Інші завдання дивись тут...

© Барна Р., 2020  

Серія "Вчимось разом" до підручника 

"Українська мова та ЧИТАННЯ (2 частина) 3 клас Савченко О."

Сторінка 156

Знаю…

♦ Фантазія – це творча уява; витвір уяви – мрія; вигадка; примха; музичний твір; літературний твір казкового змісту. Слово фантазія багатозначне.

♦ Казку «Співуча пір'їнка» написав Василь Сухомлинський.

♦ Рядок «пише розчулений лісом» з вірша «Ліс і Лис» Володимира Коломійця.

 

Розумію, можу пояснити…

♦ Як зрозумів назву розділу «Іскринка творчості»?  Іскринка – це зменшувальна форма від іскрина, тобто одна іскра. У переносному значенні іскра – це  найменший, але яскравий вияв якого-небудь почуття, здібності тощо. Іскринка творчості – це вияв творчих здібностей, їх треба розвивати.  

♦ Твори розділу об'єднує іскринка творчості, адже у них йдеться про творчість поетичну, музичну, образотворчу (художню).

♦ Назва оповідання «Тут усе є...» говорить про багатство творчої уяви. Серед засніженої природи хлопчик Вітя зумів розгледіти і зайця, і оленя.  

♦ Хлопчикові малювати різні вітри, а дівчин­ці розуміти настрій фортепіано допомагали образна уява, наполегливість, творчі здібності, які вони розвивали.

 

Вмію

♦ Розрізняємо тексти різних видів: художнє оповідання «Тут усе є…», казка «Співуча пір’їнка», вірші «Ліс і Лис», «Намалюю вітер…», «Лісове коріння», «Розмова з фортепіано».

Визначили послідовність подій в оповіданні «Тут усе є...» – план до оповідання…

Визначили головну думку казки «Співуча пір'їнка»...

♦ Ланцюжки римованих слів: хатина – стежина, будую – крокую, рідненька – ненька.

 

Виявляю ставлення, почуття…

♦ Вчинки (дії) персонажів прочитаних творів, що виявляли їхнє бажання щось створювати: пише вірші, малює вітри, спостерігає за природою, розгледів  снігові фігури, грає на фортепіано, не присвоїв чужу пір’їнку, а розвинув свої здібності.

♦ Лиса з вірша «Ліс і Лис» уявляю лагідним, мрійливим, спостережливим, здібним, доброзичливим. У його вірші міг би прочитати про рідний зелений ліс, квітучу весну, лагідне сонце, невтомного дятла.

♦ Персонажі прочитаних творів зуміли у звичайному житті побачити незвичайне завдяки розвиненій уяві, образному мисленню, бажанні бачити прекрасне, прагненні долучитися до мистецтва.

♦ Думаю, що однокласники й однокласниці зацікавились моїм колажем. Кожен колаж допоміг однокласникам більше дізнатися один про одного (про їхню родину, мрії, друзів, улюблений шкільний предмет, колір, книжку). Цікаво було подивитися на представлений портрет.

Інші завдання дивись тут...