Інші завдання дивись тут...

 Серія "Вчимось разом" до підручника "Математика 2 клас Козак М., Корчевська О."

СТОРІНКА 71  Центнер

Завдання 1  Порядок дій

72 – 15 – 28 = 72 – (15 + 28) = 72 + (28 + 2 + 13) = 72 + 43 = 115

72 – (15 + 28) = 72 – (28 + 2 + 13) = 72 + 43 = 110 + 5 = 115

46 + (34 – 17) = 46 + (34 – 14 – 3) = 46 + 17 = 46 + 4 + 13 = 63

46 + 34 – 17 = 80 – 17 = 60 + (20 – 17) = 60 + 3 = 63

84 – (56 – 29) = 84 – (56 – 26 – 3) = 84 – 27 = 54 + (30 – 27) = 57

84 – 56 + 29 = 84 – 54 – 2 + 29 = 28 + 29 = 40 + 17 = 57

 

Завдання 2, 3  Масу великих вантажів вимірюють центнерами.

Центнер скорочено позначають так: ц  (1 ц = 100 кг)

 

Завдання 3  Проста задача  Маса свині 1 ц (100 кг), а теля на З0 кг легше (менше кілограмів). Яка маса теляти?

Короткий запис

Свиня — 100 кг

Теля — ?, на 30 кг менше

Схема

Розв’язання

100 – 30 = 70 (кг) – маса теляти

Відповідь: маса теляти 70 кг

 

Завдання 4  Порівняння чисел

100 кг = 1 ц

1 ц > 80 кг              (100 кг > 80 кг)

2 ц – 1 ц > 10 кг      (1 ц = 100 кг, 100 кг > 10 кг)

1 ц + 1 ц > 100 кг    (2 ц = 200 кг, 200 кг > 100 кг)

1 ц = 99 кг + 1 кг     (100 кг = 100 кг)

60 кг + З0 кг < 1 ц    (90 кг < 100 кг)

 

Завдання 5  У кожній із двох вантажівок привезли по 16 ц кавунів, а в третій — на 18 ц більше, ніж у перших двох разом. Скільки центнерів каву­нів привезли в третій вантажівці?

Короткий запис

І і ІІ вантажівки — ?, 16 ц і 16 ц

ІІІ вантажівка — ?, на 18 ц більше, ніж в перших двох

Короткий запис

І вантажівка — 16 ц

ІІ вантажівка — 16 ц

Всього (І і ІІ вантажівки) — ?

ІІІ вантажівка — ?, на 18 ц більше, ніж в перших двох

Схема

Вираз   (16 + 16) + 18

Короткий запис №1

І вантажівка — 16 ц

ІІ вантажівка — 16 ц

Всього — ?

Короткий запис №2

І і ІІ вантажівки — 32 ц

ІІІ вантажівка — ?, на 18 ц більше

План розв’язування

1) Скільки всього центнерів кавунів у перших двох вантажівках?

2) Скільки центнерів каву­нів привезли в третій вантажівці?

Розв’язання

1) 16 + 16 = 32 (ц) – всього центнерів кавунів у перших двох вантажівках

2) 32 + 18 = 40 (ц) – центнерів кавунів привезли в третій вантажівці

Відповідь: у третій вантажівці привезли 40 центнерів кавунів

 

Завдання 6 Побудуй прямокутник, довжина якого 12 см, а ширина на 9 см менша. Обчисли периметр цього прямокутника.

12 – 9 = 3 см – ширина прямокутника

Р = 12 см + 3 см + 12 см + 3 см = 30 см

 

Завдання 7  Які числа пропущені у ряді чисел 1, 4, 5, 8, 9, 12, …, …, 17?

Міркуємо так

1                    1 + 3 = 4

4 + 1 = 5        5 + 3 = 8, тому

12 + 1 = 13    13 + 3 = 16

 

СТОРІНКА 72 Термометр

Завдання 1

а) 25 градусів вище нуля, або 25 градусів тепла

б) 0 градусів

в) 15 градусів нижче нуля, або 15 градусів морозу

 

Завдання 2 На виставку 2-А клас здав 16 малюнків, 2-Б — на 7 малюнків менше, а 2-В стільки малюнків, скільки 2-А і 2-Б класи здали разом. Скільки малюнків здав на виставку 2-В клас?

Короткий запис

2-А клас — 16 малюнків

2-Б клас — ?, на 7 малюнків менше, ніж 2-А клас

2-В клас — ?, стільки ж, скільки 2-А і 2-Б разом

Схема

Вираз   16 + (16 – 7)

Короткий запис №1

2-А клас — 16 малюнків

2-Б клас — ?, на 7 малюнків менше

Короткий запис №2

2-А клас — 16 малюнків

2-Б клас — 9 малюнків

Всього (2-В клас) — ?

План розв’язування

1) Скільки малюнків здав на виставку 2-Б клас?

2) Скільки малюнків здав на виставку 2-В клас?

Розв’язання

1) 16 – 7 = 9 (м.) – малюнків здав на виставку 2-Б клас

2) 16 + 9 = 25 (м.) – малюнків здав на виставку 2-В клас

Відповідь: 2-В клас здав на виставку 25 малюнків

 

Завдання 3  Взаємозв’язок між діями додавання і віднімання

29 + 36 = 29 + 1 + 35 = 30 + 35 = 65

Перевірка: 65 – 36 = 65 – 35 – 1 = 30 – 1 = 29

65 – 29 = 65 – 25 – 4 = 40 – 4 = 36

 

43 + 47 = (40 + 40) + (3 + 7) = 80 + 10 = 90

Перевірка:   90 – 43 = 40 + (50 – 43) = 40 + 7 = 47

90 – 47 = 90 – 40 – 7 = 50 – 7 = 43

 

82 – 65 = 82 – 62 – 3 = 20 – 3 = 17

Перевірка:    17 + 65 = (10 + 60) + (7 + 5) = 70 + 12 = 82

82 – 17 = 62 + (20 – 17) = 62 + 3 = 65

 

76 – 39 = 76 – 36 – 3 = 40 – 3 = 37

Перевірка:   37 + 39 = 39 + 1 + 36 = 40 + 36 = 76

76 – 37 = 36 + (40 – 37) = 36 + 3 = 39    

 

Завдання 4

1) Мама купили 45 кульок на ялинку, з них 18 червоних кульок, 12 зелених, а решту фіолетові. Скільки фіолетових кульок купили?

Короткий запис

Червоні — 18 кульок

Зелені — 12 кульок

Фіолетові — ?

Всього — 45 кульок

Схема

Розв’язання

45 – 18 – 12 = 15 (к.) – фіолетових кульок купили

 

2 спосіб

Можна спочатку дізнатися скільки разом червоних і зелених, а потім скільки фіолетових, тоді

Короткий запис

Червоні і зелені — ?, 18 кульок і 12 кульок

Фіолетові — ?

Всього — 45 кульок

Короткий запис

Червоні — 18 кульок

Зелені — 12 кульок

Всього (Червоні і зелені) — ?

Фіолетові — ?

Всього — 45 кульок

Схема

Вираз  45 – (18 + 12)

Короткий запис №1

Червоні — 18 кульок

Зелені — 12 кульок

Всього — ?

Короткий запис №2

Червоні і зелені — 30 кульок

Фіолетові — ?

Всього — 45 кульок

План розв’язування

1) Скільки всього червоних і зелених кульок купили?

2) Скільки фіолетових кульок купили?

Розв’язання

1) 18 + 12 = 30 (к.) – всього червоних і зелених кульок купили

2) 45 – 30 = 15 (к.) – фіолетових кульок купили

 

3 спосіб

Короткий запис

Фіолетові — ?

Зелені — 12 кульок

Всього (Зелені і фіолетові) — ?

Червоні — 18 кульок

Всього — 45 кульок

Схема

Вираз   (45 – 18) – 12

Короткий запис №1

Зелені і фіолетові — ?

Червоні — 18 кульок

Всього — 45 кульок

Короткий запис №2

Фіолетові — ?

Зелені — 12 кульок

Всього — 27 кульок

План розв’язування

1) Скільки зелених і фіолетових кульок купили?

2) Скільки фіолетових кульок купили?

Розв’язання

1) 45 – 18 = 27 (к.) – зелених і фіолетових кульок купили

2) 27 – 12 = 15 (к.) – фіолетових кульок купили

 

4 спосіб

Короткий запис

Фіолетові — ?

Червоні — 18 кульок

Всього (Червоні і фіолетові) — ?

Зелені — 12 кульок

Всього — 45 кульок

Схема

Вираз   (45 – 12) – 18

Короткий запис №1

Червоні і фіолетові — ?

Зелені — 12 кульок

Всього — 45 кульок

Короткий запис №2

Фіолетові — ?

Червоні — 12 кульок

Всього — 33 кульки

План розв’язування

1) Скільки червоних і фіолетових кульок купили?

2) Скільки фіолетових кульок купили?

Розв’язання

1) 45 – 12 = 33 (к.) – червоних і фіолетових кульок купили

2) 33 – 18 = 15 (к.) – фіолетових кульок купили

Відповідь: купили 15 фіолетових кульок

 

2) Кубик коштував 35 грн, а глобус – на 30 гривень дорожчий (більше гривень). Яка вартість покупки?

Короткий запис

Кубик — 35 грн

Глобус — ?, на 30 грн більше

Всього — ?

Схема

Вираз 35 + (35 + 30)

Короткий запис №1

Кубик — 35 грн

Глобус — ?, на 30 грн більше

Короткий запис №2

Кубик — 35 грн

Глобус — 65 грн

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки гривень коштував глобус?

2) Яка вартість покупки?

Розв’язання

1) 35 + 30 = 65 (грн) – гривень коштував глобус   

2) 35 + 65 = 100 (грн) – вартість покупки

Відповідь: вартість покупки 100 гривень

 

Завдання 5 Визнач, котра година, якщо відомо, що го­динник ліворуч спішить на 10 хв, а годинник праворуч запізнюється на 5 хв

Міркуємо так

На годиннику ліворуч 10 год 20 хв, якщо він спішить на 10 хв, тоді реальний час

10 год 10 хв до полудня

10 год 10 хв + 12 год = 22 год 10 хв після полудня

 

На годиннику праворуч 2 год 35 хв, якщо годинник запізнюється на 5 хв, тоді реальна година

2 год 40 хв до полудня

2 год 40 хв + 12 = 14 год 40 хв після полудня

Інші завдання дивись тут...