Інші завдання дивись тут...

Завдання 685  Порядок дій

23 + 7 – 30 = 30 – 30 = 0

1) 23 + 7 = 30       2) 30 – 30 = 0

45 + (89 – 73) = 45 + 16 = 61

1) 89 – 73 = 16     2) 45 + 16 = 45 + 5 + 11 = 50 + 11 = 61

2 • (34 – 29) = 2 • 5 = 10

1) 34 – 29 = 34 – 4 – 25 = 30 – 25 = 5         2) 2 • 5 = 10

(56 – 47) : 3 = 9 : 3 = 3

1) 56 – 47 = 56 – 46 – 1 = 10 – 9 = 9          3) 9 : 3 = 3

 

Завдання 686

• від числа 73 відняти добуток чисел 3 і 7: 73 – 3 • 7 = 73 – 21 = 52

• до числа 34 додати частку чисел 21 і 3: 34 + 21 : 3 = 34 + 7 = 34 + 6 + 1 = 40 + 1 = 41

 

Завдання 687

34 + 2 • 9 = 34 + 18 = 34 + 6 + 12 = 40 + 12 = 52

6 • 3 + 27 = 18 + 27 = 18 + 2 + 25 = 20 + 25 = 45

72 – 24 : 3 = 72 – 8 = 62 + (10 – 8) = 62 + 2 = 64

56 + 5 • 3 = 56 + 15 = 56 + 4 + 11 = 60 + 11 = 71

(45 – 24) : 3 = 21 : 3 = 7      2 • (99 – 90) = 2 • 9 = 18

90 – 7 • 2 + 5 = 90 – 14 + 5 = 90 + 5 – 14 = 95 – 14 = 81

6 + 6 • 3 – 15 = 6 + 18 – 15 = 18 – 15 + 3 = 3 + 3 = 6

 

Завдання 688

1) 12 л молока розлили в трилітрові банки. Скільки таких банок знадобилося?

12 л — це ? банок по 3 л

Короткий запис

Банки — ?, 12 л уміщають по 3 л

Схема

Вираз      12 л : 3 л

Розв’язання    

12 : 3 = 4 (б.) – банок знадобилося

Відповідь: знадобилося 4 таких банки

 

2) 12 л молока розділили порівну між трьома покупцями. Скільки літрів молока отримав кожний покупець?

12 л — це 3 покупці по ? л

Короткий запис

У покупця — ? л, 12 л розділити на 3 порівну

Схема

Вираз      12 л : 3

Розв’язання

12 : 3 = 4 (л) – літрів молока отримав кожен покупець

Відповідь: кожен покупець отримав 4 літри молока

 

Завдання 689 Дії з іменованими числами

10 кг : 2 = 5 кг     6 м : 3 = 2 м    15 л : 3 = 5 л

10 кг : 2 кг = 5     6 м : 3 м = 2    15 л : 3 л = 5

 

Завдання 690 У пеналі лежить 2 маркери, 6 олівців, а ручок — у 3 рази менше, ніж олівців. Скільки всього предметів лежить у пеналі?

Маркери

Олівці

Ручки

Всього

2 предмети

6 предметів

у 3 рази менше, ніж олівців

?

Короткий запис

Маркери — 2 предмети

Олівці — 6 предметів

Ручки — ?, у 3 рази менше, ніж олівців

Всього — ?

Схема

Вираз     2 + 6 + 6 : 3

Короткий запис №1

Олівці — 6 предметів

Ручки — ?, у 3 рази менше

Короткий запис №2

Маркери — 2 предмети

Олівці — 6 предметів

Ручки — 2 предмети

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки ручок лежить у пеналі?

2) Скільки всього предметів лежить у пеналі?

Розв’язання

1) 6 : 3 = 2 (р.) – ручок лежить у пеналі

2) 2 + 6 + 2 = 10 (п.) – всього предметів лежить у пеналі

Відповідь: у пеналі лежить 10 предметів

 

Завдання 691

32 – 12 : 2 = 32 – 6 = 22 + (10 – 6) = 22 + 4 = 26

56 + 3 • 4 = 56 + 12 = 68   21 см : 7 см = 3    9 л : 3 = 3 л

 

Завдання 692 У корзину поклали 3 кг цукру, 6 кг борошна, а рису — у 2 рази менше, ніж борошна. Скільки всього кілограмів продуктів поклали в корзину?

Цукор

Борошно

Рис

Всього

3 кг

6 кг

у 2 рази менше, ніж борошна

?

Короткий запис

Цукор — 3 кг

Борошно — 6 кг

Рис — ?, у 2 рази менше, ніж борошна

Всього — ?

Схема

Вираз     3 + 6 + 6 : 2

Короткий запис №1

Борошно — 6 кг

Рис — ?, у 2 рази менше

Короткий запис №2

Цукор — 3 кг

Борошно — 6 кг

Рис — 3 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки кілограмів рису поклали в корзину?

2) Скільки всього кілограмів продуктів поклали в корзину?

Розв’язання

1) 6 : 2 = 3 (кг) – кілограмів рису поклали в корзину

2) 3 + 6 + 3 = 12 (кг) – всього кілограмів продуктів поклали в корзину

Відповідь: у корзину поклали 12 кілограмів продуктів

 

Завдання 693

45 – 18 : 3 = 45 – 6 = 35 + (10 – 6) = 35 + 4 = 39

24 – 24 : 3 = 24 – 8 = 24 – 4 – 4 = 20 – 4 = 6

67 – 9 • 2 = 67 – 18 = 47 + (20 – 18) = 47 + 2 = 49

34 – 27 : 3 + 15 = 34 – 9 + 15 = 34 + 15 – 9 = 49 – 9 = 40

 

Завдання 694

• До числа 73 додати добуток чисел 3 і 9:  73 + 3 • 9 = 73 + 27 = 90 + 10 = 100

• Число 7 збільшити на частку чисел 18 і 3:  7 + 18 : 3 = 7 + 6 = 13

• Добуток чисел 3 і 7 збільшити на 37:  3 • 7 + 37 = 21 + 37 = 58

 

Завдання 695  Порівняння чисел

3 • 4 < 34 (12 < 34)          18 > 18 : 2 (ділене більше, ніж частка)

47 > 47 – 13 (зменшуване більше, ніж різниця)   5 < 5 • 2 (множник менший, ніж добуток)

 

Завдання 696

1) Проста задача на зменшення у декілька разів

У хокей грало 12 дітей, а каталося на санчатах — утричі менше. Скільки дітей каталося на санчатах?

Короткий запис

Короткий запис

Грало — 12 дітей

Каталося — ?, у 3 рази менше дітей

Схема

Розв’язання

12 : 3 = 4 (д.)дітей каталося на санчатах

Відповідь: на санчатах каталося 4 дітей

 

2) Задача на множення

В одній коробці 6 кг печива. Скільки печива у трьох таких коробках?

Короткий запис

Печиво — ?, 3 коробки по 6 кг

Схема

Розв’язання

6 • 3 = 18 (кг)печива у трьох таких коробках

Відповідь: у трьох таких коробках 18 кг печива

 

3) 15 квіток розділили порівну на 3 букети. Скільки квіток в одному такому букеті?

15 квіток — це 3 букети по ? квіток

Короткий запис

У букеті — ? к., 15 квіток розділити на 3 порівну

Схема

Розв’язання

15 : 3 = 5 (к.) – квіток в одному такому букеті

Відповідь: в одному такому букеті 5 квіток

 

4) Задача на ділення на вміщення

18 порцій сніданку поставили на кілька столів, на кожний по 3 порції. На скількох столах був сніданок?

18 порцій — це ? столів по 3 порції

Короткий запис

Столи — ? с., 18 порцій уміщають по 3 порції

Схема

Розв’язання

18 : 3 = 6 (с.) – столів зі сніданком

Відповідь: сніданок був на 6 столах

 

5) Задача на збільшення у декілька разів

У пеналі лежить 2 ручки, а олівців — у 3 рази більше. Скільки олівців лежить у пеналі?

Короткий запис

Ручки — 2 штуки

Олівці — ?, у 3 рази більше

Схема

Розв’язання

2 • 3 = 6 (ол.) – олівців лежить у пеналі

Відповідь: у пеналі лежить 6 олівців

 

Завдання 697 Купили калач масою 1 кг і 3 пакети борошна, по 2 кг кожний. Яка маса покупки?

Калач

Борошно

Всього

1 кг

3 пакети по 1 кг

?

Короткий запис

Калач — 1 кг

Борошно — ? кг, 3 пакети по 2 кг

Всього — ?

Схема

Вираз   1 + 2 • 3

Короткий запис №1

Борошно — ? кг, 3 пакети по 2 кг

Короткий запис №2

Калач — 1 кг

Борошно — 6 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Яка маса борошна?

2) Яка маса покупки?

Розв’язання

1) 2 • 3 = 6 (кг) – маса борошна

2) 1 + 6 = 7 (кг) – маса покупки

 

2 спосіб

Короткий запис

Покупка — ? кг, 3 пакети по 2 кг та ще 1 кг

Схема

Розв’язання

2 • 3 + 1 = 7 (кг) – маса покупки

Відповідь: маса покупки 7 кілограмів

 

Завдання 698 Записали кожну довжину в менших одиницях вимірювання:

3 см 4 мм = 30 мм + 4 мм = 34 мм     2 дм 7 см = 20 см + 7 см = 27 см

7 дм 8 см = 70 см + 8 см = 78 см       9 см 4 мм = 90 мм + 4 мм = 94 мм

 

Завдання 699

82 – 18 : 3 = 82 – 6 = 72 + (10 – 6) = 72 + 4 = 76

64 + 3 • 2 = 64 + 6 = 60 + (6 + 4) = 60 + 10 = 70

3 • (44 – 38) = 3 • (44 – 34 – 4) = 3 • 6 = 18

(67 – 58) • 2 = (67 – 57 – 1) • 2 = 9 • 2 = 18

 

Завдання 700 Купили 3 кг груш і 2 пакети мандаринів, по 2 кг кожний. Яка маса покупки?

Груші

Мандарини

Всього

3 кг

2 пакети по 2 кг

?

Короткий запис

Груші — 3 кг

Мандарини — ? кг, 2 пакети по 2 кг

Всього — ?

Схема

Вираз   3 + 2 • 2

Короткий запис №1

Мандарини — ? кг, 2 пакети по 2 кг

Короткий запис №2

Груші — 3 кг

Мандарини — 4 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Яка маса мандаринів?

2) Яка маса покупки?

Розв’язання

1) 2 • 2 = 4 (кг) – маса мандаринів

2) 3 + 4 = 7 (кг) – маса покупки

 

2 спосіб

Короткий запис

Покупка — ? кг, 2 пакети по 2 кг та ще 3 кг

Схема

Розв’язання

2 • 2 + 3 = 7 (кг) – маса покупки

Відповідь: маса покупки 7 кілограмів

Інші завдання дивись тут...