Інші завдання дивись тут...

§ 7. ХАРЧОВІ ТА ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОТРЕБИ ЛЮДИНИ. ЗНАЧЕННЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ'Я

Задача. Вирахуйте, скільки енергії витрачено під час написання контрольної роботи, якщо під час письма на 1 кг маси людина витрачає 6,3 кДж за 1 годину.

Роботу писали 45 хв, тоді затрачений час t = 45/60 = 0,75 (год). m = 48 кг. 

Ефіз = m • 6,3 • t = 48 • 6,3 • 0,75 = 226,8 (кДж).

 

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ.

Дайте відповідь на запитання

Завдання 1. Що таке енергетичний баланс організмуКількість енергії, яка надходить до організму з їжею, має відповідати енергетичним витратам організму.

 

Завдання 2. Поясніть, на що витрачається енергія, коли людина просто спокійно лежить. На забезпечення підтримання процесів життєдіяльності – біохімічні процеси, що відбуваються у клітинах, роботу серця, дихальні рухи тощо. 

 

Завдання 3. Що треба враховувати, аби правильно скласти добовий харчовий раціонЕнергетичні потреби організму, засвоюваність продуктів харчування, режим харчування, енергетичну цінність продуктів харчування, харчові потреби організму, вік, масу тіла, режим роботи тощо.

 

Завдання 4. Чим характеризуються харчові продукти рослинного та тваринного походження? Різною засвоюваністю їхніх поживних речовин.

 

Завдання 5. Чому відсутність білків у їжі порушує нормальне функціонування організму людини? Відсутній будівельний матеріал організму.

 

Завдання 6. Чому як надмірне, так і недостатнє харчування призводять до розвитку захворювань?  Порушується фізіологічний процес обміну речовин та енергії.

 

Виберіть одну правильну відповідь

Завдання 1. Укажіть захворювання, яке спричинене відсутністю в організмі певного вітаміну

а) авітаміноз; 

б) гіповітаміноз; 

в) гіпервітаміноз.

Завдання 2. Укажіть співвідношення білків, жирів і вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування: 

а) 2 : 2 : 1; 

б ) 1 : 1: 2; 

в) 1 : 1 : 4; 

г) 1 : 1 : 6.

Завдання 3. Укажіть, що собою становить основний обмін:

а) кількість енергії, яка витрачається організмом для підтримання процесів життєдіяльності у стані повного спокою, натщесерце;

б) кількість енергії, яка витрачається організмом для підтримання процесів життєдіяльності у стані повного спокою, після споживання їжі;

в) кількість енергії, яка витрачається організмом для підтримання процесів життєдіяльності у стані максимальної рухової активності, натщесерце;

г) кількість енергії, яка витрачається організмом для підтримання процесів життєдіяльності у стані максимальної рухової активності, після споживання їжі.

 

Розв'яжіть задачу. Визначте енергетичну цінність 50 г пшеничного хліба, якщо білків у ньому 2,85 г, жирів 0,2 г та вуглеводів 28 г. Виберіть правильну відповідь: 

а) 53,8 кДж; 

б) 538,4 кДж; 

в) 481,6 кДж; 

г) 48,1 кДж.

Розв’язання.

Відома енергетична цінність органічних речовин на одиницю маси: білків – 17,2 кДж/г, жирів – 38,9 кДж/г, вуглеводів – 17,2 кДж/г. 

Енергетична цінність 50 г пшеничного хліба = 2,85 • 17,2 + 0,2 • 38,9 + 28 • 17,2 = 538,4 ≈ 538 (кДж) 

 

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ. Проаналізуйте таблицю «Вітаміни, їхні функції, джерело отримання і прояви гіповітамінозу чи авітамінозу» (див. додаток). Підготуйте презентації про роль водорозчинних (І група) та жиророзчинних (ІІ група) вітамінів для здоров'я людини.

 

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ. Разом із членами своєї сім'ї підготуйте проект «Збалансоване харчування». Презентуйте його в класі та неухильно дотримуйтеся визначених вами норм харчування.

Інші завдання дивись тут...

  • Тоня
    дякую
    23 жовтня 2020 19:41
  • Vidnz
    СПАСИБО
    28 вересня 2021 17:39
  • assets
    Дякую
    6 грудня 2022 19:35