Інші завдання дивись тут...

Завдання 637

Перший множник • Другий множник = Добуток  (2 • 9 = 18)

Ділене : Дільник = Частка   (15 : 3 = 5)

Перший доданок + Другий доданок = Сума   (56 + 27 = 83)

Зменшуване – Від’ємник = Різниця    (100 – 40 = 60)

 

Завдання 638

Добуток чисел 8 і 2:    8 • 2 = 16

Частка чисел 8 і 2:      8 : 2 = 4

 

Завдання 639  Проста задача 10 сосисок розклали на 5 тарілок, порівну на кожну. Скільки сосисок на одній тарілці?

10 сосисок — це на 5 тарілках по ? сосисок

Короткий запис

На тарілці — ? с., 10 сосисок розділити на 5 порівну

Схема

Розв’язання

10 : 5 = 2 (с.) – сосисок на одній тарілці

Відповідь: на одній тарілці 2 сосиски

 

Завдання 640

1) За 2 однакові олівці заплатили 8 грн. Скільки гривень коштує 1 олівець?

8 грн — це 2 олівці по ? грн.

Короткий запис

Ціна — ? грн., 8 грн поділити на 2 порівну

Схема

Розв’язання

8 : 2 = 4 (грн.) – гривень коштує 1 олівець

Відповідь: один олівець коштує 4 гривні

 

2) 12 олівців поклали у 2 коробки, порівну в кожну. Скільки олівців в одній коробці?

12 олівців — це 2 коробки по ? олівців

Короткий запис

У коробці — ? ол., 12 олівців розділити на 2 порівну

Схема

Розв’язання

12 : 2 = 6 (ол.) – олівців в одній коробці

Відповідь: в одній коробці 6 олівців

 

3) 8 бананів поділили порівну між двома мавпочками. Скільки бананів отримала кожна мавпочка?

8 бананів — це 2 мавпочки по ? бананів

Короткий запис

У мавпочки — ? б., 8  бананів розділити на 2 порівну

Схема

Розв’язання

8 : 2 = 4 (б.) – бананів отримала кожна мавпа

Відповідь: кожна мавпа отримала 4 банани

 

4) 6 грудочок цукру розклали порівну у 2 чашки. Скільки грудочок цукру в кожній чашці?

6 грудочок — це 2 чашки по ? грудочок

Короткий запис

У чашці — ? г., 6 грудочок розділити на 2 порівну

Схема

Розв’язання

6 : 2 = 3 (г.) – грудочок цукру в кожній чашці

Відповідь: у кожній чашці 3 грудочки цукру

 

Завдання 641  Мама роздала 8 цукерок порівну двом дітям. Скільки цукерок отримала кожна дитина?

8 цукерок — це 2 дитини по ? цукерок

Короткий запис

У дитини — ? ц., 8 цукерок розділити на 2 порівну

Схема

Розв’язання

8 : 2 = 4 (ц.) – цукерок отримала кожна дитина

Відповідь: кожна дитина отримала 4 цукерки

 

Завдання 642 Тривалість життя крокодила — 90 років, панди — 25 років, орла — 20 років. Кількість зубів у крокодила — 70, у панди — 40, у орла їх нема. Покриви шкіри у крокодила — луска, у панди — хутро, в орла — пір’я

2) 90 – 20 = 70 (р.) – на стільки років довше живе крокодил, ніж орел

Шкіра в крокодила вкрита лусками

70 – 40 = 30 (з.) – на стільки більше зубів у крокодила, ніж у панди

В орла нема зубів

3) На скільки років довше живе панда, ніж орел?

Чим вкрита шкіра орла?

На скільки менше зубів у панди, ніж у крокодила?

Скільки зубів у крокодила?

 

Завдання 643

Добуток чисел 4 і 2:    4 • 2 = 8 

Частка чисел 4 і 2:      4 : 2 = 2

 

Завдання 644 За 2 однакові йогурти заплатили 10 грн. Яка ціна одного йогурта?

10 грн — це 2 йогурти по ? грн

Короткий запис

Ціна — ? грн., 10 грн розділити на 2 порівну

Схема

Розв’язання

10 : 2 = 5 (грн.) – ціна одного йогурта

Відповідь: ціна одного йогурта  5 гривень

 

Завдання 645 Добутки з другим множником 2 і частки з дільником 2

2 • 2 = 4     4 : 2 = 2         3 • 2 = 6     6 : 2 = 3

4 • 2 = 8     8 : 2 = 4         5 • 2 = 10  10 : 2 = 5

6 • 2 = 12   12 : 2 = 6       7 • 2 = 14   14 : 2 = 7

8 • 2 = 16   16 : 2 = 8       9 • 2 = 18   18 : 2 = 9

 

Завдання 646  Порядок дій

9 • 2 + 37 = 55

1) 9 • 2 = 18

2) 18 + 37 = 18 + 2 + 35 = 20 + 35 = 55

18 : 2 + 21 = 30

1) 18 : 2 = 9

3) 9 + 21 = 20 + (9 + 1) = 20 + 10 = 30

44 – 27 – 9 = 8

1) 44 – 27 = 14 + (30 – 27) = 14 + 3 = 17

2) 17 – 9 = 17 – 7 – 2 = 10 – 2 = 8

44 – (27 – 9) = 26

1) 27 – 9 = 17 + (10 – 9) = 17 + 1 = 18

2) 44 – 18 = 44 – 14 – 4 = 30 – 4 = 26

 

Завдання 647

1) Задача на ділення10 кг яблук розклали в 2 пакети порівну. Скільки кілограмів яблук в одному пакеті?

10 кг — це 2 пакети по ? кг

Короткий запис

У пакеті — ? кг, 10 кг розділити на 2 порівну

Схема

Розв’язання

10 : 2 = 5 (кг) – кілограмів яблук у пакеті

Відповідь: у пакеті 5 кг яблук

 

2) Задача на множення. Місткість банки — 2 л. Скільки літрів молока вміститься в чотирьох таких банках?

Короткий запис

Молока — ?, 4 банки по 2 л

Схема

Розв’язання

2 • 4 = 8 (л) – літрів молока вміститься в чотирьох таких банках

Відповідь: у чотирьох таких банках вміститься 8 літрів молока

  

3) Задача на ділення.  6 л молока розлили у 2 банки, порівну в кожну. Скільки літрів молока в одній банці?

6 л — це 2 банки по ? л

Короткий запис

У банці — ? л, 6 л розділити на 2 порівну

Схема

Розв’язання

6 : 2 = 3 (л) – літрів у одній банці

Відповідь: в одній банці 3 л молока

 

4) Задача на множення Купили 3 кг яблук за ціною 5 грн. Яка вартість цієї покупки?

Короткий запис

Вартість — ? грн., 3 кг по 5 грн

Схема

Розв’язання

5 • 3 = 15 (грн.) – вартість цієї покупки

Відповідь: вартість цієї покупки 15 гривень

 

Завдання 648 На станції до одного потяга причепили 6 вантажних вагонів, а до іншого — утричі більше. Скільки всього вагонів причепили до цих двох потягів на станції?

Короткий запис

І потяг — 6 вагонів

ІІ потяг — ?, у 3 рази більше

Всього — ?

Схема

Вираз 6 + 6 • 3

Короткий запис №1

І потяг — 6 вагонів

ІІ потяг — ?, у 3 рази більше

Короткий запис №2

І потяг — 6 вагонів

ІІ потяг — 18 вагонів

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки вагонів причепили до другого потяга?

2) Скільки всього вагонів причепили до цих двох потягів на станції?

Розв’язання

1) 6 • 3 = 18 (в.) – вагонів причепили до другого потяга

2) 6 + 18 = 24 (в.) – всього вагонів причепили до цих двох потягів

2 спосіб

Міркуємо так

Якщо на станції до одного потяга причепили 6 вантажних вагонів, а до іншого — утричі більше, це також означає, що причепили 1 частину потягів до першого поїзда та 4 таких частини вагонів до іншого потяга, тоді разом

6 • 4 = 24 (в.) – всього вагонів причепили до цих двох потягів

Відповідь: до цих двох потягів причепили 24 вагони

 

Завдання 649 Периметр рівностороннього трикутника зі стороною 3 см

Р = 3 см + 3 см + 3 см = 9 см

2 спосіб

Р = 3 см • 3 = 9 см

 

Завдання 650

8 : 2 = 4     18 : 2 = 9    16 : 2 = 8    12 : 2 = 6     14 : 2 = 7

 

Завдання 651 В одному мішечку 8 горіхів, а у другому — утричі більше. Скільки всього горіхів у цих двох мішечках?

Короткий запис

І мішечок — 8 горіхів

ІІ мішечок — ?, у 3 рази більше

Всього — ?

Схема

Вираз 8 + 8 • 3

Короткий запис №1

І мішечок — 8 горіхів

ІІ мішечок — ?, у 3 рази більше

Короткий запис №2

І мішечок — 8 горіхів

ІІ мішечок — 24 горіхи

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки горіхів у другому мішечку?

2) Скільки всього горіхів у цих двох мішечках?

Розв’язання

1) 8 • 3 = 24 (г.) – горіхів у другому мішечку

2) 8 + 24 = 32 (г.) – всього горіхів у цих двох мішечках

2 спосіб

Міркуємо так

Якщо в одному мішечку 8 горіхів, а у другому — утричі більше, це також означає, що в одному мішечку 1 частина горіхів, а в другому мішечку – 3 таких частин горіхів, тоді разом

8 • 4 = 24 (г.) – всього горіхів у цих двох мішечках

Відповідь: у цих двох мішечках 32 горіхи

Інші завдання дивись тут...