Інші завдання дивись тут...

УРОК 8. ЗАГАЛЬНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ТРАВЛЕННЯ. ЗНАЧЕННЯ ПРОЦЕСІВ ТРАВЛЕННЯ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

Сторінка 36.

Завдання 1. У чому полягає біологічне значення травленняНадходження їжі, її обробка та засвоєння поживних речовин.

Завдання 2. Охарактеризуйте значення продуктів харчуванняЗ харчовими продуктами організм отримує необхідні речовини.

Завдання 3. Назвіть органи травної системиТравна система складається з таких органів: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий та товстий кишечник та залоз.

Завдання 4. Калорійність жирів перевищує калорійність вуглеводів більше ніж у два рази. Чому ж тоді спортсменам перед змаганнями дають цукор, а не жирну їжу? З енергоємних жирів довше добувається енергія.

Завдання 5. Чому на хімічних підприємствах зі шкідливими умовами праці робітники обов'язково отримують молоко «через шкідливість»? Білки та жири сприяють зміцненню імунітету.

 

УРОК 9. РОТОВА ПОРОЖНИНА. ТРАВЛЕННЯ В РОТОВІЙ ПОРОЖНИНІ.

Сторінка 41. 

Завдання 1. Дайте характеристику процесу травлення у ротовій порожниніУ ротовій порожнині їжа перебуває короткий час, тому власне травлення як ферментативний процес тут є неістотним. У ній їжа подрібнюється, змочується слиною, формується харчова грудочка готова до ковтання. Велика кількість  рецепторів (смакових, механічних, температурних) забезпечує інформативну функцію.

Завдання 2. Охарактеризуйте будову та функції зубів. Внутрішня будова зуба складається з двох частин: твердої зовнішньої (емаль, дентин і цемент) та м'якої внутрішньої (пульпа). Різці відкушують їжу, ікла утримують та відривають їжу, малі кутні зуби подрібнюють, великі кутні зуби перетирають.

Завдання 3. Охарактеризуйте будову та функції глотки та стравоходуГлотка — лійкоподібна, трохи сплюснута спереду назад трубка довжиною в дорослої людини становить близько 12 см. Порожнину глотки поділяють на носову, ротову і гортанну. Глотка є важливим органом травної системи, бере активну участь у ковтанні. Стравохід розташований між глоткою і шлунком, має вигляд сплюснутої спереду назад трубки 25-20 см завдовжки і близько 3 см завширшки. Стінка стравоходу досить товста і складається з трьох оболонок: слизової з підслизовою основою, м'язової і зовнішньої. Функція стравоходу полягає в механічному проведенні харчової грудки або рідини з порожнини рота до шлунка. 

Завдання 4. Поясніть, як рефлекси сприяють травленню у верхніх органах травного каналу. Безумовний та умовний рефлекси слиновиділення, безумовний рефлекс жування.

Завдання 5. Твердість зубної емалі та дентину наближається до кварцу та чавуну. Чому ж тоді так часто виникають пошкодження зубів? На емаль негативно впливає дуже гаряча або дуже холодна їжа, перепад температури їжі.

Завдання 6. Чому, якщо деякий час жувати хліб, можна відчути солодкий смак? Під дією слини розщепиться крохмаль до глюкози, що надасть солодкий смак.

ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ. Вивчення зовнішньої будови зубів.

Завдання 3. Опишіть побачене наступним чином:

 

Верхня щелепа

Нижня щелепа

Поверхня зубів

Кількість коренів

Поверхня зубів

Кількість коренів

Різці

Долотоподібна форма з гострими краями

1

Долотоподібна форма з гострими краями

1

Ікла

Конічна форма з гострими краями

1

Конічна форма з гострими краями

1

Кутні зуби

Сплощена з невеликими горбиками

1, 3

Сплощена з невеликими горбиками

1, 2

Висновок. Різці відкушують їжу, ікла утримують та відривають їжу, малі кутні зуби подрібнюють, великі кутні зуби перетирають.

 

ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ПРАКТИКУМ. Дія ферментів слини на крохмаль.

1 пробірка. Крохмальний клейстер 3 мл + слина 1 мл (холод)

2 пробірка. Крохмальний клейстер 3 мл + слина 1 мл (тепло)

3 пробірка. Крохмальний клейстер 3 мл + слина 1 мл + оцтова кислота 4 краплі (тепло)

4 пробірка. Крохмальний клейстер 3 мл + дистильована вода 1 мл (тепло)

Завдання 5. За 15 хвилин пробірки перенесіть у штатив і у кожну додайте 2 краплі розчину йоду.

Завдання 6. За результатами практикуму заповніть таблицю:

Пробірка №

Реакція на йод

Наявність крохмалю

1

Синій колір

наявний

2

Жовтий колір

нема

3

Синій колір

наявний

4

Синій колір

наявний

Інші завдання дивись тут...