Інші завдання дивись тут...

Варіант 14

ЧОМУ ПЛАЧЕ СОСНА?

 

Завдання 2

  У неділю Іринка поїхала разом з батьками на Золотий пляж. Поруч сосновий бір. Іринка ходила, наче в казці. Аж не віриться, що такі місця збереглися поряд з величезним містом! Дівчинка почула згори дивні звуки. Вони нагадували схлипування дитини. Маленька дослідниця підняла голову і зрозуміла: плаче сосна! По корі стікають сльози.

 

  У неділю (за словником) Іринка поїхала (бо їхала) разом з батьками (знак м’якшення) на Золотий пляж (бо на пляжі). Поруч сосновий бір. Іринка ходила, наче в казці (бо казочка). Аж не (частку не з дієсловом пишемо окремо) віриться (дієслово на -ться), що такі місця збереглися (префікс з-) поряд з величезним (бо ве́лич, вели́кий) містом! Дівчинка почула згори дивні звуки. Вони нагадували схлипування (подовжений м’який приголосний звук) дитини (за словником). Маленька дослідниця підняла голову і зрозуміла (префікс з-): плаче сосна! По корі стікають сльози (знак м’якшення).

 

Завдання 3 У тексті розповідається

А Про те, як родина відпочивала на Золотому пляжі

Б Про те, що плакати корисно

В Про те, як утворюється бурштин

 

Завдання 4 Слова-синоніми

схлипувати ———> плакати

стримувати ———> здержувати

подряпати ———> обдерти

 

Завдання 5

Під корою сосни тече смолистий сік, який називають живицею. Через порізи на корі живиця витікає, стає твердою. Коли шматочки смолистого соку потрапляють у воду, через багато років вони перетворюються на бурштин.

 

Завдання 6 Будова слова

Міркуємо так

У слові прикраси основа прикрас- і закінчення –и (змінимо прикраса, прикрасою). Корінь –крас- (підберемо спільнокореневе краса, красуня, красивий). Префікс при-.

У слові шкідник основа шкідник і нульове закінчення (змінимо шкідника, шкідником). Корінь шкід (підберемо спільнокореневі слова шкідливий, шкідливо, шкідницький). Суфікс –ник.

 

Завдання 7 Правильна послідовність частин мови в реченні

А Прийменник, прикметник, іменник, іменник, дієслово, прийменник, іменник

Б Займенник, прикметник, іменник, іменник, дієслово, прийменник, іменник

В Прийменник, прислівник, іменник, іменник, дієслово, прийменник, іменник

Міркуємо так

У (прийменник) складних (яких?, прикметник) ситуаціях (у чому?, іменник) Іринка (хто?, іменник) зверталася (що робила?, дієслово) до (прийменник)  брата (кого?, іменник)

 

Завдання 8 Усі часові форми дієслова

Довбати — довбав, довбаю, буду довбати, довбатиму.

Міркуємо так

Минулий час – (що робив?) довбав

Теперішній час – (що роблю?) довбаю

Майбутній час – (що буду робити?) буду довбати, (що робитиму?) довбатиму   

 

Завдання 9 Напиши, що ти дізнався про бурштин

Інші завдання дивись тут...