Інші завдання дивись тут...

§ 13. ЗНАЧЕННЯ ДИХАННЯ ДЛЯ ІСНУВАННЯ ОРГАНІЗМУ. СИСТЕМА ОРГАНІВ ДИХАННЯ ЛЮДИНИ, ЇЇ БУДОВА ТА ФУНКЦІЇ

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ 

Дайте відповідь на запитання

Завдання 1. Що таке верхні та нижні дихальні шляхиВерхні дихальні шляхи: носова порожнина, глотка. Нижні дихальні шляхи: гортань, трахея, бронхи.

 

Завдання 2. Яка будова носової порожнини? Які функції вона виконує? Розділяється кістково – хрящовою перегородкою на праву й ліву половини. Має носові ходи та приносові пазухи. У нижній носовий хід носової порожнини відкривається носослізний канал. У слизовій оболонці верхнього носового ходу містяться рецептори, які сприймають запахи. Функції: повітроносна, захисна, термомрегулююча, чуттєва, інформативна.

 

Завдання 3. Чому треба дихати через ніс? У холодну пору повітря нагрівається, у спеку – охолоджується, також очищається від хвороботворних мікроорганізмів, зволожується, очищається від пилу.

 

Завдання 4. Що таке носоглотка та ротоглоткаНосоглотка – частина глотки, що сполучається з носовою порожниною. Ротоглотка – частина глотки, що сполучається з ротовою порожниною.

 

Завдання 5. Яка будова та які функції гортаніСтінки гортані утворені 9 хрящами, які рухомо з'єднані між собою м'язами та зв'язками. Надгортанний хрящ у верхній частині гортані – це пластинка листкоподібної форми, яка під час ковтання їжі закриває вхід до гортані, запобігаючи потраплянню сторонніх часток до повітроносних шляхів. У середній частині гортані міститься голосовий апарат. 

 

Завдання 6. Як побудований голосовий апарат людини? Яке його призначення? Чому не можна перенапружувати голосові зв'язки? Голосовий апарат складають голосові складки, дві голосові зв'язки – еластичні волокна, між якими є голосова щілина, голосові та гортанні м'язи. Призначення голосового апарату – звукоутворення (внаслідок скорочення м'язів може змінюватися натяг голосових зв'язок, коливання яких створює звук). При перенапруженні голосових зв'язок голос стає хрипким, глухим і може зовсім зникнути.

 

Завдання 7. Яка будова та які функції трахеїДихальна трубка довжиною 8 – 15 см, яка утворена 16 – 20 хрящовими дугами – півкільцями, з'єднаних між собою зв'язками. Функції повітроносна та захисна.

 

Завдання 8. Що собою становлять бронхи та альвеолиБронхи – частина повітроносних шляхів, які, відгалужуючись від трахеї, заходять до легень, утворюючи бронхіальне дерево. Альвеоли – найдрібніша структура легень – легеневі пухирці діаметром 0,2 – 0,3 мм, обплетені сіткою капілярів.

 

Виберіть одну правильну відповідь

Завдання 1. Виберіть функції носової порожнини: 

а) вдихуване повітря зволожується; 

б) вдихуване повітря збагачується киснем; 

в) вдихуване повітря збагачується вуглекислим газом; 

г) у носовій порожнині кров збагачується киснем.

 

Завдання 2. Позначте орган, у якому перетинаються дихальні й травні шляхи: 

а) носова порожнина; 

б) глотка; 

в) гортань; 

г) бронхи.

 

Завдання 3. Укажіть орган, у якому розміщені голосові зв'язки: 

а) трахея; 

б) глотка; 

в) гортань; 

г) бронхи.

 

Завдання 4. Установіть правильну послідовність проходження повітря по повітроносних шляхах: 

а) глотка (2)

б) носова порожнина (1)

в) трахея (4)

г) гортань (3); 

д) бронхи (5).

 

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ. 

І група. Які особливості будови верхніх дихальних шляхів забезпечують видільну і захисну функції? 

ІІ група. Які особливості будови нижніх дихальних шляхів забезпечують захисну й голосоутворювальну функції? 

ІІІ група. Які особливості будови легень?

 

ПОМІРКУЙТЕ. Чому в будові трахеї та бронхів переважає хрящова тканина? Запобігає закриттю просвіту для проходження повітря.

 

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ. Поясніть пристосування органів травлення і дихання, які не дають їжі потрапити до гортані. Яких правил поведінки під час ковтання їжі потрібно дотримуватися, щоб уникнути потрапляння її в гортань? Надгортанний хрящ закриває вхід у гортань під час ковтання їжі та не дає їй потрапити у дихальні шляхи. Не треба розмовляти під час прийому їжі.

Інші завдання дивись тут...