Інші завдання дивись тут...

§ 3. ДИХАЛЬНІ РУХИ ТА ЇХ НЕЙРОГУМОРАЛЬНА РЕГУЛЯЦІЯ

СТОРІНКА 81.

Контрольні запитання

Запитання 1. Яка будова і функції плевральної порожниниПлевра має два листки, внутрішній листок плеври покриває кожну легеню, а зовнішній — зростається зі стінкою грудної порожнини. Між двома листками плеври є герметичний простір — плевральна порожнина, у якій міститься плевральна рідина.

Тиск у плевральній порожнині дещо менший, ніж атмосферний тиск, і тому легені завжди тісно прилягають до грудної стінки, а рідина плевральної порожнини полегшує ковзання поверхні легенів всередині грудної стінки.

Запитання 2. Чому пневмоторакс може загрожувати життю настільки, що він потребує невідкладної медичної допомоги? У плевральну порожнину потрапляє повітря і значною мірою порушується вентиляція легенів (зі зміною тиску легені не зможуть пасивно повторювати форму грудної клітки).

Запитання 3. Що таке діафрагма? Як вона працює під час вдиху і видихуДіафрагма – куполоподібний посмугований м’яз, що відокремлює грудну та черевну порожнину. Діафрагма скорочується та опускається донизу, збільшується об’єм грудної порожнини.

Запитання 4. Яка роль в дихальних рухах міжреберних м'язів? Вони рухають ребра, змінюючи об’єм грудної порожнини.

Запитання 5. Що таке життєва ємність легенів? Які об'єми входять до складу ЖЄЛ? ЖЄЛ – максимальна кількість повітря, яку можна видихнути після найбільшого вдиху. До її складу входить дихальний об’єм, резервний об’єм вдиху, резервний об’єм видиху.

Запитання 6. Які чинники впливають на показники життєвої ємності легенів? Вік, стать, фізичний розвиток, положення тіла, зріст, професія тощо.

Запитання 7. Як відбувається нейрогуморальна регуляція дихальних рухівДихальні рухи виникають за рахунок скорочень і розслаблень діафрагми і міжреберних м'язів, а їхню силу і частоту контролює дихальний центр за принципом негативного зворотного зв'язку. Основним сигналом для активації дихального центру, що, своєю чергою стимулює дихальні рухи, є підвищення вмісту CO2 в плазмі крові.

Завдання 1. Як відомо, у плевральній порожнині тиск нижчий за атмосферний на 5-6 мм рт. ст. Як зміниться тиск при пневмотораксі у плевральній порожнині? Змоделюйте зміни об'єму легені в такому випадку? Чому ускладниться процес вентиляції легені? Легеня не буде рухатися услід збільшення грудної порожнини.

Завдання 2. У 1890 р. бельгійський фізіолог Л. Фредерік провів свій знаменитий дослід з перехресним кровообігом. У двох собак, які перебували під наркозом, він перерізав, а потім перехресно з'єднав окремо сонні артерії (великі судини, що відповідно постачають артеріальну кров до мозку) та окремо яремні вени (судини, які збирають венозну кров від мозку). Так  голова першої собаки отримувала кровопостачання від тіла другої собаки і навпаки. Одній із тварин він тимчасово перекривав дихальні шляхи. Спробуйте намалювати схему цього експерименту та запропонуйте, як саме Л. Фредерік зміг експериментальним шляхом продемонструвати роль хімічних факторів в регуляції диханняНа перекриття дихальних шляхів одної тварини дихальні рухи регулював мозок іншої тварини. 

 

§ 4. ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ

СТОРІНКА 85.

Контрольні запитання

Завдання 1. Які симптоми виникають при дефіциті кисню (гіпоксії)? При дефіциті кисню виникає запаморочення, сплутаність мислення, а потім і втрата свідомості

Завдання 2. Чому небезпечно робити багато глибоких вдихів перед пірнанням? Прискорене дихання знижує вміст вуглекислого газу у крові, після чого дихальні рухи на кілька секунд призупиняються (чутливі до нього регуляторні центри зовсім перестають працювати). Оскільки вміст кисню у крові людини, що пірнула під воду, знижується, то вона може знепритомніти та потонути раніше, ніж знову запрацюють регуляторні центри.

Завдання 3. Які захворювання дихальної системи викликають віруси? ГРВІ, грип. 

Завдання 4. Які захворювання органів дихання спричинюють бактерії? Дифтерія, пневмонія.

Завдання 5. Які заходи сприяють зниженню поширення туберкульозу серед населення? Вакцинація, періодичні обстеження, проби Манту, санітарні заходи.

Завдання 6. Які порушення функції і захворювання дихальної системи спричиняє куріння? Порушується захисна функція війкового епітелію, запалення слизових оболонок повітроносних шляхів, альвеоли втрачають еластичність, блокуються ферменти клітинного дихання, голосові зв’язки втрачають еластичність, проникає багато канцерогенів. Захворювання: запальні процеси повітроносних шляхів, бронхіт, рак легенів, бронхіальна астма.

Завдання 2. Вчимося застосовувати свої знання в життєвих ситуаціях. Ліки від нежиті полегшують дихання, тому що вони містять так звані деконгестанти — речовини, які зменшують кількість слизу. Але ж ми знаємо, що слиз відіграє захисну роль. Чи не вбачаєте ви в цьому певний парадокс? Запишіть всі можливі аргументи «за» чи «проти» використання деконгестантів, а потім у класі спільно обговоріть цю проблему.

За. При накопиченні слизу важко дихати через носову порожнину, а дихання через ротову порожнину не очищає, не знезаражує повітря. 

Проти. Пилинки та мікроорганізми не затримуються в повітроносних бар'єрах.

Завдання 1. Щоб краще зрозуміти і запам'ятати правила для запобігання інфікування ваших дихальних шляхів, складіть табличку, у якій розподіліть ці правила на дві основні групи: А — ті, що допомагають уникнути збудників інфекцій; Б — ті, що допомагають нам не захворіти, якщо навіть збудники інфекції потрапили в наш організм. На наступному уроці обговоріть ваші результати. Можливо, ви можете доповнити ці правила?

Уникаємо інфекції

Покращуємо захисні можливості

Потрібно регулярно прибирати і про­вітрювати приміщення

Потрібно пити більше води і соків, раціональне харчування

Часто мити руки

Займатись спортом

Уникати контактів з хворими людьми та речами, якими вони користувалися

Висипатись

Не курити

Уникати стресів і надмір­ного фізичного та розумового навантаження

Інші завдання дивись тут...