Інші завдання дивись тут...

Тема 7. Нервова система.

§ 31. Зв'язок організму людини із зовнішнім середовищем. Нервова система

Сторінка 117.

Перевірте свої знання.

Завдання 1. Що таке нейронНейрони — це клітини нервової тканини, які сприймають, обробляють та передають інформацію.

Завдання 2. З яких частин складається клітина нейрона? З тіла, коротких відростків – дентритів, довгого відростка – аксона. 

Завдання 3. Як нейрони передають інформацію? Через синапси – спеціальні структури мембран, що містяться на дентритах, аксоні та частково на тілі нейрона. 

Завдання 4. Чи можуть нейрони контактувати з багатьма клітинами? Так, по різних рефлекторних дугах.

Завдання 5. Навіщо потрібна мієлінова оболонка? Для більш швидкої передачі сигналу багато аксонів мають оболонку з речовини мієліну.

Завдання 6. Яку будову має синапс? Щілиноподібний контакт аксона однієї нервової клітини з будь-якою ділянкою іншої нервової клітини або м'язовою чи секреторною клітиною (місце передачі сигналу від однієї клітини до іншої). 

Завдання 7. Які бувають синапси? Хімічні та електричні.

Завдання 8. Яку будову має рефлекторна дугаДвонейронна дуга: чутливий нейрон, руховий нейрон. Складна дуга: чутливий нейрон, вставний нейрон, руховий нейрон. 

Завдання 9*. Чому в організмі людини більше хімічних синапсів? Хімічні синапси дозволяють краще регулювати передачу сигналу після аналізу багатьох подразників.

Завдання 10*. Навіщо потрібна рефлекторна дуга? Щоб від рецептора передати сигнал до ЦНС, а від ЦНС команду до відповідного робочого органа.

 

§ 32. Нервова система.

Сторінка 119.

Перевірте свої знання

Завдання 1. З яких частин складається нервова система організму людини? З головного і спинного мозку та нерви, їх сплетіння та вузли.

Завдання 2. Що входить до складу центральної нервової системиГоловний і спинний мозок.

Завдання 3. Що входить до складу периферичної нервової системиНерви, нервові сплетіння та вузли (ганглії).

Завдання 4. Назвіть складові периферичної нервової системи. Соматична нервова система охоплює частини, що контролюють  роботу скелетних м'язів і забезпечують рухи людини (працює довільно), відповідають за збір і передачу інформації від органів чуттів. Вегетативна, або автономна, нервова система охоплює частини, що контролюють мимовільну роботу гладеньких м'язів внутрішніх органів, а також серця і залоз.

 

§ 33. Спинний мозок.

Сторінка 121.

Перевірте свої знання

Завдання 1. Яку форму й розміри має спинний мозокСпинний мозок – це трубка з двома потовщеннями – шийним та поперековим. У дорослої людини довжина спинного мозку становить 40-45 см, а ширина — 1-1,5 см, його маса в середньому — 35 г.

Завдання 2. Які оболонки вкривають спинний мозок? Тверда зовнішня, павутинна середня і м'яка, або судинна, внутрішня.

Завдання 3. Скільки пар спинномозкових нервів є в людини? 31 пара.

Завдання 4*. Які функції виконує спинний мозок? Рефлекторну й провідну.

 

§ 34. Головний мозок.

Сторінка 125.

Перевірте свої знання.

Завдання 1. Які функції виконує головний мозокЗдійснює регуляцію й координацію всіх процесів в організмі та відповідає за розумову діяльність і свідомість людини.

Завдання 2. Які відділи входять до складу головного мозку? Кінцевий, або великий, мозок, проміжний мозок, середній мозок, мозочок, довгастий мозок.

Завдання 3. Які функції виконує кінцевий мозокКерує діяльністю інших відділів головного мозку і спинним мозком та забезпечує складні форми поведінки

Завдання 4. Які функції виконує середній мозок? Бере участь у регуляції рухів і пози, м'язового тонусу, станів неспання і сну, виникнення емоцій.

Завдання 5. Які функції виконує проміжний мозокРегулює діяльність залоз внутрішньої секреції, бере участь у процесах сну, пам'яті, інстинктивної поведінки, психічних реакцій.

Завдання 6. Які функції виконує мозочок? Відповідає за координацію рухів, погоджує різні рухові акти й адаптовує рухові реакції організму до умов навколишнього середовища.

Завдання 7. Які функції виконує довгастий мозокРегулює дихання, травлення й обмін речовин, рухові та захисні рефлекси. Забезпечує зв'язок спинного й головного мозку.

Завдання 8. Яку будову має кора головного мозку? Вкриває ззовні півкулі. Утворена сірою речовиною (тілами нейронів), проміжки між якими заповнені клітинами нейроглії та містять нервові волокна і кровоносні судини. Від кори всередину мозку відростки нейронів та нервові волокна до кори утворюють низхідні та висхідні нервові шляхи, що з'єднують кору з усіма відділами нервової системи. Має функціональні зони: чутливу, рухову, асоціативну. Формує звивини та борозни.

Завдання 9. Скільки в людини пар черепно-мозкових нервів? 12 пар.

Завдання 10*. Навіщо потрібна кора головного мозку? Кора великих півкуль головного мозку регулює всі життєві процеси організму, а також забезпечує зв'язок організму із зовнішнім середовищем.

 

§ 35. Вегетативна нервова система.

Сторінка 127.

Перевірте свої знання

Завдання 1. Яка роль вегетативної нервової системи в організмі людини? Вегетативна нервова система координує та регулює діяльність внутрішніх органів, залоз, судин, гладеньких та деяких посмугованих м'язів, а також керує процесами обміну речовин.

Завдання 2. З яких відділів складається автономна нервова системаВідділи вегетативної нервової системи: симпатичний і парасимпатичний.

Завдання 3. Які функції виконує симпатична система? Симпатична система сприяє інтенсивній діяльності організму, особливо в екстремальних умовах, коли потрібне напруження всіх його сил.

Завдання 4*. Які функції виконує парасимпатична система? Парасимпатична нервова система спричиняє сповільнення роботи серця, розширення просвіту судин, зниження кров'яного тиску, система а також впливає на процеси, що пов'язані з відновленням використаних речовин у клітинах і тканинах. Вона активно працює в ситуаціях, коли організм перебуває у стані спокою.

 

§ 36. Захворювання нервової системи.

Сторінка 129.

Перевірте свої знання

Завдання 1. Які захворювання можуть уражати нервову системуДо захворювань нервової системи належать енцефаліт, менінгіт, неврит, поліомієліт, хвороба Лайма та ін

Завдання 2. Які тварини можуть переносити енцефаліт? Віруси, бактерії, найпростіші, гриби.

Завдання 3. Через які причини може виникнути менінгіт? Немиті руки або повітряно-крапельний шлях.

Завдання 4*. Як запобігти захворюванню на поліомієліт? За допомогою щеплення.

Інші завдання дивись тут...