Інші завдання дивись тут...

§ 10. ПРОЦЕС ТРАВЛЕННЯ

Контрольні запитання. Сторінка 53. 

Запитання 1. Що таке травленняТравлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом.

Запитання 2. Як відбувається травлення в ротовій порожнині?  Під дією ферменту амілази починається розщеплення складних вуглеводів.

Запитання 3. Які особливості травлення їжі у шлункуТравлення у шлунку відбувається у кислотному середовищі. Пепсин розщеплює білки до амінокислот, які піддаються подальшому розщепленню в тонкому кишечнику. Желатиназа розщеплює білок желатин, ліпаза — молочні жири.

Запитання 4. Що таке всмоктування? Де воно відбувається? Всмоктування — це складний фізіологічний процес, під час якого поживні речовини з порожнини травного тракту переходять до крові та лімфи завдяки дифузії. Відбувається у всіх відділах травної системи, та найінтенсивніше у тонкому кишечнику.

Запитання 5. Що таке перистальтикаХвилеподібний рух стінок шлунка, кишечнику.

Запитання 6. Які процеси відбуваються в товстому кишечникуУсмоктування води та мінеральних речовин, часткове перетравлення мікроорганізмами целюлози, формування калових мас.

Завдання 1. Поясніть, на які потреби в організмі людини використовуються амінокислоти, гліцерин, жирні кислоти та глюкоза, що утворилися в результаті травлення їжі? Амінокислоти використовуються для синтезу тканинних і клітинних білків; з глюкози в печінці та м'язах синтезується вуглевод глікоген; з жирних кислот та гліцерину синтезуються жири, які у вигляді найдрібніших крапель надходять у лімфу, а потім у кров, звідти до складу нервових клітин, надлишок відкладається про запас у підшкірній клітковині навколо внутрішніх органів і використовується як джерело енергії, а при голодуванні — для синтезу вуглеводів.

Завдання 2. При тривалому вживанні антибіотиків разом із хвороботворними мікроорганізмами знищуються й корисні бактерії. До яких наслідків може призвести зменшення кількості корисних бактерій? Відповідь поясніть. Перестане перетравлюватися целюлоза, пронос.

Завдання 3. Поясніть вислів древніх філософів: «Ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти». Харчування – необхідна умова життя. Раціональне харчування – запорука здоров'я.

Завдання 4. Заповніть таблицю в зошиті

Ферменти

Орган або залоза, які продукують фермент

Роль у травленні

Амілаза

Слинні залози

Починається розщеплення складних вуглеводів.

Перетворює крохмаль на глюкозу.

 

Трипсин

Кишечник

Розщеплює білки до амінокислот

Ліпаза

Шлунок

Розщеплення жирів до гліцерину та жирних кислот.

Пепсин

Шлунок

Початкове розщеплення білків.

 

§ 11. РЕГУЛЯЦІЯ ТРАВЛЕННЯ

Контрольні запитання. Сторінка 55.

Запитання 1. Як відбувається нервова регуляція травлення? Нервова регуляція травних функцій здійснюється відповідними центрами головного мозку за допомогою умовних і безумовних рефлексів. Процес травлення регулюється нервовою та гуморальною системами. За допомогою умовних та безумовних рефлексів відбувається слиновиділення, безумовний рефлекс ковтання. Рефлекторний етап виділення шлункового соку при подразненні рецепторів нюху, зору та слуху ще до вживання їжі та при подразненні смакових рецепторів у ротовій порожнині. Звільнення прямої кишки від калових мас — рефлекторний процес, якому сприяє скорочення діафрагми та м'язів живота

Запитання 2. Яким чином регулюється виділення шлункового сокуУтворення й виділення шлункового соку підпорядковане нервово-гуморальній регуляції та включає два етапи: рефлекторний і шлунковий. Рефлекторний етап відбувається при подразненні рецепторів нюху, зору та слуху ще до вживання їжі та при подразненні смакових рецепторів у ротовій порожнині. Шлунковий етап пов'язаний із подразненням їжею смакових рецепторів шлунку та збудженням мозкових центрів речовинами, що утворюються в процесі травлення. Шлунковий сік також виділяється під впливом біологічно активної речовини (ацетилхоліну), соляної кислоти тощо.

Запитання 3. Як здійснюється гуморальна регуляція травлення? Гуморальна регуляція травлення забезпечується гормонами залоз внутрішньої секреції, які прискорюють або сповільнюють процеси травлення, всмоктування та перистальтику. Шлунковий сік виділяється під впливом біологічно активної речовини (ацетилхоліну), соляної кислоти тощо. Гуморальну регуляцію виділення жовчі в дванадцятипалу кишку забезпечують гормони, утворені в кишечнику.

Запитання 4. Чому шкідливо їсти швидко? Погано пережована їжа довше засвоюється.

Запитання 5. Чому не варто одночасно їсти й дивитися телевізор або працювати за комп'ютером? Навантаження на нервову регуляцію. Неповне засвоєння їжі, можна поперхнутися.

 

§ 12 ХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯ

Контрольні запитання. Сторінка 58.

Запитання 1. Яке значення мікрофлори кишечника для здоров'я людини? Мікрофлора організму впливає на процес травлення. Шкідливі мікроорганізми викликають хвороби.

Запитання 2. Охарактеризуйте вплив на травлення алкоголю та тютюнопапінняНегативний вплив на травну систему алкоголю: руйнує слизову оболонку шлунку і знижує активність шлункового соку; під впливом алкоголю погіршується працездатність підшлункової залози; починає розвиватися цироз печінки. 

Негативний вплив на травну систему тютюнокуріння: може порушуватися їх нормальне кровопостачання; тютюновий дим негативно впливає на зуби, призводячи до їх потемніння та появи тріщин на емалі, що може спричинити карієс; канцерогенні домішки тютюну можуть стати причиною розвитку ракових пухлин в органах ротової порожнини, стравоході та шлунку.

Запитання 3. Наведіть приклади харчових розладів у людини. Отруєння харчовими продуктами, отруєння грибами, дисбактеріоз, ботулізм. 

Запитання 4. Які причини виникнення харчових розладів? Неякісні продукти, токсичні речовини, зловживання антибіотиками.  

Запитання 5. Як запобігти захворюванням органів травлення? Повноцінне харчування, уживання в їжу тільки якісних продуктів і відповідно до терміну їх придатності, відмова від уживання незнайомих продуктів, дотримання правил гігієни зубів та ротової порожнини, особистої гігієни, миття та правильна кулінарна обробка продуктів харчування, їжу слід тримати закритою, щоб на неї не потрапляв пил і не сідали мухи, відмова від шкідливих звичок.

Завдання 1. Поміркуйте, що, на вашу думку, впливає на відчуття голоду. Переїдання збільшує шлунок, деякі люди при стресі посилено їдять, низькокалорійна їжа.

Інші завдання дивись тут...

  • Леша
    Прикольно
    25 січня 2017 20:13