Інші завдання дивись тут...

РОБОТА №5

Варіант 1

Завдання 1.Тихо надворі. У повітрі пливуть (бо плив) павутинки. А в блакитному (бо блакить) небі — ключ журавлів. Пролетіли (бо злет) над селом (бо села в множині), потім повернулися, покружляли (бо кружок) й знову полетіли. А за селом, недалеко від лісу, сіли журавлі на землю. Довго сиділи (бо засиділись), немов радилися між собою. Чому це журавлі кружляли над селом, а потім сіли біля лісу? Бо вирушають у далеку дорогу. Летять вони в теплий край, але чужий. Бо батьківщина (бо батечко) там, де народився, зріс (префікс з-) і почав літати. (За В. Сухомлинським)

   Тихо надворі. У повітрі пливуть павутинки. А в блакитному небі — ключ журавлів. Пролетіли над селом, потім повернулися, покружляли й знову полетіли. А за селом, недалеко від лісу, сіли журавлі на землю. Довго сиділи, немов радилися між собою. Чому це журавлі кружляли над селом, а потім сіли біля лісу? Бо вирушають у далеку дорогу. Летять вони в теплий край, але чужий. Бо батьківщина там, де народився, зріс і почав літати.

 

Завдання 2. Заголовок тексту.

Прощання журавлів. 

Дорога в чужий край.

Відліт журавлів.

 

Завдання 3. Питальне речення.

Чому це журавлі кружляли над селом, а потім сіли біля лісу?

 

Завдання 4. Прислівники з п'ятого речення.

Недалеко.

 

Завдання 5. Антоніми.

Далеко – близько

Тихо – голосно, гучно

 

Завдання 6. Текст-міркування «Чому журавлі повертаються з вирію».

 

РОБОТА № 5

Варіант 2

Завдання 1. За три дні Новий рік, а Вітько хворий у постелі лежить (бо залежаний). Поставила мама перед ліжком (бо ліжечко) ялинку, повісила чимало прикрас (за словником), цукерки, яблука.

   Подивився (бо дивляться) Вітько у вікно, побачив трьох (буквосполучення ьо) маленьких (зменшуваний суфікс –еньк-) горобчиків (бо горобець). Скачуть, їсти шукають. Жаль стало йому пташок

Застромив Вітько гілку ялини в коробку (бо коробочка), насипав зерна (бо зерен). Винесла мама маленьку  ялинку, поставила на подвір'ї (пишемо апостроф). Прилетіли (префікс при-) до зерна горобчики, бенкетують, весело (бо веселий) цвірінькають (зменшуваний суфікс –іньк-). Радісним був Новий рік у Вітька! (За В. Сухомлинським)

   За три дні Новий рік, а Вітько хворий у постелі лежить. Поставила мама перед ліжком ялинку, повісила чимало прикрас, цукерки, яблука.

   Подивився Вітько у вікно, побачив трьох маленьких горобчиків. Скачуть, їсти шукають. Жаль стало йому пташок

Застромив Вітько гілку ялини в коробку, насипав зерна. Винесла мама маленьку  ялинку, поставила на подвір'ї. Прилетіли до зерна горобчики, бенкетують, весело цвірінькають. Радісним був Новий рік у Вітька!

 

Завдання 2. Заголовок тексту.

Новий рік для Вітька.

Бенкет для пташок.

 

Завдання 3. Окличне речення.

Радісним був Новий рік у Вітька!

 

Завдання 4. Прислівники з передостаннього речення.

Весело.

 

Завдання 5. Антоніми

хворий – здоровий

радісний – сумний.

 

Завдання 6. Текст-міркування «Чому потрібно допомагати птахам узимку». 

Інші завдання дивись тут...