Інші завдання дивись тут...

Опора та рух

§ 25 Опорно-рухова система

Сторінка 97.

Перевірте свої знання

Завдання 1. Які компоненти входять до складу опорно-рухової системиСкелет та м'язи.

Завдання 2. Які функції виконують органи опорно-рухової системи?

Опорна Структурна основа тіла, багато кісток з м'язами є важелями, що забезпечують різноманітні рухи
Захисна Механічний захист внутрішніх органів (череп захищає головний мозок, грудна клітка і прикріплені до неї м'язи – серце і легені, хребет – спинний мозок)
Кровотворна Центром кровотворення у кістках є червоний мозок
Запасаюча Хімічні елементи (Кальцій, Фосфор тощо) беруть участь у обміні речовин 

Завдання 3. Як органи опорно-рухової системи забезпечують виконання захисної функції? Грудна клітка захищає серце, печінку, легені, череп – головний мозок, хребет – спинний мозок.

Завдання 4. Які особливості будови скелета людини свідчать про пристосування до прямоходіння? Вигини хребта, міцні кістки скелету нижніх вільних кінцівок, грудна клітка видовжена в боки, широкий пояс нижніх кінцівок, склепіння стопи, розміщення потиличного отвору на нижній частині черепа. 

 

§ 26 Кістки і хрящі

Сторінка 101.

Перевірте свої знання

Завдання 1. Які відділи входять до складу скелета людини? Скелет голови (череп), скелет тулуба, скелет кінцівок.

Завдання 2. Які кістки входять до складу скелета верхніх кінцівок? Кістки скелета плечового пояса верхніх кінцівок  (лопатки і ключиці) і скелет вільних верхніх  кінцівок (плече, передпліччя, кисть)

Завдання 3. Які існують типи з'єднань кісток? Рухомі (суглоби), напіврухомі, нерухомі (зрощення, шви).

Завдання 4. Які існують типи хряща?

• Гіаліновий є волокнистим та еластичним (вкриває суглобові поверхні, забезпечує ріст кісток у довжину).

• Еластичний (міститься у надгортаннику, вушній раковині тощо).

• Волокнистий (утворює міжхребцеві диски, розміщений у місцях прикріплення зв'язок і сухожиль). 

Завдання 5. Які функції виконують хрящі? Гіаліновий забезпечує ріст у довжину, еластичний покриває орган, надаючи еластичності, служать амортизатором при ходьбі. 

Завдання 6*. Яким чином особливості будови плечової кістки дозволяють їй ефективно виконувати свої функції? Рухоме з'єднання плечової кістки та трьохосьовий суглоб дозволяє виконувати рухи в трьох напрямках. 

Завдання 7*. Порівняйте різні типи з'єднання кісток. Нерухомі з'єднання забезпечують міцність, напіврухоме – обмежену рухливість, амортизацію, рухомі – рухливість у різних напрямках.

 

§ 27 М'язи

Сторінка 105.

Перевірте свої знання

Завдання 1. На які групи поділяють м'язи людини? М'язи голови, тулуба, верхніх і нижніх кінцівок.

Завдання 2. Які м'язи входять до складу скелета тулуба? М'язи грудної клітки, живота і спини, діафрагма.

Завдання 3. Які м'язи входять до складу скелета верхніх кінцівок? Дельтоподібний м'яз, двоголовий (біцепс) і триголовий (трицепс) м'язи, а також м'язи передпліччя й кисті

Завдання 4. Які м'язи входять до складу скелета нижніх кінцівок? Кравецький м'яз, чотириголовий м'яз, двоголовий м'яз, литковий м'яз і м'язи стопи.

Завдання 5. Які функції виконують жувальні м'язи? Забезпечують пережовування їжі, яка при цьому перетирається зубами.

Завдання 6. Які функції виконують мімічні м'язи? Забезпечують вираження емоцій мімікою лиця.

Завдання 7. Що роблять м'язи-згиначі? Згинають частину тіла.

Завдання 8. Які м'язи є згиначами, а які — розгиначами? Згиначі – біцепс, двоголовий м'яз стегна, литковий м'яз. Розгиначі – трицепс, чотириголовий м'яз стегна.

Завдання 9. Навіщо потрібні відвідні та привідні м'язи? Забезпечують різні рухи.

Завдання 10*. Чому деякі м'язи мають більш ніж дві головки? Для надійного кріплення.

 

§ 28 Як працюють м'язи.

Сторінка 107. 

Перевірте свої знання

Завдання 1. Які фізичні властивості характерні для м'язівФізичні якості м'язів: сила, швидкість скорочення, витривалість і тонус.

Завдання 2. Як скорочуються м'язи? Під дією імпульсів нервової системи білкові нитки з білків актину й міозину  переміщуються відносно одна одної, загальна довжина м'язового волокна зменшується, тому довжина всього м'яза стає меншою — м'яз скорочується.

Після припинення сигналів від нервової системи білкові нитки повертаються на свої місця, при цьому довжина м'яза збільшується і він розслабляється. 

Завдання 3. Що таке надвідновлення? Явище, при якому м'язи можуть виконувати ще більшу роботу, ніж до розвитку втоми. 

Завдання 4*. Чим відрізняється статична й динамічна робота м'язів? При статичній роботі м'язи не скорочуються, а при динамічній – чергується скорочення та розслаблення.

 

§ 29 Як розвивається опорно-рухова система.

Сторінка 109

Перевірте свої знання

Завдання 1. Які вікові зміни відбуваються зі скелетом? У дитячому та підлітковому віці нерівномірно відбувається ріст та окостеніння кісток.

Завдання 2. Які вікові зміни відбуваються з м'язами? Ріст м'язів у людини відбувається більш-менш рівномірно. Винятком є вік 14-16 років, коли інтенсивність росту найбільша.

Завдання 3. Як гіподинамія впливає на серцево-судинну систему? Послаблюється сила скорочень серця, зменшується його працездатність, знижується тонус судин, порушується кровообіг, що сприяє появі серцево-судинних захворювань.

Завдання 4. Як гіподинамія впливає на обмін речовин? Зниження інтенсивності та порушення обміну речовин та енергії, погіршення перетравлення й засвоєння їжі.  

Завдання 5. Як гіподинамія впливає на внутрішні органи? Погано розвинені м'язи впливають на роботу серця, внутрішніх органів, що побудовані м'язовою тканиною, зумовлюють погану осанку.

Завдання 6*. За рахунок чого кістки ростуть у товщину й довжину? У довжину кістки ростуть за рахунок поділу клітин хряща, який вкриває їхні кінці, а в товщину — за рахунок поділу клітин внутрішньої поверхні окістя.

 

§ 30. Захворювання органів опорно-рухової системи

Сторінка 111.

Перевірте свої знання

1. Які хвороби та травми можуть виникати в органах опорно-рухової системи?Переломи кісток, розтягнення зв'язок, вихід суглоба зі суглобової западини, ураження кісток та м'язів інфекційними збудниками та паразитами, нестача мінеральних речовин збільшує ризик переломів, а брак вітаміну D у продуктах харчування спричиняє розвиток рахіту й викривлення кісток.

Завдання 2. Як хвороботворні мікроорганізми можуть потрапити у м'язи? Через рану, яку не знезаразили, з плином крові в організмі.

Завдання 3. Що таке розтягнення? Перерозтягнення м'язів і зв'язок унаслідок надмірних навантажень з розривом окремих волокон.

Завдання 4. Яку першу допомогу слід надавати в разі вивиху? Охолодження пошкодженої ділянки, її фіксація за допомогою шин.

Завдання 5*. Чим відрізняється перша допомога в разі відкритого й закритого переломів? При відкритому переломі уламки кістки через шкірні покриви виходить назовні, наявна кровотеча. При відкритому переломі спочатку треба зупинити кровотечу, та знезаразити рану.

Інші завдання дивись тут...