Інші завдання дивись тут...

Завдання 60

Номери фігур, на яких замальована їх 4 частина: 2, 4

Номери фігур із замальованою 1/6 частиною: 1, 5

Номери фігур, на яких замальована 3 частина: 3, 6

 

Завдання 61

Число

150

360

48

90

100

3 ц 50 кг

1 км

Частина

1/5

1/2

1/3

1/5

1/4

1/7

1/10

Результат

30

180

16

18

25

50 кг

100 м

Завдання 62

Бобер будував під водою хатку 1/4 години. Скільки хвилин він не дихав?

Розв'язання

1 год = 60 хв

60 хв : 4 = 15 хв

Відповідь: бобер не дихав 15 хвилин.

Завдання 63

Радик задумав число 1/8, якого становить 80. Яке число задумав Радик?

80 : 1 • 8 = 160 – задумане число.

 

Завдання 64

Яхта, долаючи океан, 2 доби боролася зі штормовими хвилями. Це 1/12 тривалості всієї подорожі. Скільки діб яхта долала шлях через океан?

Розв'язання

2 : 1 • 12 = 24 (доби)

Відповідь: через океан яхта долала шлях 24 доби.

 

Завдання 65 Римська система числення

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

• Запиши значення виразів римськими цифрами.

VII + II = ІХ

X – VIII = ІІ

V + III = VІІІ

IX – VI = ІІІ

Завдання 66

Першого дня 8 вантажівок розвезли в кіоски 48 ц кавунів, порівну кожна. Другого дня на кожну вантажівку вантажили на 2 ц кавунів більше, ніж пер­шого. Чотири вантажівки з кавунами відправили в дитячі табори. Скільки центнерів кавунів відправили в табори?

Розв'язання

1) 48 : 8 = 6 (ц.) – на вантажівці першого дня.

2) 6 + 2 = 8 (ц.) – на вантажівці другого дня.

3) 8 • 4 = 32 (ц.) 

Відповідь: у табори відправили 32 центнери кавунів.

 

Завдання 67

«Магічні» квадрати

24

21

36

 

60

160

140

 

100

240

140

39

27

15

200

120

40

200

160

120

18

33

30

100

80

180

180

80

220

Завдання 68

Маса гантелі b кг, а штанги — у 25 разів більша. Яка маса чотирьох таких штанг?

Розв'язання

b • 25 (кг) – маса штанги.

b • 25 • 4 = 100 • b (кг)

Відповідь: маса чотирьох таких штанг 100 • b кілограмів.

 

Завдання 69

Привезли 60 кілограмів яблук у 4 однакових ящиках і 3 однакові великі ящики слив. Скільки кілограмів слив привезли, якщо у ящику слив на 3 кг більше, ніж яблук?

Розв'язання

1) 60 : 4 = 15 (кг) – яблук у ящику.

2) 15 + 3 = 18 (кг) – слив у ящику.

3) 18 • 3 = 54 (кг)

Відповідь: привезли 54 кілограми слив.

 

Завдання 70

14 • 7 = 68

20 хв • 4 = 80 хв = 1 год 20 хв

50 • 5 = 250

50 кг • 2 = 100 кг

90 • 3 = 270

6 міс. • 6 = 36 міс. = 3 роки

 

Завдання 71

Для свята квітів приготували 8 букетів жоржин, по 5 квіток у кожному, і 9 букетів айстр, по 7 квіток у кожному. Скільки всього квіток у цих букетах?

Розв'язання задачі виразом

5 • 8 + 7 • 9 = 103 (кв.)

Відповідь: 103 квітки.

 

Завдання 72

Ширина кімнати 3 м, що становить 1/6 її периметра. Яка довжина кімнати?

Розв'язання

1) 3 • 6 = 18 (м.) – периметр кімнати

2) 18  (3 + 3) = 12 (м) – дві довжини

3) 12 : 2 = 6 (м) 

Відповідь: довжина кімнати 6 метрів.

 

Завдання 73 Рівняння

72 – х = 15 + 6

72 – х = 21

х = 72 – 21

х = 51

72 – 51 = 21

15 + 6 = 21

21 = 21

80 : х = 4 • 5

80 : х = 20

х = 80 : 20

х = 4

80 : 4 = 20

4 • 5 = 20

20 = 20

16 + х = 90 : 2

16 + х = 45

х = 45 – 16

х = 29

16 + 29 = 45

90 : 2 = 45

45 = 45

Завдання 74

За 10 хв собака пробігає 1 км. Він вибіг за ворота і через 6 хв добіг до став­ка. На якій відстані від воріт розташований ставок?

Розв'язання

1) 1000 : 10 = 100 (м) – пробігає за хвилину.

2) 100 • 6 = 600 (м) 

Відповідь: від воріт до ставка 600 метрів.

 

Завдання 75

3 хв > 1/2 хв на 2 хв 30 сек

1/5 дм < 3 дм на 28 см

6 ц > 1/2 ц на 550 кг

 

Завдання 76

На таці було 42 пиріжки. Старший брат з'їв 1/6 всіх пиріжків, а сестра – 1/7 решти. Скільки пиріжків з'їла сестра?

Розв'язання

1) 42 : 6 = 7 (п.) – з’їв старший брат

2) 42 – 7 = 35 (п.) – решта

3) 35 : 7 = 5 (п.)

Відповідь: сестра з’їла 5 пиріжків.

 

Завдання 77, 78

Скільки кнопок в одній коробці? 100 кнопок

Скільки коробок в одній упаковці? 10 коробок

Скільки кнопок в одній упаковці? 1000 кнопок

У двох? 2000 кнопок    

У п'яти? 5000 кнопок

У восьми упаковках? 8000 кнопок

 

Завдання 79

2 тис. + 3 тис. = 5 тис.

8 тис. + 4 тис. = 12 тис.

9 тис. – 6 тис. = 3 тис.

7 тис. – 3 тис. = 4 тис.

3 тис. + 5 тис. – 4 тис. = 4 тис.

8 тис. – 2 тис. + 1 тис. = 7 тис.

 

Завдання 80

Мобільний телефон коштує 3 тис. гривень, а планшет — 9 тис. На скільки тисяч гривень планшет дорожчий від мобільного телефона?

Розв'язання

9 тис. – 3 тис. = 6 тис. (грн)

Відповідь: на 6 тис. гривень планшет дорожчий від мобільного телефону.

 

Завдання 81

820 – 120 : 2 = 820 – 60 = 720 + (100 – 60) = 760

190 + 230 – 50 = 190 – 50 + 230 = 140 + 230 = 370

52 – 8 • 3 + 7 = 52 – 24 + 7 = 52 + 7 – 24 = 59 – 24 = 35

140 + 60 • 4 – 50 = 140 + 240 – 50 = 380 – 50 = 330

400 : 100 • 3 = 4 • 3 = 12

600 : 10 : 10 = 60 : 10 = 6

 

Завдання 82

У шкільну бібліотеку завезли 420 книжок. 1/7 книжок — художня література, а решта — підручники. Скільки підручників завезли в бібліотеку?

Розв'язання

1) 420 : 7 = 60 (кн.) – художня література.

2) 420 – 60 = 360 (п.)

Відповідь: у бібліотеку завезли 360 підручників.

 

Завдання 83

У трьох однакових ящиках 24 кг черешень, а полуниць у кожному ящику на 2 кг менше, ніж черешень. Скільки кілограмів полуниць у 5 таких ящиках?

Розв'язання

1) 24 : 3 = 8 (кг) – маса ящика з черешнями.

2) 8 – 2 = 6 (кг) – маса ящика з полуницями.

3) 6 • 5 = 30 (кг)

Відповідь: у п’яти таких ящиках 30 кілограмів полуниць.

 

Завдання 84

6 тис. + 3 тис. > 8 тис.

12 тис. – 5 тис. = 7 тис.

14 тис. – 6 тис. < 9 тис.

7 тис. + 4 тис. > 10 тис.

 

Завдання 85

У табір літнього відпочинку першого дня заїхало 90 дітей, а другого дня — у 5 разів менше. Скільки дітей заїхало в табір разом за 2 дні?

Розв'язання

1) 90 : 5 = 18 (д.) – заїхало ІІ дня.

2) 90 + 18 = 108 (д.)

Відповідь: за два дні разом заїхало 108 дітей.

Інші завдання дивись тут...