Інші завдання дивись тут...

§ 15 ДИХАЛЬНІ РУХИ ТА ЇХ НЕЙРОГУМОРАЛЬНА РЕГУЛЯЦІЯ

Контрольні запитання. Сторінка 70.

Запитання 1 . Як здійснюються вдих і видихПід час спокійного вдиху скорочуються діафрагма (стає більш плоскою) та зовнішні міжреберні м'язи (відтягують ребра вгору і вперед), об'єм грудної клітки при вдиху збільшується і розтягуються легені, тиск повітря в легенях стає меншим ніж атмосферний, тому повітря із навколишнього середовища через дихальні шляхи надходить в легені. Під час спокійного видиху діафрагма та грудна клітка повертаються у попереднє положення, а легені стискуються і повітря виходить з них.

Запитання 2. Які основні характеристики дихання людиниЧастота дихання, глибина дихання, об’єми дихання.

Запитання 3. Що таке спірометр? Для чого він використовується? Спірометр – спеціальний прилад для вимірювання об’єму видихуваного повітря. Використовується для визначення життєвої ємності легень (ЖЄЛ). Життєва ємність легень — це максимальна кількість повітря, яку людина може видихнути, яку визначають за допомогою спеціального приладу — спірометра.

Запитання 4. Яка роль дихального центру в регуляції диханняЗа дихання відповідає дихальний центр, основна частина якого міститься у довгастому відділі головного мозку.

Запитання 5. Як здійснюється гуморальна регуляція дихання? Гуморальна регуляція дихання здійснюється гормонами (адреналін), які виділяються залозами внутрішньої секреції. Частота і глибина дихання залежить від хімічного складу крові та вмісту в ній гормонів.

Запитання 6. Чому при затримці дихання у людини виникає непереборне бажання вдихнути? Збільшується концентрація СО2 в плазмі крові, вмикається вдих.

Завдання 1. Щоб впевнитися в тому, що в процесі дихання ми наповнюємо легені повітрям, виконайте дослідження. Виміряйте окружність грудної клітки під час спокійного і глибокого вдиху і видиху, занесіть отримані дані до таблиці. Визначте різницю окружностей грудної клітки в моменти вдиху і видиху при спокійному та глибокому диханні. Зробіть висновки.

Спокійне дихання

Окружність грудної клітки (см)

Глибоке дихання

Окружність грудної клітки (см)

Вдих

 

Вдих

 

Видих

 

Видих

 

Різниця

 

Різниця

 

 

§ 16. ЗАХВОРЮВАННЯ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Контрольні запитання. Сторінка 74. 

Запитання 1. Які захворювання органів дихальної системи ви знаєте? Інфекційні (грип, туберкульоз, риніт, ларингіт, фарингіт, бронхіт, трахеїт, пневмонія, ангіна, кір, краснуха тощо) та неінфекційні (пневмоторакс, силікози, антракози, азбестози, бронхіальна астма та алергічний риніт, рак  легень).

Запитання 2. Які причини виникнення бронхіту? Ускладнення інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів або супроводжувати грип чи кір.

Запитання 3. Чим відрізняються легені курця та людини, яка не палить? Альвеоли втрачають еластичність.

Запитання 4. Які ознаки прояву пневмонії? Висока температура тіла, підвищене потовиділення, біль у грудях при диханні, головний біль, кашель і задишка.

Запитання 5. Які заходи профілактики захворювань органів дихання ви знаєте? Медичне обстеження, вакцинація, вчасне лікування, загартовування, дихальна гімнастика, водні процедури, раціональне харчування, гігієна, санітарні заходи, дихати через ніс, не курити, уникати алергенів, правильний режим дня, не переохолоджуватися, повноцінний сон, уникати людні  місця в період епідемій.

Завдання. Доведіть своїм друзям шкідливий вплив паління на органи диханняУ курців спостерігається запалення слизової оболонки дихальних органів, отруєння організму канцерогенами тютюнового диму, послаблена активність епітелію, частинки тютюнового диму та продукти згорання осідають на стінках бронхів та альвеол, тому втрачається їхня еластичність, еластичність втрачають голосові зв’язки. 

Інші завдання дивись тут...