Інші завдання дивись тут...

§ 3. ТРАВЛЕННЯ В ШЛУНКУ ТА КИШЕЧНИКУ. РОЛЬ ПЕЧІНКИ ТА ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ В ТРАВЛЕННІ

СТОРІНКА 59.

Контрольні запитання.

Запитання 1.  Які функції виконує шлунокМеханічне перетравлення, хімічне перетравлення, всмоктування.

Запитання 2.  Чому шлунковий сік кислий і для чого це потрібно? Ферменти шлунку пепсин активується в кислому середовищі. 

Запитання 3.  Які складні органічні сполуки починають перетравлюватися в шлунку і який фермент за це відповідає? Початкове розщеплення білка під дією пепсину.

Запитання 4.  У якому відділі травного каналу відбуваються кінцеві процеси травленняКінцеві процеси травлення відбуваються в тонкому кишечнику, оскільки кишковий сік прямої кишки майже не має ферментів.

Запитання 5.  Охарактеризуйте роль соку підшлункової залози в травленні. Шлунковий сік має бікарбонат натрію, що нейтралізує кислоту, створюючи лужне середовище, та багато травних ферментів, що розщеплюють усі органічні речовини.

Запитання 6.  Яким чином жовч бере участь у перетравленні жирів? Жовч емульгує (розбиває на дрібні частини) складні жири хімуса.

Запитання 7.  Чим відрізняється порожнинне травлення від пристінковогоПорожнинне травлення відбувається у порожнині травного каналу, пристінкове травлення відбувається на мембранах клітин епітелію.

Запитання 8.  Назвіть особливості будови тонкої кишки, що сприяють всмоктуванню поживних речовин. Тонка кишка має колові складки, кишкові ворсинки та мікроворсинки, що збільшують поверхню всмоктування.

Запитання 9.  Перерахуйте основні функції товстої кишкиУсмоктування води, деяких мінеральних речовин, бактеріальне травлення целюлози, формування калових мас та виведення назовні неперетравлених решток.

Завдання 1.  Як ви думаєте, чи пепсин, що надходить до дванадцятипалої кишки з хімусом, може брати участь у подальшому перетравленні білків разом з ферментами кишечника? Обґрунтуйте свою відповідь. Після нейтралізації кислоти хімуса фермент пепсин перестає діяти. 

Завдання  2.  Доведіть, що печінка — важливий орган для підтримання гомеостазу. Печінка регулює рівень глюкози в крові, перетворюючи надлишок глюкози в глікоген та навпаки. 

Завдання 3.  Доведіть зв'язок будови шлунка з його функціями. Для цього встановіть відповідність між запропонованими в таблиці особливостями будови шлунка та функціями, які вони забезпечують: 

Особливість будови

Функція

Порожниста будова, великий об'єм

Резервуарна функція — накопичен­ня їжі

Потужний шар непосмугованих м'язів

Механічне перетравлення, перемішу­вання хімусу

Слизова оболонка містить шлунко­ві залози, які виробляють хлоридну кислоту, пепсин

Знезараження їжі, захист від бакте­рій, хімічне розщеплення білків

 

§ 4. ХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯ

СТОРІНКА 63.

Контрольні запитання

Запитання 1.  Назвіть основні функції мікробіоти кишечника. Перетравлення клітковини рослинної їжі, вироблення вітамінів К і вітамінів групи В, захист організму від чужорідних мікроорганізмів.

Запитання 2.  Чому потрібно обов'язково видаляти апендикс у випадку його запалення? При запаленні апендицит наповнюється гноєм, що може розірвати стінки, тоді вилитися та інфікувати черевну порожнину.

Запитання 3.  Назвіть основні фактори, що можуть призводити до розвитку виразкової хвороби шлунка. Куріння, вживання алкоголю та деяких протизапальних препаратів, наприклад аспірину, кислотостійкі бактерії Helicobacter pylori. 

Запитання 4.  Які основні причини харчових отруєнь? Неправильне зберігання та приготування продуктів харчування, порушення правил їхньої санітарної обробки (немиті овочі та фрукти), вживання їжі брудними руками.

Завдання 1.  Складіть перелік правил запобігання харчовим отруєнням інфекціям. 

• Перед вживанням їжі завжди потрібно мити руки з милом.

• Мити перед уживанням в їжу сирі овочі та фрукти.

• Їжу тримати закритою, щоб на неї не потрапляв пил і не сідали мухи.

• Не пити сирої води з водопровідного крану.

• Не слід їсти продукти з простроченим терміном зберігання.

• Піддавати термічній обробці м'ясо й рибу перед вживанням.

• Не вживати невідомі речовини, гриби, рослини.

Завдання 2.  Чому після лікування антибіотиками рекомендують вживати йогурти та інші кисломолочні продукти? Кисломолочні бактерії йогурту поліпшують мікрофлору кишечника.

Інші завдання дивись тут...