Інші завдання дивись тут...

§ 1. БУДОВА ТА ФУНКЦІЇ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ

СТОРІНКА 46.

Контрольні запитання  

Запитання 1.  Для чого людині необхідна травна системаЗабезпечити послідовне перетворення більш складних органічних сполук на прості, які здатні засвоїти клітини організму.

Запитання 2.  Дайте визначення процесу травлення. Травлення — процес розщеплення складних органічних сполук (білків, жирів, вуглеводів) на більш прості, які можуть всмоктуватися в кров і лімфу й надходити у клітини організму.

Запитання 3.  Перерахуйте органи, що входять до складу травної системи. Ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий та товстий кишечник, закінчується анальним отвором та допоміжні органи травної системи (слинні залози, печінка з жовчним міхуром, підшлункова залоза).

Запитання 4.  Що таке допоміжні органи травної системи? Назвіть їх. Органи травної системи, які допомагають травленню, але крізь які при травленні їжа не проходить (слинні залози, печінка із жовчним міхуром і підшлункова залоза). 

Запитання 5.  Охарактеризуйте особливості механічного й хімічного перетравлення їжі. Механічне перетравлення — подрібнення їжі (пережовування), перемішування її з травними соками відбувається в ротовій порожнині й шлунку. 

Хімічне перетравлення — подрібнена їжа піддається подальшому розщепленню до більш простих компонентів під дією ферментів травних соків, розпочинається в ротовій порожнині, продовжується в шлунку й закінчується в тонкій кишці.

Запитання 6.  З яких шарів складається стінка травного каналуЗ трьох шарів: зовнішнього шару, м’язового шару, слизового шару.

Запитання 7.  Що таке ферменти і яка їхня функція в процесі травлення? Ферменти - біологічно активні речовини, що утворюються в клітинах травних залоз і здійснюють розщеплення їжі в травному каналі. 

Запитання 8.  Яким чином перистальтика і сфінктери забезпечують рух їжі від ротової порожнини до анального отвору? Перистальтика забезпечує поступальний рух, сфінктери забезпечують перебування у певному відділі та блокують повернення назад.

Завдання 1.  Як ви думаєте, навіщо травній системі мати власну систему імунного захисту, від кого чи від чого вона захищає організм? Чи замислювалися ви над тим, що разом з їжею до вашого травного тракту постійно потрапляє безліч хвороботворних бактерій, вірусів, тощо? Від вірусів та бактерій, що проникають в організм разом  з їжею.

Завдання 2.  Поміркуйте, які розлади в системі травлення може відчувати людина за порушення скоординованої роботи м'язів травного каналу? Болі при просуванні харчової грудки, печія при повернені умісту шлунку, проблеми з випорожненням.  

  

§ 2. ТРАВЛЕННЯ В РОТОВІЙ ПОРОЖНИНІ

СТОРІНКА 51.

Контрольні запитання

Запитання 1.  Опишіть будову ротової порожниниРотова порожнина обмежена спереду – губами, з боків – щоками, зверху – твердим піднебінням, яке переходить у м'яке піднебіння, дно утворене діафрагмою рота, яка побудована м'язами, які розташовані вище під'язикової кістки. У ротовій порожнині знаходяться зуби, язик, слинні залози.

Запитання 2.  Які процеси травлення відбуваються в ротовій порожнині? Механічне перетравлення та хімічне перетравлення під дією ферменту амілаза, мальтоза.

Запитання 3.  Яка роль язика у травленні? Визначає смакові якості, має дрібні травні залози, язиковий мигдалик захищає від чужорідних тіл їжі, м’язова оболонка здійснює механічне перетравлення.

Запитання 4.  З яких частин складається зуб? Зуб — це орган, який складається із трьох частин: кореня, що вбудований у лунку щелепи, перехідної частини — шийки та зовнішньої частини, що відіграє головну роль під час пережовування їжі, — коронки.

Запитання 5.  Назвіть основні функції слиниВода зволожує їжу та полегшує її пережовування; слиз муцин запобігає пошкодженню слизової оболонки ротової порожнини, а також обволікає харчову грудку й полегшує її проходження далі травним каналом; фермент ліпаза захищає організм від хвороботворних мікробів їжі; травний фермент амілаза початково розщеплює крохмаль.

Запитання 6.  За умови втрати ферменту слини амілази, перетравлення яких органічних сполук буде порушуватись? Амілаза сприяє початковому розщепленню вуглеводів їжі.

Завдання 1. Поясніть, чому якщо ви розмовляєте під час ковтання їжі, вона може потрапити в трахею, а напої навіть частково витекти через ніс? Порушиться складний процес нервової регуляції акту ковтання.

Завдання 2.  Якщо ви будете тривалий час пережовувати шматок білого хліба, то відчуєте солодкий смак, як ви думаєте чому? Який інгредієнт, що створює подібний ефект, входить до складу білого хліба? Амілаза розщепить вуглевод крохмаль хліба до мальтози, що має солодкий смак.

Інші завдання дивись тут...