Інші завдання дивись тут...

ТЕМА 5. 

УРОК 24. СЕЧОУТВОРЕННЯ ТА СЕЧОВИДІЛЕННЯ

Сторінка 108 

Завдання 1. Назвіть органи сечовидільної системи.  Нирки, сечоводи, сечовий міхур, сечівник.

Завдання 2. Які органи, крім сечовидільних, забезпечують виведення з організму кінцевих продуктів обміну? Легені, печінка, кишечник, шкіра.

Завдання 3. Опишіть будову нирки. Нирка має бобоподібну форму (за своєю формою нагадує насінину боба). Своїм внутрішнім увігнутим боком обернена до хребта. З внутрішнього увігнутого боку нирки є заглиблення - ниркові ворота. У нирку через ниркові ворота входять артерія та нерви. З нирки через ниркові ворота виходять вена, лімфатичні судини та сечовід. Внутрішня будова включає два шари: темнішого колоьору кірковий шар  утворюють нефрони, світліший мозковий утворюють збірні трубочки, що зливаються в збірні протоки, які формуюють пірамідки.

Завдання 4. Опишіть будову нефрона. Нефрон утворений нирковим тільцем – капсулою Шумлянського-Боумена і системою звивистих канальців (два звивисті канальці з петлею між ними).

Завдання 5. Що таке фільтрація та реабсорбція (механізм утворення сечі)? Фільтрація - це перенесення розчину речовин крізь стінку за рахунок різниці тисків. Реабсорбція – це процес зворотного поглинання рідини крізь стінки, що відбувається зазвичай із значними затратами енергії.

Завдання 6. Порівняйте склад первинної і вторинної сечі. Вторинна сеча на відміну від первинної не містить амінокислот і вуглеводів, більш концентрована. 

Завдання 7. Поясніть роль нирок у підтриманні гомеостазу організму. Виводить непотрібні речовини, підтримує водно-сольовий баланс та осмотичний тиск.

Завдання 8. Чому після вживання занадто солоної їжі завжди хочеться пити? Організм потребує рідини для виведення надлишку солей у вигляді сечі.

 

УРОК 25. ЗАХВОРЮВАННЯ ОРГАНІВ СЕЧОВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ

Сторінка 111.

Завдання 1. Яким чином нервова система контролює діяльність нирок? Нервова регуляція сечоутворення у нирці відбувається за рахунок вегетативної нервової системи: • парасимпатичний нерв розширює кровоносні судини, збільшує утворення первинної сечі; • симпатичний нерв звужує кровоносні судини, зменшує утворення первинної сечі. 

Завдання 2. Порівняйте уретрит і цистит. При уретриті інфекцією уражується слизова оболонка сечівника, при циститі – сечового міхура.

Завдання 3. Що таке пієлонефрит? Запальне інфекційне захворювання нирок, пов'язане з переважним ураженням канальцевої системи нирки та інфекцією ниркових мисок.

Завдання 4. Що таке гломерулонефрит? Інфекційно-алергічне запалення обох нирок, при цьому уражується переважно клубочки нефронів.

Завдання 5. Що таке ниркова недостатність? Патологічний стан, при якому частково або повністю втрачаються основні функції, а саме — функція підтримання постійного хімічного складу внутрішнього середовища організму, тоді продукти обміну накопичуються у крові, розносяться по організму і можуть призвести до фатальних наслідків.

Завдання 6. Які існують шляхи інфікування органів сечовидільної системиНизхідна інфекція – ураження нирок, сечоводів, сечового міхура, сечівника різними мікроорганізмами, які потрапляють у ці органи через кров з різних осередків інфекції в організмі (наприклад під час ангіни, захворювання зубів, ротової порожнини тощо). Висхідна інфекція – проникнення хвороботворних мікроорганізмів через  сечівник у сечовий міхур і звідти поширення на інші сечовидільні органи, спричинюючи їхнє запалення. 

 

УРОК 26. БУДОВА ШКІРИ

Сторінка 115.

Завдання 1. Назвіть структурні елементи шкіри. Епідерміс, власне шкіра (дерма), підшкірна клітковина.

Завдання 2. Опишіть будову епідермісу. Складається з двох шарів: рогового шару – мертві епітеліальні тканини, росткового шару – епітеліальні клітини, що постійно діляться та спеціальні клітини, що виробляють меланін.

Завдання 3. Який елемент будови шкіри забезпечує її забарвлення? Пігмент меланін.

Завдання 4. Які функції виконують потові залози? Виділення та терморегуляції.

Завдання 5. Які функції виконують сальні залози? Захисну (секрет захищає шкіру від висихання, пригнічує ріст мікроорганізмів на поверхні шкіри, не пропускає всередину пил, шкідливі речовини, мікроорганізми та пом'якшує її).

Завдання 6. Опишіть значення підшкірної жирової клітковини. Є теплоізолятором, запасом жиру та енергії, пом'якшує струси та удари.

Завдання 7. Назвіть похідні шкіри. Нігті та волосся.

Завдання 8. Чому багато хвороб людини супроводжується підвищенням температури? Порушується обмін речовин, кругообіг, що веде до порушеннях у терморегуляції.

Завдання 9. Чому під час охолодження тіла на його поверхні виникає «гусяча шкіра»? Захисна реакція на зменшення тепловіддачі.

Завдання 10. Чому під час купання долоні рук та підошви ніг стають зморшкуватими, на відміну від інших ділянок шкіри? Оскільки ділянки не мають волосся, при тривалій дії гарячої води змивається шкірне сало, верхній шар набирає вологи  і шкіра стає зморшкувата.

 

УРОК 27. ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА ГІГІЄНА ШКІРИ

Сторінка 120.

Завдання 1. Що відбувається зі шкірою під час зниження температури навколишнього середовищаПоявляється захисна реакція «гусяча шкіра», сама шкіра блідне, бо звужуються судини шкіри.

Завдання 2. Що відбувається зі шкірою під час підвищення температури навколишнього середовища. Шкіра червоніє, бо розширюються судини шкіри, виділяється багато поту.

Завдання 3. Сформулюйте мінімальні вимоги до виробників взуття• не повинно мати нерівностей, що муляють і спричиняють запалення шкіри та появу мозолів; • підбори мають мати стійкість; • найкращий матеріал для взуття - шкіра тварин, оскільки вона водонепроникна і добре зберігає тепло.

Завдання 4. Що таке загартовуванняЗагартовування – це комплекс заходів, спрямованих на підвищення стійкості організму до несприятливої дії фізичних чинників довкілля (наприклад, зниженої або підвищеної температури повітря, води, атмосферного тиску). 

Завдання 5. Поясніть, чим зумовлена величезна різноманітність засобів індивідуальної профілактики шкірних захворювань. Різними типами шкіри та віком.

ПРОЕКТ 2. Визначення типу шкіри на різних ділянках обличчя та складання правил догляду за власною шкірою

Опис типів шкіри: нормальна, жирна, суха, комбінована.

Завдання 6. Чому, готуючи ванну для немовляти, мати перевіряє температуру води, опустивши в неї лікоть, а не кисть? Шкіра тонша на лікті, ніж на кисті, тому має більшу чутливість.

Інші завдання дивись тут...