Інші завдання дивись тут...

Сторінка 28.

Опорний конспект. ФУНКЦІЇ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ:

ПОМІРКУЙ. Яке фізіологічне значення має такий факт: у легеневих капілярах міститься 33% усієї крові організму? Швидкий газообмін у альвеолах.

 

Сторінка 29.

Самостійна робота. БУДОВА ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ.

Завдання 1. Розглянь рисунок будови дихальної системи, органи та складові якої позначено цифрами. Упиши назви органів та складових легень біля відповідних цифр.

1 – носова порожнина 

2 – гортань

3 – трахея 

4 – бронхи 

5 – легені 

6 – альвеоли

7 – капілярна сітка 

Завданий 2. Розфарбуй повітроносні шляхи блакитним кольором, а орган газообміну — синім.

Завдання 3. Розглянь рисунок будови гортані, складові якої позначено цифрами. Упиши назви складових біля відповідних цифр.

1 — надгортанний хрящ

2 — щитовидний хрящ

3 — голосові зв’язки 

4 — голосова щілина

5 — перснеподібний хрящ

ПОМІРКУЙ. Яке біологічне значення появи у ссавців альвеол і збільшення їх кількості в людини? Велика площа альвеол забезпечує швидкий та якісний газообмін. Найбільше кисню споживає мозок, який добре розвинений у ссавців та в людини.

 

Сторінка 30.

Самостійна робота. ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК БУДОВИ ТА ФУНКЦІЙ ОРГАНІВ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ.

Частина

Орган

Будова

Функції

Повітроносні шляхи

Носова порожнина

Початковий відділ системи з парними носовими ходами (нижні, середні, верхні), приносовими пазухами (гайморові, лобні тощо). Слизова оболонка має нюхові рецептори, слизові залози, війковий епітелій і густу сітку капілярів. Слиз містить лізоцим

Повітроносна,

захисна (зволожен­ня, очищення, знешко­дження повітря); теплорегулююча (зігрівання або охолодження повітря); чуттєва (сприй­няття запахів); інформативна (до нюхових рецепторів несуть інформацію запашні сполуки)

Носоглотка

Частина глотки, де вона сполучається з носовою порожниною через отвори – хоани. Слизова оболонка з війчастим епітелієм.

Повітроносна, захисна

Гортань

Порожнина у вигляді лійки, стінки якої утворені парними і непарними хрящами, що рухомо з'єднані зв'язками. Містить голосовий апа­рат із голосовими зв'язками. Надгортанний хрящ закриває вхід у гортань під час ковтання їжі та не дає їй потрапити у дихальні шляхи.

Щитовидний хрящ найбільший, може утворювати кадик.

Повітроносна, захисна, звукоутворююча (під час видиху)

Трахея

Розташована спереду стравоходу, має вигляд труб­ки довжиною 8-15 см з 16-20 хрящових напівкілець. Задня стінка утворена непосмугованими м’язами і прилягає до стравоходу. Внутрішню поверхню вистилає слизова оболонка з війковим епітелієм і лімфовузликами

Повітроносна, захисна

Бронхи

Правий і лівий головні бронхи багаторазово розгалужуються до бронхіол з утворенням бронхіального дерева. Стінки мають 6-12 хрящових кілець

Повітроносна, захисна

Легені

Легені (альвеоли)

Парний орган газообміну, права легеня  утворена трьома частками, ліва – двома. Оточені легеневою плеврою з двох листків, у плевральній порожнині плевральна рідина. Складається з альвеол – легеневих міхурців діаметром 0,2 – 0,3 мм, які оточені сіткою кровоносних капілярів. Стінки альвеол утворені одношаровим плоским епітелієм й еластичними волокнами.

Газообмін (між альвеолярним повітрям та венозною кров'ю).

ПОМІРКУЙ. У період внутрішньоутробного розвитку в людини формуються легені у вигляді мішечків з гладенькими стінками. Бронхи та легеневі пухирці розвиваються пізніше. Про що говорять ці факти? У період внутрішньоутробного розвитку дитина отримує кисень через плаценту від організму матері. Атмосферним повітрям починає дихати після народження, з першим вдихом розширюються альвеоли. З ростом та розвитком організм потребує більше кисню, тому інтенсивно розвивається дихальна система.

 

Сторінка 31. 

Самостійна робота. ЗАХВОРЮВАННЯ ОРГАНІВ ДИХАННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА.

Назва захворювання

Причини

Профілактика

Грип

потрапляння повітряно-крапельним шляхом вірусів (механізм передачі зумовлює надзвичайно швидке поширення краплинок слизу з вірусними частинками).

При епідемії вакцина проти того вірусу, який поширюється у даний момент; уникати людних місць; носити марлеву пов'язку; хворим під час чхання та кашлю рот і ніс треба затуляти хустинкою, щоб не заразити грипом оточуючих. Не переохолоджуватися; дихати носом; зміцнювати імунітет, відмова від куріння.

Туберкульоз

Інфікована бактерією паличкою Коха або хвора людина, предмети спільного користування, сире м'ясо або молоко

Вакцинація, періодична флюорографія, проби Манту, гарні санітарні умови (провітрювати приміщення, чистота, зелені насадження), раціональне харчування, підвищення імунітету, відмова від куріння, індивідуальні засоби гігієни, пити кип’ячене молоко та добре термічно оброблене м'ясо.

Дифтерія

Хвора людина, заражена дифтерійною паличкою, предмети спільного користування

Вакцинація, індивідуальні засоби гігієни, зміцнення імунітету організму

Риніт

Часто є су­путником інших хвороб: застуди, грипу, ангіни, бронхіту тощо.

Дотримання правил осо­бистої гігієни, при епідеміях грипу промивати носову та ротову порожнину водним розчином морської солі, не переохолоджуватися, тримати у теплі ноги.

Бронхіт

Віруси, бактерії — стафілококи, стрептококи тощо, куріння, забруднене повітря та пил, усклад­нення інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів або супро­воджувати грип чи кір.

Дотримання правил осо­бистої гігієни, зміцнювати імунітет, не переохолоджуватися, не палити, санітарні умови, вчасне лікування інших хвороб, відмова від куріння

Астма бронхіальна

Алергени

Уникати алергенів, перебування у соснових лісах, чистота приміщень, дихальна гімнастика, відмова від куріння  

Пневмонія

Розвиток у легенях запальних процесів, спричинених різними бактеріями або вірусами, ускладнення після бронхіту чи грипу

Вчасно лікувати інші хвороби, уникати значних фізичних і нервово-психічних перевантажень, переохолодження, інтоксикації.

ПЕРЕВІР СЕБЕ.

Завдання 1. Чому пневмонію та туберкульоз уважають дуже тяжкими хворобами? Вони потребують вчасного лікування, важко піддаються лікуванню, дуже поширені.

Завдання 2. Яке значення має вологе прибирання приміщень? Менше пилу в повітрі. 

Завдання 3. Чим шкідливий пил для організму людини? Легені новонародженої дитини мають рожевий колір, а в дорослого вони стають сірими, що пов'язано з тим, що у тканині легень накопичується пил із вдихуваного повітря, що погіршує газообмін. 

Інші завдання дивись тут...