Інші завдання дивись тут...

Сторінка 98
Завдання 1 Порядок дій
(162 • 3 : 9 – 49) • (648 : (5 + 4)) + 784 : 7 • 5 – 370 = 5 • 72 + 560 – 370 =
= 360 + 560 – 370 = 920 – 370 = 550

 

Завдання 2

56 • 1 000 = 56 000

370 000 : 100 = 3 700

900 000 : 10 000 = 90

120 • 1 000 = 120 000

8 • 100 000 = 800 000

7 000 : 1 000 = 7

Завдання 3  Замінили більші одиниці вимірювання меншими:

32 км 64 м = 32 • 1 000 м + 64 м = 32 000 м + 64 м = 32 064 м

32 м 670 кг = 32 • 1 000 кг + 670 кг = 32 000 кг + 670 кг = 32 670 кг

9 м 78 см = 9 • 100 см + 78 см = 900 см + 78 см = 978 см

89 ц 4 кг = 89 • 100 кг + 4 кг = 8 900 кг + 4 кг = 8 904 кг

9 дм 2 см = 9 • 10 см + 2 см = 90 см + 2 см = 92 см

9 ц 8 кг = 9 • 100 кг + 8 кг = 900 кг + 8 кг = 908 кг

546 км 48 м = 546 • 1 000 м + 48 м = 546 000 м + 48 м = 546 048 м

12 кг 48 г = 12 • 1 000 г + 48 г = 12 000 г + 48 г = 12 048 г

9 см 1 мм = 9 • 10 мм + 1 мм = 90 мм + 1 мм = 91 мм

7 кг 50 г = 7 • 1 000 г + 50 г = 7 000 г + 50 г = 7 050 г

405 м 8 см = 405 • 100 см + 8 см = 40 500 см + 8 см = 40 508 см

34 т 56 кг = 34 • 1 000 кг + 56 кг = 34 000 кг + 56 кг = 34 056 кг

 

Завдання 4 Замінили прості іменовані числа складеними іменованими числами: 
467 см = 4 м 67 см, оскільки 467 см : 100 см = 4 (ост. 67)
42 078 кг = 42 т 78 кгоскільки 42 078 кг : 1 000 кг = 42 (ост. 78)
906 см = 9 м 6 смоскільки 906 см : 100 см = 9 (ост. 6)
135 621 м = 135 км 621 москільки 135 621 м : 1 000 м = 135 (ост. 621)
489 ц = 48 т 9 цоскільки 489 ц : 10 ц = 48 (ост. 9)
6 743 мм = 674 см 3 ммоскільки 6 743 мм : 10 мм = 643 (ост. 3)
356 дм = 35 м 6 дмоскільки 356 дм : 10 дм = 35 (ост. 6)
787 878 г = 787 кг 878 госкільки 787 878 г : 1 000 г = 787 (ост. 878)
4 304 см = 43 м 4 смоскільки 4 304 см : 100 см = 43 (ост. 4)

 

Завдання 5
Бутель води місткістю 30 л чоловік випиває за 10 днів, а разом із дружиною — за 6 днів. За скільки днів такий бутель води вип’є дружина самостійно?

 

Літрів води за 1 день

Кількість днів

Загальна кількість літрів

Чоловік

?

10

30

Дружина

?

?

30

Чоловік і дружина

?

6

30

Розв'язання

1) 30 : 10 = 3 (л) – випиває чоловік щодня
2) 30 : 6 = 5 (л) – випивають разом чоловік і дружина щодня
3) 5 – 3 = 2 (л) – випиває дружина щодня
4) 30 : 2 = 15 (дн.)
Відповідь: самостійно дружина вип’є такий бутель води за 15 днів.

 

Сторінка 99

84 • 1 000 = 84 000

56 000 : 100 = 560 

234 • 100 = 23 400

60 000 : 1 000 = 60

Завдання 2 Замінили число добутком числа та розрядної одиниці:

5 600 = 56 • 100      567 000 = 567 • 1 000   380 000 = 38 • 10 000  
9 000 = 9 • 1 000     500 = 5 • 100

 

Завдання 3
34 • 30 = 34 • (3 • 10) = (34 • 3) • 10 = 102 • 10 = 1 020
34 • 300 = 34 • (3 • 100) = (34 • 3) • 100 = 102 • 100 = 10 200
34 • 3 000 = 34 • (3 • 1 000) = (34 • 3) • 1 000 = 102 • 1 000 = 102 000
 420 = 8 • (42 • 10) = (8 • 42) • 10 = 336 • 10 = 3 360
 4 200 = 8 • (42 • 100) = (8 • 42) • 100 = 336 • 100 = 33 600
 42 000 = 8 • (42 • 1 000) = (8 • 42) • 1 000 = 336 • 1 000 = 336 000
26  80 = 26 • (8 • 10) = (26 • 8) • 10 = 208 • 10 = 2 080
26  800 = 26 • (8 • 100) = (26 • 8) • 100 = 208 • 100 = 20 800
26  8 000 = 26 • (8 • 1 000) = (26 • 8) • 1 000 = 208 • 1 000 = 208 000

 

Завдання 4

180 : 30 = 180 : (10 • 3) = (180 : 10) : 3 = 18 : 3 = 6

1800 : 300 = 1 800 : (100 • 3) = (1 800 : 100) : 3 = 18 : 3 = 6

18 000 : 3 000 = 18 000 : (1 000 • 3) = (18 000 : 1 000) : 3 = 18 : 3 = 6

420 000 : 30 = 420 000 : (10 • 3) = (420 000 : 10) : 3 = 42 000 : 3 = 14 000

420 000 : 300 = 420 000 : (100 • 3) = (420 000 : 100) : 3 = 4 200 : 3 = 1 400

420 000 : 3 000 = 420 000 : (1 000 • 3) = (420 000 : 1 000) : 3 = 420 : 3 = 140

750 : 150 = 750 : (10 • 15) = (750 : 10) : 15 = 75 : 15 = 5

7 500 : 1500 = 7 500 : (100 • 15) = (7 500 : 100) : 15 = 75 : 15 = 5

75 000 : 15 000 = 75 000 : (1 000 • 15) = (75 000 : 1 000) : 15 = 75 : 15 = 5

 

Завдання 5 
18 • 7 000 = 18 • 7 • 1 000 = 126 • 1 000 = 126 000
84 000 : 3 000 = 84 000 : 1 000 : 3 = 84 : 3 = 28
6 800 : 1 700 = 6 800 : 100 : 17 = 68 : 17 = 4
72 • 4 000 = 72 • 4 • 1 000 = 288 • 1 000 = 288 000
128 000 : 16 000 = 128 000 : 1 000 : 16 = 128 : 16 = 8

 

Завдання 6
Щогодини мама випікає 35 пиріжків, а діти з’їдають 17 пиріжків. Скільки пиріжків буде за 3 год після того, як мама почала їх випікати?

Короткий запис

Випікає — 1 год — 35 пиріжків

З'їдають — 1 год — 17 пиріжків

Залишиться — 1 год — ? пиріжків

Залишиться — 3 год — ? пиріжків

Розв'язання

1) 35 – 17 = 18 (п.) – залишається щогодини.

2) 18 • 3 = 54 (п.)

Відповідь: за три години залишиться 54 пиріжки.

 

Сторінка 100
Завдання 1 Клас одиниць підкреслений у числі:
А. 478 215   Б. 905 382    В. 694 302    Г. 473 052

 

Завдання 2  Найменшим із поданих чисел є число:
А. 301 942    Б. 324 019     В. 320 491     Г. 319 240

 

Завдання 3 Значенням суми чисел 400 521 і 4000 є число:
А. 404 521    Б. 400 921     В. 440 521     Г. 800 521
+ 400521
      4000
   404521

 

Завдання 4 Проста задача на віднімання
В Артема є мета — зібрати 2450 марок. Скільки марок потрібно ще зібрати Артему, якщо в нього вже є дві тисячі п’ятдесят марок?
Короткий запис
Всього  2450 марок
Зібрав  2050 марок
Залишилося  ?
Розв'язання
2450 – 2050 = 400 (м.)
Відповідь: Артему потрібно ще зібрати 400 марок.

 

Завдання 5  У таблиці вміщено інформацію про під’єднання до інтернету нових клієнтів. Визнач, скільки нових клієнтів під’єднувалося щомісяця; скільки під’єдналося за зиму, якщо квадрат позначає 1000 клієнтів, а — 100 клієнтів.
3 • 1000 + 3 • 100 = 3000 + 300 = 3300 (кл.) – за листопад
4 • 1000 + 1 • 100 = 4000 + 100 = 4100 (кл.) – за грудень
2 • 1000 + 5 • 100 = 2000 + 500 = 2500 (кл.) – за січень
3 • 1000 + 2 • 100 = 3000 + 200 = 3200 (кл.) – за лютий
4100 + 2500 + 3200 = 9800 (кл.) – взимку

 

Завдання 6
Благодійник може підписати 240 вітальних листівок за 3 год, а його помічниця — за 6 год. За скільки годин вони підпишуть 240 листівок, працюючи разом?

 

Продуктивність праці

Час роботи

Загальний виробіток

Благодійник

?

3

240

Помічниця

?

6

240

Разом благодійник і помічниця

?

?

240

Розв'язання

1) 240 : 3 = 80 (л.) – благодійник за 1 год

2) 240 : 6 = 40 (л.) – помічниця за 1 год

3) 80 + 40 = 120 (л.) – разом благодійник і помічниця за 1 год

4) 240 : 120 = 2 (год)

Відповідь: листівки вони підпишуть за 2 години.

 

Сторінка 101

Завдання 1 Порядок дій
(56 : 4 • 8 : 28) • (120 – 90 + 270) : 25 • 100 – 3700 = 4 • 300 : 25 • 100 – 3700 = 1100
 
Завдання 2 Знайшли значення виразів зручним способом
367 + 233 + 125 + 165 = (367 + 233) + (125 + 165) = 600 + 290 = 890
(724 + 194) – 624 = (724 – 624) + 194 = 100 + 194 = 294
3267 – (267 + 2000) = (3267 – 267) – 2000 = 3000 – 2000 = 1000
823 – (423 + 69) = (823 – 423) – 69 = 400 – 69 = 331
(374 + 276) + 124 = 374 + (276 + 124) = 374 + 400 = 774
(4468 + 456) – 468 = (4468 – 468) + 456 = 4000 + 456 = 4456

 

Завдання 3
1) Першого дня майстер налаштував 12 мікроскопів, а другого — на 9 мікроскопів більше, ніж першого. Третього дня він налаштував на 3 мікроскопи менше, ніж другого дня. Скільки мікроскопів налаштував майстер за три дні?

Короткий запис

І день — 12 мікроскопів

ІІ день — ?, на 9 мікроскопів більше, ніж І дня

ІІІ день — ?, на 3 мікроскопи менше, ніж ІІ дня

Всього — ?

Розв'язання

1) 12 + 9 = 21 (м.) – ІІ дня

2) 21 – 3 = 18 (м.) – ІІІ дня

3) 12 + 21 + 18 = 51 (м.)

Відповідь: за три дні майстер налаштував 51 мікроскоп.
2) Першого дня майстер налаштував 12 мікроскопів, це на 9 мікроскопів менше, ніж другого дня. Третього дня він налаштував на 3 мікроскопи менше, ніж другого дня. Скільки мікроскопів налаштував майстер за три дні?

Короткий запис

І день — 12 мікроскопів, це на 9 мікроскопів менше, ніж ІІ дня

ІІ день — ?

ІІІ день — ?, на 3 мікроскопи менше, ніж ІІ дня

Всього — ?

Розв'язання
1) 12 + 9 = 21 (м.) – ІІ дня
2) 21 – 3 = 18 (м.) – ІІІ дня
3) 12 + 21 + 18 = 51 (м.)
Відповідь: майстер налаштував 51 мікроскоп за три дні.
3) Майстер налаштовував мікроскопи протягом трьох днів. Другого дня він налаштував 21 мікроскоп, що на 9 мікроскопів більше, ніж першого дня, і на 3 більше, ніж третього дня. Скільки мікроскопів налаштував майстер за три дні?

Короткий запис

І день — ?

ІІ день — 21 мікроскоп, це на 9 мікроскопів більше, ніж І дня; це на 3 більше, ніж ІІІ дня

ІІІ день — ?

Всього — ?

Розв'язання

1) 21 – 9 = 12 (м.) – І дня

2) 21 – 3 = 18 (м.) – ІІІ дня

3) 12 + 21 + 18 = 51 (м.)

Відповідь: за три дні майстер налаштував 51 мікроскоп.

 

Завдання 4 Письмове ділення перевірили письмовим множенням та діленням

_522 |  87

 562     6

    0

_288 |  6 

  24   48

  _48

    48

      0

_918 |  34 

 68      27

 _238

   238

      0

_810 |  45 

  45      18

 _360

   360

      0

Перевірка:

х 87

   6

 522

 х 48

     6

  288

 х 34

    27

   238

   68 

   918

 х 45

    18

  360

  45 

  810

_522 |  6

 48     87

 _42

  42

   0

_288 | 48 

  288    6

     0

_918 |  34 

 68      27

 _238

   238

      0

_810 |  18 

  72      45

  _90

    90

      0

Сторінка 103

Завдання 1 Порозрядне додавання багатоцифрових чисел

2400 + 3200 = (2000 + 3000) + (400 + 200) = 5000 + 600 = 5600

2432 + 3254 = (2000 + 3000) + (400 + 200) + (30 + 50) + (2 + 4) =

= 5000 + 600 + 80 + 6 = 5686

58000 – 36000 = (50000 – 30000) + (8000 – 6000) = 20000 + 2000 = 22000

58760 – 36520 = (50000 – 30000) + (8000 – 6000) + (700 – 500) + (60 – 20) =

= 20000 + 2000 + 200 + 40 = 22240 

 

Завдання 2, 3 Письмове додавання та письмове віднімання багатоцифрових чисел

+6078

  7322

 13400

+4802

  6238

11040

+67329

   4618

  71947

+456809

   36567

  493376

_235825

   25677

 210148

_24345

 22448

  1897

_560034
   45889
  514145

_809202

   76408

  732794

Завдання 4

Між Києвом і Одесою розташоване місто Умань. Від Одеси до Умані 280 км, що на 60 км більше, ніж від Умані до Києва. Яка відстань між Одесою і Києвом?

Розв'язання

1) 280 – 60 = 220 (км) – відстань від Умані до Києва

2) 280 + 220 = 500 (км)

Відповідь: відстань між Одесою та Києвом 500 км.