Інші завдання дивись тут... 

Завдання 33 Сума розрядних доданків

215 = 200 + 15     340 = 300 + 40     407 = 400 + 7

 

Завдання 34, 35 Письмове додавання

+325

  412

  738

+722

  134

  856

+360

  233

  593

+516

  423

  739

+344

    54

  398

Завдання 36  Проста задача на знаходження суми

На одному схилі яру росте 235 дерев, а на другому 312. Скільки всього дерев укривають схили яру?

Розв’язання

235 + 312 = 547 (д.)

Відповідь: укривають 547 дерев

 

Завдання 37

На ділянці лісу зрубали 214 зрілих дерев, і за­лишилося 567 дерев. Скільки дерев було на цій ділянці лісу до вирубки?

Розв’язання

567 + 214 = 781 (д.)

Відповідь: було 781 дерево

 

Завдання 38

У парку-заповіднику росте 134 хвойних дерева, а листяних — на 263 більше. Скільки листя­них дерев росте в парку-заповіднику?

Розв’язання

134 + 263 = 397 (д.)

Відповідь: росте 397 листяних дерев

 

Завдання 39

Для посадки дубового лісу восени заготовили 225 кг жолудів, що на 112 кг менше, ніж заго­товили для звірів у заповіднику. Скільки кіло­грамів жолудів заготовили на зиму для звірів?

Розв’язання

1) 225 + 112 = 337 (кг)

Відповідь: для звірів заготовили 337 кілограмів жолудів

 

Завдання 40  Рівняння

1) Число 573 більше за невідоме число на 140. Знайди невідоме число.

573 – х = 140

х = 573 – 140

х = 423

2) Від невідомого числа відняли 346 і одержа­ли 231. Знайди невідоме число.

х – 346 = 231

х = 231 + 346

х = 578

 

Завдання 41

У лісі посадили 100 ялинок, а лип – на 10 менше. Кленів посадили у 3 рази менше, ніж лип. Скільки кленів посадили у лісі?

 

Завдання 42

х + 320 = 800

х = 800 – 320

х = 480

480 + 320 = 800

800 = 800

280 – х = 120

х = 280 – 120

х = 160

280 – 160 = 120

120 = 120

х – 40 = 270

х = 270 + 40

х = 310

310 – 40 = 270

270 = 270

 

Завдання 43  Побудуй квадрат, периметр якого на 8 см мен­ший від периметра трикутника зі сторонами по 8 см.

Р = 8 • 3 = 24 (см) – периметр трикутника 

24 – 8 = 16 (см) – периметр квадрата

16 : 4 = 4 (см) 

 

Завдання 44

21 кг каштанів розклали порівну в 3 коши­ки, а решту поклали у 5 більших кошиків, причому в кожний більший кошик клали на 2 кг каштанів більше, ніж у менший. Скільки кілограмів каштанів поклали у більші коши­ки?

Розв’язання

(21 : 3 + 2) • 5 = 55 (кг) 

Відповідь: поклали 55 кілограмів каштанів

Скільки всього кілограмів каштанів зібрали?  21 + 55 = 76 (кг) 

 

Завдання 45

+523

    72

  595

+644

    23

  667

+745

    37

  782

+123

    29

  152

 

Завдання 46

1) 186 – 8 • 7 = 186 – 56 = 130

    63 – 48 : 6 = 63 – 8 = 63 – 3 – 5 = 55

    41 – (92 – 88) = 41 – (92 – 82 – 6) = 41 – 4 = 39

2) Частку чисел 54 і 9 збільш на 60: 54 : 9 + 60 = 7 + 60 = 76

3) Різницю чисел 564 – 500 зменш у 8 разів: (564 – 500) : 8 = 64 : 8 = 8

 

Завдання 47 Віднімання

84 – 56 = 84 – 54 – 2 = 30 – 2 = 28        62 – 29 = 62 – 22 – 7 = 40 – 7 = 33

 

Завдання 48, 49  Письмове віднімання

_93

  56

  37

_63

  28

  35

_75

  54

  21

_84

  42

  42

_52

  17

  35

_81

  24

  57

_96

  62

  34

Завдання 50, 51

Щоб побачити Джуринський водоспад, туристи проїхали від Тернополя 132 км асфальтовою дорогою, ґрунтовою — на 18 км менше, ніж асфальтовою, а пішки пройшли на 108 км менше, ніж проїхали ґрунтовою дорогою. Скільки кілометрів туристи пройшли пішки? Скільки кілометрів від Тернополя до Джуринського  водоспаду?

Розв’язання

1) 132 – (108 + 18) = 6 (км) – пішки

2) 132 + 114 + 6 = 252 (км) – відстань від Тернополя до Джуринського водоспаду

Спочатку туристи проїхали 42 км асфальтовою дорогою, потім ґрунтовою – на 18 км менше, ніж асфальтовою. А пішки пройшли – на 6 км менше, ніж проїхали ґрунтовою дорогою. Скільки кілометрів туристи пройшли пішки?

 

Завдання 52

Туристи після привалу пройшли 10 км. Це на 6 км менше, ніж пройшли до привалу. Скільки годин ішли туристи до привалу, якщо за кож­ну годину вони проходили 4 км?

Розв’язання

(10 + 6) : 4 = 4 (год) 

Відповідь: до привалу ішли 4 кілометри

 

Завдання 53

270 – а < 180

270 – а < 270 – 90

а > 90

480 + b > 620

480 + b > 480 + 140

b > 140

с – 340 < 250

с – 340 < 590 – 340

с < 590

Завдання 54

У Карпатах три туристи зібрали 28 горіхів ліщини. Перший зібрав у 2 рази більше, ніж другий, і на 2 горіхи більше, ніж третій. Скільки горіхів зібрав кожний?

12 + 6 + 10 = 28, бо 14 + 7 + 12 = 33

 

Завдання 55

У чотирьох наметах біля Актовського каньйону поселилося 12 скелелазів, порівну в кожному наметі. Скільки потрібно таких наметів, щоб розселити порівну групу з 15 скелелазів?

Розв’язання

15 : (12 : 4) = 5 (н.)

Відповідь: потрібно 5 наметів

 

Завдання 56

_33

  21

  12

_57

  29

  28

_48

  35

  13

_96

  18

  78

_80

  15

  65

Інші завдання дивись тут...