Інші завдання дивись тут...

Варіант 11

ЖАЙВОРОНКИ

 

Завдання 2

  У кінці городу, від поля, розкошували високі гіллясті черешні. Миколка знав, що їх отак рядочком колись посадив прапрадід Максим. Ніхто із сучасників діда не пам'ятає. Навіть його могила не збереглася.

  Серед тих дерев була одна найтовстіша з роздовбаним дуплом. Так викурили звідти бджіл, що жили там невідомо скільки літ.

 

  У кінці городу, від поля, розкошували (префікс роз-) високі (бо вись) гіллясті (подовжений м’який приголосний звук) черешні. Миколка знав, що їх отак рядочком (не пишемо апостроф) колись посадив прапрадід Максим. Ніхто із сучасників діда не (частку не з дієсловом пишемо окремо) пам'ятає (апостроф пишемо). Навіть його (буквосполучення йо)  могила не збереглася (частку не з дієсловом пишемо окремо).

  Серед тих дерев (бо де́рево) була одна найтовстіша (префікс прикметника пишемо разом) з роздовбаним (префікс роз-)  дуплом. Так викурили звідти бджіл, що жили там невідомо (як?, прислівник пишемо разом) скільки літ.

 

Завдання 3 Ім'я головного персонажа тексту

Миколка

 

Завдання 4 Сполучення слів, яке пояснює вислів ватага по­пленталася

Пришвидшила ходу; повільно чалапала; марширувала.

 

Завдання 5

Грудочка швидко затріпотіла крильцями. Потім повисла у небі над дорогою. Пташечка тремтіла, піднімалася усе вище і вище. З неї витрушувалися якісь дивні звуки.

 

Завдання 6 Слово в переносному значенні

За дорогою величезна нива колисала житечко.

 

Завдання 7 Зв'язки між членами речення «Небо задзвеніло неповторною піснею» за допомогою питань

 (Що?) небо (що зробило?) задзвеніло; задзвеніло (чим?) піснею; піснею (якою?) неповторною.

 

Завдання 8

Батько видобув із глибокого дупла декілька відер щільників з медом.

 

Завдання 9 Поясни, що вразило хлопчика та чому

Інші завдання дивись тут...