Інші завдання дивись тут...

КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 9. Варіант 1.

Завдання 1. Деяким тваринам вдячні люди споруджували пам'ятники (пишемо апостроф). У Парижі (велика буква) височить (бо уви́сь) пам'ятник собаці (чергування к-ц у давальному відмінку) Баррі (велика буква). Він відшукав у гірських снігових обвалах 40 людей. Ще у цьому місті стоїть незвичайний пам'ятник жабкам (бо жаба). Саме на них (на кому?, прийменник зі займенником пишемо окремо) були проведені дослідження (подвоєння літери) м'язів (пишемо апостроф) і нервової (бо не́рв) системи. Потім з'ясувалося (пишемо апостроф), що серце жаби — чудовий об'єкт (пишемо апостроф) для вивчення (подвоєння літери) діяльності цього органу. Успіхами у лікуванні (подвоєння літери) серця люди завдячують саме жабам. (3 енциклопедії "Що? Як? Чому?")

    Деяким тваринам вдячні люди споруджували пам'ятники. У Парижі височить  пам'ятник собаці Баррі. Він відшукав у гірських снігових обвалах 40 людей. Ще у цьому місті стоїть незвичайний пам'ятник жабкам. Саме на них були проведені дослідження м'язів і нервової системи. Потім з'ясувалося, що серце жаби — чудовий об'єкт для вивчення діяльності цього органу. Успіхами у лікуванні серця люди завдячують саме жабам. 

 

Завдання 2. Підкресли 3 іменники - назви істот.

Тваринам, люди, собаці.

Міркуємо так.

Деяким тваринам вдячні люди споруджували пам'ятники. У Парижі височить  пам'ятник собаці Баррі. Він відшукав у гірських снігових обвалах 40 людей. Ще у цьому місті стоїть незвичайний пам'ятник жабкам. Саме на них були проведені дослідження м'язів і нервової системи. Потім з'ясувалося, що серце жаби — чудовий об'єкт для вивчення діяльності цього органу. Успіхами у лікуванні серця люди завдячують саме жабам

 

Завдання 3. За допомогою суфіксів -цьк-, -ськ-, -зьк утвори прикметники.

Париж — паризький.

Місто — міський.

 

Завдання 4. Розподіли приголосні звуки у слові гірських за групами:

дзвінкі: [г', р]

глухі: [с', к, х ]

 

Завдання 5. Речення тексту зі схемою.

Хто? <—> Що робили?

Хто? —> Які? 

Що робили —> Що?

Що? —> Кому?

Кому? —> Яким?

Деяким тваринам вдячні люди споруджували пам'ятники

Міркуємо так.

(Хто?) люди <—> (що робили?) споруджували.

Люди —> (які?) вдячні. 

Споруджували —> (що?) пам'ятники.

Пам'ятники —> (кому?) тваринам.

Тваринам —> (яким?) деяким.

 

Завдання 6. Текст-розповідь  «Кому (людині, тварині, рослині) і за що я хотів(ла) би спорудити пам'ятник»

 

КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 9. Варіант 2.

Завдання 1. Лісовий кіт в Україні (велика буква) зберігся на Поліссі (подвоєння літери) та у Карпатах (велика буква) в дуже малих кількостях. Живе (бо жи́в) він у чагарниках, між корінням (подвоєння літери) дерев (бо де́рево). Основною їжею (орудний відмінок іменника) кота є гризуни (бо гри́з) та птахи, що гніздяться (дієслово на -ться) на землі (бо зе́млі в множині).

   М'яка (пишемо апостроф) шерсть лісових котів іржаво-сірого кольору (знак ь), на хвості — чорні кільця. У них чудово розвинені органи чуття (подвоєння літери) — слух і зір, а також уміння (подвоєння літери) лазити по деревах (бо де́рево). (Інтернет-ресурс)

    Лісовий кіт в Україні зберігся на Поліссі та у Карпатах в дуже малих кількостях. Живе він у чагарниках, між корінням дерев. Основною їжею кота є гризуни та птахи, що гніздяться на землі.

   М'яка шерсть лісових котів іржаво-сірого кольору, на хвості — чорні кільця. У них чудово розвинені органи чуття — слух і зір, а також уміння лазити по деревах.

 

Завдання 2. Підкреслити в тексті 3 іменники — назви неістот.

Кількостях, їжею, деревах.

Міркуємо так.

    Лісовий кіт в Україні зберігся на Поліссі та у Карпатах в дуже малих кількостях. Живе він у чагарниках, між корінням дерев. Основною їжею кота є гризуни та птахи, що гніздяться на землі.

   М'яка шерсть лісових котів іржаво-сірого кольору, на хвості — чорні кільця. У них чудово розвинені органи чуттяслух і зір, а також уміння лазити по деревах.

 

Завдання 3.  За допомогою суфіксів -цьк-, -ськ-, -зьк- утвори прикметники

Полісся — поліський

Карпати — карпатський

 

Завдання 4. Розподіли приголосні звуки у слові лісових за групами:

дзвінкі: [л', в]

глухі: [с, х]

 

Завдання 5. За змістом першого абзацу тексту склади речення про лісового кота за схемою.

Хто? <—> що робить?

Хто? —> Який?

Що робить? —> Як?

Що робить? —> По чому?

Лісовий кіт спритно бігає по землі. 

 

Завдання 6. Текст-розповідь "Про дику тварину". "Про домашню тварину"

Мій домашній улюбленець.

Лелека. Текст-розповідь.

Тварина, яка живе у зоопарку. Текст-опис.

Наша киця – красуня. Текст – опис.

Інші завдання дивись тут...