Інші завдання дивись тут...

§ 13 ЗНАЧЕННЯ ДИХАННЯ. СИСТЕМА ОРГАНІВ ДИХАННЯ.

Контрольні запитання. Сторінка 63.

Запитання 1. Що таке диханняДихання — це сукупність процесів, що забезпечують усі клітини організму енергією.

Запитання 2. Яке значення дихання в життєдіяльності організму людини? Організм може забезпечити себе енергією. 

Запитання 3. Які органи входять до складу дихальної системиНосова порожнина, глотка, гортань, трахея, бронхи, легені.

Запитання 4. Яку будову мають легеніЛегені – парні органи. Кожна легеня має конусоподібну форму: звужену верхівку та розширену основу, що прилягає до діафрагми. Через ворота легень сполучається зі судинами та нервами. Права легеня складається із трьох часток, ліва – із двох. Ззовні вкриті плеврою. Мають альвеолярну будову.

Запитання 5. Які органи дихання виконують подвійну функцію? Як утворюються звуки мовиГортань виконує додатково звукоутворюючу функцію, бо містить голосовий апарат. Коли голосова щілина закрита, видихуване повітря, проходячи крізь неї, змушує голосові зв'язки вібрувати, що спричинює появу звуків.

Запитання 6. Яку функцію виконує миготливий епітелій у органах дихання? Спрямовує слиз з пилом та мікробами до глотки, де він заковтується.

Завдання 1. Заповніть таблицю в зошиті. Будова та функції органів дихальної системи

Орган

Будова

Функції

Носова порожни­на

Початковий відділ системи з носовими ходами (верхні, середні, нижні), приносовими пазухами. Слизова оболонка має нюхові рецептори, слизові залози, війковий епітелій і густу сітку капілярів. Слиз містить лізоцим

Зігрівання, зволожен­ня, очищення, знешко­дження повітря; сприй­няття запахів

Глотка

Лійкоподібний утвір, має отвори (хоани), що з'єдну­ють з носовою порожниною, та скупчення лімфатич­них мигдаликів (кільце Пирогова).Поділяється на дві частини носоглотку та ротоглотку.

Повітроносна, захисна

Гортань

Порожнина, стінки якої утворені парними і непарними хрящами, що рухомо з'єднані зв'язками. Містить голосовий апа­рат із голосовими зв'язками. Надгортанний хрящ закриває вхід у гортань під час ковтання їжі та не дає їй потрапити у дихальні шляхи

Повітроносна, захисна, звукоутворювальна (під час видихання повітря)

Трахея

Розташована спереду стравоходу, має вигляд труб­ки довжиною 8-15 см з 16-20 хрящових напівкілець. Задня стінка утворена непосмугованими м’язами і прилягає до стравоходу. Внутрішню поверхню вистилає слизова оболонка з війковим епітелієм і лімфовузликами

Повітроносна, захисна

Бронхи

Правий і лівий головні бронхи багаторазово розгалужуються до бронхіол з утворенням бронхіального дерева. Стінки мають 6-12 хрящових напівкілець

Повітроносна, захисна

Легені

Парний орган газообміну, права легеня  утворена трьома частками, ліва – двома. Оточені легеневою плеврою з двох листків, у плевральній порожнині плевральна рідина. Складається з альвеол – легеневих міхурців діаметром 0,2 – 0,3 мм, які оточені сіткою кровоносних капілярів. Стінки альвеол утворені одношаровим плоским епітелієм й еластичними волокнами.

Газообмін між альвеолярним повітрям та венозною кров'ю.

Завдання 2. Поміркуйте, чому дихати через ніс безпечніше, ніч через рот. Повітря очищується, зволожується, нагрівається у холод та охолоджується в спеку, знезаражується.

Завдання 3. Поясніть таке явище: після тривалого крику голос людини робиться хриплим або взагалі зникає. Перенапружуються голосові м’язи.

 

§ 14. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ.

Контрольні запитання. Сторінка 67.

Запитання 1. Який склад вдихуваного, видихуваного та альвеолярного повітря?

Повітря

Вміст газів (%)

Кисень (О2)

Вуглекислий газ (СО2)

Азот (N2), вода (H2O), інертні гази

Вдихуване повітря

21 %

0,03 %

79,03 %

Альвеолярне повітря

14,4 %

5,2 %

80,6 %

Видихуване повітря

16,3 %

4 %

79,7 %

Запитання 2. Як відбувається газообмін у легенях? Шляхом дифузії крізь стінки альвеол кисень потрапляє у кров, а вуглекислий газ надходить із крові у альвеоли.

Запитання 3. Як відбувається газообмін у тканинах? Шляхом дифузії 

Запитання 4. Які органи крім легень беруть участь у газообміні? Шкіра людини також бере участь у газообміні, але через шкіру поглинається лише 1% кисню, необхідного людині для життєдіяльності.

Запитання 5. Чому в непровітреному приміщенні у людини настає головний біль? Значно збільшується вміст вуглекислого газу.

Завдання 1. Підрахуйте кількість вуглекислого газу (С02), що видихає середній учень за 1 хв та 1 год. Відомо, що за 1 хв учень здійснює 18 актів вдиху та видиху повітря, об'єм якого 500 мл. 4% цього повітря припадає на вуглекислий газ.

Розв’язання.

1) 500 • 18 = 9000 (мл) – повітря видихає 1 учень за 1 хв.

2) 9000 : 100 • 4 = 360 (мл) – СО2 видихає 1 учень за 1 хв.

3) 360 • 60 = 21600 (мл) – СО2 видихає учень за 1 год.

Завдання 2. Визначте, скільки вуглекислого газу видихають учні вашого класу (30 чол) за 1 год. Тепер ви зрозуміли, чому необхідно регулярно провітрювати класну кімнату.

Розв’язання.

1) 21600 • 30 = 648000 (мл) = 648 (л) – СО2 видихають учні класу за 1 год. 

Завдання 3. Виконайте дослідження та поясніть наявність вуглекислого газу в повітрі, що видихається. Для цього обережно запаліть свічку. Потім легенько дмухніть на неї, видихаючи повітря. Поясніть, чому вона потухла? Вуглекислий газ видихуваного повітря гасить свічку.

Інші завдання дивись тут...