl одночасно натискають для переключення мови ведення з клавіатури. Shift утримують під час введення великих літер і верхніх символів. Enter використовують для відкриття нового рядка. Забій - вилучає символ ліворуч від курсору. Пробіл залишає проміжок між словами в тексті. Клавіші керування курсором: стрілка вгору (переміщує курсор на один рядок вгору); стрілка вниз (переміщує курсор на один рядок), стрілка вправо (переміщує курсор праворуч на один символ); стрілка вліво (переміщує курсор ліворуч на один символ).

Завдання 3. А чи зможеш ти самостійно скласти алгоритм для виправлення помилки? Але спочатку знайди цю помилку на екрані монітора, що зображений нижче, а потім склади алгоритм. Верба та колина – це рослини, що є символами України (підвести курсор після  букви о, Забій, буква а)

Завдання 4. Ось малюнок, який я намалював у графічному редакторі Paint. Якщо уважно роздивитися цей малюнок, то можна назвати інструменти, що я використовував. Цікаво, а чи зможуть інші учні назвати ці інструменти, а також намальовані об'єкти та їхні властивості?

Об'єкти Інструмент
Сонце Лінія, Еліпс
Дерево Пензель
Прапор Лінія, Прямокутник, Заливка
Комин Прямокутник, Заливка
Будинок Прямокутник, Заливка
Птахи Олівець

Інші завдання дивись тут...