Інші завдання дивись тут...

Сторінка 115.

• Яке свято описано у вірші Дмитра Білоуса «Щедрий вечір»? Чи святкує твоя родина Щедрий вечір? Як саме? У вірші описаний Щедрий вечір, який святкують 13 січня. Такого родинного святкування Щедрого вечора, як це відбувалося давно, зазвичай уже нема. Проте у моїй родині, як у багатьох інших, збереглась така традиція: брат з друзями, будучи школярами, наступного дня ходили щедрувати та посівали сусідам на здоров'я, на добробут.  

• Які страви згадано у вірші? Кутя, крученики, шкварки, холодці, яєчня, ковбаси, вареники, коржі, пироги. 

• Прочитай батькове побажання дітям. Як ти його розумієш? «Щоб вічно жили такі дорогі родові наші звичаї і гнулися в нас від достатку столи». Побажання означає шанувати та підтримувати народні звичаї, мати добробут в родинах. 

Що зобразив, які фарби використав, який настрій передав художник на ілюстрації до вірша Дмитра Білоуса «Щедрий вечір»? Опишіть картину, використовуючи рядки з вірша.

• Розповідь про улюблену страву Щедрого вечора своєї родини. 

   На Щедрий вечір мама готує багато страв. Проте улюбленою є вареники. Мама начиняє їх смачною начинкою. Зазвичай подає з маслом або сметаною. У святковий вечір звичайнісінькі вареники особливо смачні.

Аналіз вірша Дмитра Білоуса «Щедрий вечір»

• Прочитай уривок з вірша Степана Жупанина «На білих конях віхола…».  Розкажи, як поет передав настрій, викликаний зимовими святами. Усім радісно, в домівках лунають веселі щедрівки. 

• Аналіз вірша Степана Жупанина «На білих конях віхола …»

 

Сторінка 116.

• Які щедрівки ти знаєш? Спробуй прочитати одну з них напам'ять. Дитячі щедрівки.    Щедрівки.  

 

Сторінка 118.

• Прочитай вірш Петра Осадчука «Стежка». Як хлопчик тікав від дощу? Чому він дякував стежці за те, що дощ його не наздогнав? Хлопчик втікав щодуху, швидко. Знайомою стежкою він швидко добіг до хати. 

• Як поет Дмитро Павличко описав дощ у вірші «Стежка»? Якими ти уявляєш хлопчика, дощ і стежку? Поет надав природному явищу якостей живої істоти: дощ хапав за п’яти, дзвенів над вухом, сварився, не зміг впіймати хлопчика, барабанив у шибку, з вітром нагинав віти, залив усю стежку. Використав уособлення. Хлопчик спритний, краплі дощу стають усе частішими, стежка рівна та добре протоптана.

Що зобразив, які фарби використав, який настрій передав художник на ілюстрації до вірша Петра Осадчука «Стежка»? Опишіть картину, використовуючи рядки з вірша.

• Аналіз вірша Петра Осадчука «Стежка».

 

Сторінка 119.

• Прочитай вірш Дмитра Павличка «Вітряк». Із чим поет порівнює вітряк? Прочитай відповідні рядки. «Такі ж у нього крила є, як мають вертольоти».

• Які слова у вірші свідчать про те, що Чумацький Шлях схожий на туманну світлу смугу? Як ти гадаєш, чому автор не говорить про це прямо? Спробуй пояснити, навіщо митці створюють поетичні образи. «Чумацький Шлях лежить, посипаний мукою». Автор не говорить про це прямо, заставляючи людину мислити та уявляти.  Митці створюють поетичні образи, щоб збагатити уяву від чуттєвого сприйняття, заставити мислити читача.

Що зобразив, які фарби використав, який настрій передав художник на ілюстрації до вірша Дмитра Павличка «Вітряк»? Опишіть картину, використовуючи рядки з вірша.

• Аналіз вірша Дмитра Павличка «Вітряк».

 

Сторінка 120.

• Як ти гадаєш, з якою метою поет розповів цю історію? Допитливим та небайдужим людям повинно усміхатися щастя. 

• Спробуй довести, що «На щастя» — білий вірш, тобто вірш без рими, без строф, але має ритм, темп. Твір має малий обсяг. Стислий виклад переданий дуже емоційно. Віршована мова наближена до розмовної. Має ритм – певне чергування наголошених та ненаголошених складів. Відсутні співзвучні закінчення рядків, поділ на строфи.  

• Принесіть на урок дитячі поезії Дмитра Павличка. Прочитайте один одному вірші, які вам найбільше сподобалися.

СМЕРІЧКА

Стоїть смерічка на горі

У сонці, наче в янтарі.

І ми до неї в гості йдем

Вона росте, і ми ростем.

Стоїть смерічка на горі

В снігу, неначе в кептарі.

І ми до неї в гості йдем

Вона росте, і ми ростем.   (Дмитро Павличко)

 Самостійно знайдіть відомості про те, як і чому підкова стала символом щастя. 

Інші завдання дивись тут...