Інші завдання дивись тут...

УРОК 13. ОРГАНИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ

Сторінка 63.

Завдання 1. Який процес називають «зовнішнім диханням»? Зовнішнім диханням називають газообмін між атмосферним повітрям та легенями.

Завдання 2. Назвіть верхні та нижні дихальні шляхиДо верхніх дихальних шляхів належать носова порожнина, носова і ротова частини глотки, до нижніх — гортань, трахея і бронхи

Завдання 3. Опишіть функції гортаніЗахисна, повітроносна, звукоутворююча.

Завдання 4. Порівняйте будову трахеї та бронхівТрахея - це трубка завдовжки 8-13 см, діаметром 15-25 мм. В грудній порожнині вона ділиться на два бронхи: лівий та правий. Стінку трахеї формують 16-20 гіалінових хрящів у формі неповних кілець, щоб харчова грудка могла вільно рухатися стравоходом. Бронхи мають хрящі у формі повних кілець. Будова стінок бронхів є аналогічною будові трахеї.

Завдання 5. Опишіть будову легеньЛегені — парні органи дихальної системи, розташовані в грудній порожнині. Легені утворюють бронхіальне дерево з альвеолами. Права легеня складається із трьох часток, ліва – із двох. Кожна легеня має конусоподібну форму: звужену верхівку та розширену основу, що прилягає до діафрагми. На внутрішній (оберненій до серця) поверхні легені розміщені ворота легенів, через які входять бронхи, артерії, вени, нерви, лімфатичні судини. Ззовні легені вкриті щільною гладкою оболонкою – плеврою, яка складається з двох листків. Зовнішній (пристінковий) листок  плеври прикріплений до внутрішньої поверхні грудної порожнини, а внутрішній (легеневий) зростається з поверхнею легень. Плевральна порожнина заповнена плевральною рідиною.

 

УРОК 14. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ

Сторінка 66.

Завдання 1. Поясніть роль діафрагми у дихальних рухахПід час скорочення діафрагми збільшується об’єм грудної порожнини.

Завдання 2. Від чого залежить газовий склад крові? Залежить від фізичного навантаження, індивідуальних особливостей обміну речовин.

Завдання 3. Що таке життєва ємність легеньМаксимальна кількість повітря, що можна видихнути після найглибшого вдиху.

Завдання 4. Чому у видихуваному повітрі більше кисню, ніж у альвеолярному? Частина кисню використовується в процесі енергетичного обміну в клітинах.

Завдання 5. Що відбувається з повітрям у носовій порожниніПовітря зігрівається у прохолоду, охолоджується в спеку, зволожується, очищується від пилу, знезаражується від шкідливих мікроорганізмів.

Завдання 6. Що відбувається з повітрям у легеняхУ легенях повітря віддає кисень, а насичується вуглекислим газом.

Завдання 7. Чому після вживання часнику та цибулі неможливо тривалий час позбутися специфічного запаху? Речовини розчиняються у слизі.

Завдання 8. Грецький історик Плутарх у 336 році н. є. писав, що коли легіонери О.Македонського переходили через гірські хребти (дихання на висоті), то вони часто скаржилися на головний біль і погане самопочуття. З чим пов'язане нездужання легіонерів? З висотою повітря більш розріджене, відповідно менший вміст кисню. 

 

УРОК 15. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ

Сторінка 70.

Завдання 1. Яку інформацію аналізує дихальний центр головного мозкуПро ступінь розтягненості легень, що постійно надходить від численних рецепторів у діафрагмі та міжреберних м'язах, про насиченість крові вуглекислим газом.

Завдання 2. Які фактори можуть призвести до прискорення дихальних рухів? Високогір’я, фізичні навантаження, біг. 

Завдання 3. Чому тембр голосу у дітей є вищим, ніж у дорослих? У дітей коротші голосові зв’язки.

Завдання 4. Опишіть будову голосового апаратуГолосовий апарат складають голосові складки, голосові зв’язки з голосовою щілиною між ними, голосові та гортанні м’язи.

Завдання 5. Порівняйте механізми кашлю та чханняМеханізм цих безумовних рефлексів однаковий та спрямований на видалення сторонніх часток, але при кашлі видих здійснюється через ротову порожнину, при чханні – через носову порожнину.

Завдання 6. Опишіть процедуру виконання штучного дихання.

 

УРОК 16. ЗАХВОРЮВАННЯ ОРГАНІВ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ

Сторінка 73

Завдання 1. До яких наслідків можуть призвести пилові частки, які проникли у слизові оболонки носової порожнини? Тверді пилові частинки, занурюючись в епітеліальні клітини дихальних шляхів, травмують їх і відкривають шлях для проникнення збудників хвороб.

Завдання 2. Чим допомагають марлеві пов'язки під час епідемій хвороб дихальної системиЗахищають від проникнення інфекції повітряно-крапельним шляхом.

Завдання 3. Яку небезпеку являє собою збудник туберкульозу? Руйнує тканини органів, через незвичайну клітинну оболонку мікобактерії (не пропускає антибіотики всередину) складно здійснювати ефективне лікування.

Завдання 4. Опишіть негативні наслідки паління тютюну. Канцерогенні речовини тютюнового диму спричинюють рак. Слизові оболонки дихальних шляхів знаходяться в стані хронічного запалення, послаблена активність епітелію, тобто низькі захисні механізми. Паління цигарок знижує вміст кисню у крові, що погіршує показники розумової і фізичної працездатності, знижуються ефективність навчання, підвищується втомлюваність. Значно частіше курці хворіють бронхіальною астмою і туберкульозом. Загалом тривалість у результаті паління скорочується на 6-8 років. Смертність курців в молодому віці є на 30-40 % вищою. Серцево-судинна система реагує на складові частини тютюнового диму спазмами судин, потовщенням стінок, що зменшує внутрішній діаметр судин та погіршує кровопостачання внутрішніх органів.

Завдання 5. Чому рак легень може бути результатом паління тютюну? При палінні в організм проникають канцерогенні речовини, які містяться в тютюновому димі.

Завдання 6. В 1 м3 шкільного класу до початку уроків знаходиться близько 2 600 мікробів. Скільки бактерій буде в 1 м3 класу після занять (6 уроків), якщо одна бактерія при температурі 25°С ділиться кожні 20 хв.

Розв’язання.

Через 20 хв з одної бактерії буде 2 бактерії, через 40 хв – 4 бактерії, через 60 хв (1 год) – 8 бактерій. Якщо увесь час в школі разом з перервами вважати 6 год, тоді  

1) 8 • 6 = 48 (б.) – бактерій утвориться з одної бактерії за час уроків. 

2) 48 • 2600 = 124 800 (б) – бактерій буде в 1м3 класу через 6 год.  

Завдання 7. Чому в людей, які палять утруднене дихання, розвивається задишка, швидко настає втома?

При запаленні органів дихання мало кисню поглинається кров'ю, проблеми з кровоносними судинами. 

Інші завдання дивись тут...