Українці, якими я пишаюся

   Українська нація дуже багата на знаменитих людей. Кожна епоха висувала свої імена. Я пишаюся відомим князями  Володимиром Великим та Ярославом Мудрим. У давнину вони багато зробили для розвитку Київської Русі.

   Славно боронили рідну землю від татар знамениті козаки Іван Гонта, Іван Сірко, Петро Дорошенко. Проти  гнобителів бідного народу боролися народні месники Довбуш та Кармалюк.

   Палке слово Тараса Шевченка стало нищівною зброєю проти кріпацтва.  

   Україна може пишатися своїми винахідниками Євгеном Патоном, Іваном Пулюєм, авіаконструкторами Олегом Антоновим, Ігорем Сікорським, Сергієм Корольовим. Великий вклад у світову науку внесли українські вчені Володимир Вернадський, Ілля Мечніков, Володимир Філатов та багато інших. Українські  композитори Микола Лисенко, Микола Леонтович, Мирослав Скорик, Володимир Івасюк, байкар Леонід Глібов, оперна співачка Соломія Крушельницька, актори  Богдан Ступка, Ада Роговцева, 

   Відомих українців можна ще перелічувати дуже довго. Їхніми іменами названі вулиці та площі, кінотеатри та оперні театри, навчальні заклади, їх прославляють у народній творчості, діяльність вивчають школярі та студенти. 

 

***

 

   Леся Українка

   Я пишаюся відомою письменницею Лесею Українкою. За своє коротке життя вона написати багато творів різних жанрів. Немеркнучі поетичні рядки цитують і сьогодні. Її творчість охоплює різні теми, вона писала і для дітей, і для дорослих.

   Письменниця захоплює своє мужністю. Будучи дуже хворою, Леся не впала у відчай. Свій великий талант подарувала людям.

 

***

 

  Тарас Шевченко

  Тарас Шевченко - пророк української нації. 

  Палке слово надихало і надихає народ генія до незалежності. Будучи вихідцем з кріпацької родини, як ніхто інший перейнявся долею свого народу. Багата творча спадщина Шевченка. Його "Кобзар" житиме вічно.   

   Шевченка по праву називають Великим Кобзарем. 

 

 

Розповідь про дитинство Лесі Українки (1871-1913)

Великий Кобзар українського народу Тарас Шевченко – видатний художник.

Текст – розповідь про людину, іменем якої названо вулицю у твоєму місті (селі). 

Іван Світличний – діяч-дисидент Презентація

Микола Вінграновський 

Мистецтво Тараса Шевченка

Дослідили мультфільм про Івана Пулюя із серії Книга-мандрівка. Україна

Чому народ назвав Івана Франка Каменярем