Інші завдання дивись тут...

§ 34. РОЗВИТОК ОПОРНО-РУХОВОЇ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ В ПРОЦЕСІ ЇЇ ІНДИВІДУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ. Дайте відповідь на запитання.

1. Які вікові зміни відбуваються в опорно-руховій системі людини?

З початком ходіння формується склепіння стопи, формування вигинів, ріст кісток до 22-24 років, з віком кістки втрачають органічні речовини, інтенсивне збільшення маси м'язів відбувається від 14 до 16 років.

 

2. Що таке постава? Які ознаки правильної та неправильної постави?

Постава - положення тіла під час стояння, сидіння, ходіння, роботи, яка визначається розвитком скелета і м'язів.

Ознаки правильної постави: помірні вигини хребта, рівна спина, лопатки розміщені симетрично, не випинаються, плечі — на од­ному рівні, прямі ноги з нормальним склепінням стоп, голова тримається прямо, грудна клітка виступає над животом, живіт підтягнутий.

Ознаки неправильної постави: голова нахилена або висунута вперед, грудна клітка вдавлена, плечі зведені ж грудей, живіт випнутий, груди запалі, ноги постійно зігнуті в колінах.

 

3. Назвіть правила запобігання порушенням постави.

Раціональне харчування, наявність вітамінів у їжі, заняття фізичними вправами, правильно  підбирати одяг, взуття, правильно сидіти за робочим столом, ходити рівно, не сутулитись, не спати на увігнутому ліжку, не піднімати надто важкі предмети, носити ранець.

 

4. Які умови нормального формування опорно-рухової системи людини?

Раціональне харчування, наявність вітамінів у їжі, правильний режим праці та відпочин­ку, активний спосіб життя, прогулянки на свіжому повітрі, загартовування організму.

 

5. Чому і як плоскостопість впливає на організм?

Людина спирається тільки на нижні кінцівки, а склепіння стопи робить ходіння пружним, пом'якшує поштовхи під час бігу та стрибків.

Через плоскостопість (сплющення склепіння стопи) стискуються кровоносні судини, порушу­ється кровообіг стопи, постійно подразнюються її нервові закінчення, що спричиняє больові відчуття в ногах, зміну ходи, швидку втому ніг.

 

6. Як гіподинамія впливає на розвиток опорно-рухової системи і діяльність вну­трішніх органів?

Гіподинамія сприяє сутулості та викривленням хребта внаслідок слабкості м'язів, знижує інтенсивність обміну речовин та енергії і навіть за нормального харчування, спричинює збільшення жирової тканини, негативно впливає на  серцево-судинну, ендокринну та інші системи, знижує опір до збудників інфекційних хвороб, сприяє захворюванням серцево-судинної та сечовидільної систем, зниження розумової працездатності.

 

Виберіть одну правильну відповідь

1. Укажіть найкращий віковий період для початку занять силовими видами спорту для хлопчиків:

а) 4 роки

б) 7 років

в) 14 років

г) 21 рік

 

2. Укажіть наслідки гіподинамії:

а) хвороби серцево-судинної системи

б) плос­костопість

в) гармонійний розвиток тіла

г) фізичне здоров'я

 

3. Виберіть значення занять фізкультурою:

а) підвищують стійкість організму до хвороб

б) знижують стійкість організму до хвороб

в) сприяють плоскостопості

г) сповільнюють розвиток організму

 

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ.

І група. Охарактеризуйте негативні чинники, що впли­вають на розвиток опорно-рухової системи.

Малорухливий спосіб життя, нераціональне харчування, недотримання гігієнічних вимог за робочим столом, надмірні навантаження, неправильне носіння вантажу, уникання занять фізкультурою, неправильний розпорядок дня.

 

ІІ група. Розкрийте взаємозв'язок фізичної культури і здоров'я людини.

Фізична культура  - певні заходи, основним елементом яких є спеціально підібрані вправи та їх комплекси, спрямовані на загальне зміцнення організму, фізичний розвиток, засво­єння потрібних для життя рухових навичок, відновлення здоров'я в хворих та ослаблених людей: ранкова та лікувальна гімнастики, загартовування організму, рухливі спортивні ігри (волейбол, теніс, футбол тощо).

Правильне формування опорно-рухової системи (краще розвинена скелетна мускулатура, міцніший скелет, правильна постава), підвищення праце­здатності серцевого м'яза, запобігання серцево-судинним хворобам та викривленням хребта, підвищення опірності організму до шкідливих чинників.

 

ПОМІРКУЙТЕ.

1. Одним із наслідків гіподинамії є обмежена м'язова діяльність. Поясніть, як вона пов'язана з обміном речовин в організмі.

Обмежена м'язова діяльність знижує обмін речовин.

 

2. Чому не слід по­стійно перевантажувати м'язи в дитячому віці?

До 13-14 років маса м'язів збільшується повільно, тому перевантаження приводять  до хвороб опорно-рухової системи.

 

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ 1. Зверніть увагу на малю­нок і напишіть, у якого учня (А чи Б) виникло за­хворювання опорно-рухової системи. Чим воно спричинене?

Причини сколіозу: неправильне положення світла або поза за робочим столом, спання на увігнутому ліжку, носіння портфелю однією рукою, сутулість.

 

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ 2 (групова робота). Вико­найте проект (за вибором) з використанням комп'ютерної презентації.

1. Гіподинамія - ворог сучасної цивілізації.

2. Рухова активність - основа фізичного здоров'я.

Інші завдання дивись тут...