Інші завдання дивись тут...

КРОК 21
Завдання 152 Письмове множення
х 133
     7
  931
х 224
     3
  672
х 151
     4
  604

Завдання 153 Установи порядок дій

1) –, 2) +
2) +, 2) 
1) –, 2) :
2) •, 1) +
1) •, 2) •, 3) 
2) :, 2) –, 3) 

Завдання 154 Ділення натуральних чисел

а) у 3 рази;
21 : 3 = 7
60 : 3 = 20
54 : 3 = (30 + 24) : 3 = 10 + 8 = 18
120 : 3 = 40
45 : 3 = (30 + 15) : 3 = 10 + 5 = 15
66 : 3 = 22
б) у 5 разів.
40 : 5 = 8 
150 : 5 = 30
35 : 5 = 7
100 : 5 = (50 + 50) : 5 = 10 + 10 = 20
45 : 5 = 9
75 : 5 = (50 + 25) : 5 = 10 + 5 = 15
Частка від ділення двоцифрового числа на одноцифрове може містити одну цифру.
12 : 2 = 6
Добуток від множення двоцифрового числа на одноцифрове може містити одну або дві цифри.
12  2 = 24, 12  2 = 24, 12  9 = 108
 
Завдання 156
Частка від ділення трицифрового числа на одноцифрове може містити дві або три цифри.
549 : 9 = 61, 222 : 2 = 111
Добуток від множення трицифрового числа на одноцифрове може містити три або чотири числа.
111  2 = 222, 999  2 = 1998

 

Завдання 157
600 : 30 = 20
210 : 70 = 3
600 : 3 = 200
210 : 7 = 30
20  4 = 80
 10 = 80
200  4 = 800
 100 = 800
120 : 3 = 40
120  3 = 360

Завдання 158 Порівняй значення виразів

100 : 20 > 20 : 4
120 : 3 > 15
 11 > 210 : 3

Завдання 159

Перша білка зібрала 32 горішки, а друга — у 2 рази менше. Перша білка дала другій 10 горішків. У якої білки горішків стало більше і на скільки?
Короткий запис
— 32 г., віддала 10 г.
II  ?, у 2 рази менше
На скільки г. більше  ?
Розв'язання
1) 32 : 2 = 16 (г.) – зібрала II білка
2) 16 + 10 = 26 (г.) – стало в II білки
3) 32  10 = 22 (г.) – стало в I білки
4) 26  22 = 4 (г.)
Відповідь: на 4 горішки стало більше в другої білки.

 

Завдання 160
280 + 160 – 324 – 16 = 440 – 324 – 16 = 116 – 16 = 100
751 – 431 + 264 – 284 = 320 + 264 – 284 = 584 + 284 = 868
732 – 364 – 198 – 166 = 368 – 198 – 166 = 170 – 166 = 4
835 – 136 – 292 + 113 = 699 – 292 + 113 = 407 + 113 = 520

 

Завдання 161
Березовий сік розлили у 12 великих і 9 менших банок. Скільки всього було соку, якщо місткість великої банки 3 л, а меншої — 1 л?
Короткий запис
12 б.  ? л, по 3 л
9 б.  ? л, по 1 л
Усього б.  ?
Розв'язання
1) 12  3 = 36 (л) – у великих банках
2)  1 = 9 (л) – у малих банках
3) 36 + 9 = 45 (л)
Відповідь: було 45 літрів соку.

 

Завдання 162
Пасічник розлив мед у 5 бідонів по 12 літрів, 6 бідонів по 14 літрів і 3 бідони по 18 літрів. Скільки всього літрів меду зібрав пасічник?
Короткий запис
5 б.  ? л, по 12 л
6 б.  ? л, по 14 л
3 б.  ? л, по 18 л
Усього б.  ?
Розв'язання
1) 12  5 = 60 (л) – у бідонах по 12 л
2) 14  6 = 84 (л) – у бідонах по 14 л
3) 18  3 = 54 (л) – у бідонах по 18 л
4) 60 + 84 + 54 = 198 (л)
Відповідь: пасічник зібрав 198 літрів меду.

 

Завдання 163
(3  16 – 12) : 3 + 38  4 = 36 : 3 + 38  4 = 12 + 152 = 164
(64  8 – 72  6) : 8 + 100 = (512 – 432) : 8 + 100 = 10 + 100 = 110 
78  5 – (15 : 3 + 12  3) = 390 – (5 + 36) = 390 – 41 = 349
179 – (17  9 – 36 : 4) = 179 – (153 – 9) = 179 – 144 = 35
х 16
    3
  48
_ 48
   12
   36
х 38
    4
  152
х 78
    5
 390
х 12
    3
  36
х 64
    8
 512
х 72
    6
 432
х 17
    9
 153

Завдання 164

Виріж із паперу круг і квадрат. З’ясуй за допомогою перегинання, скільки осей симетрії має кожна фігура. Вісь симетрії — 1 Осі симетрії — 2

 

КРОК 22
Завдання 165
Плоскі фігури можна побачити на зображених нижче об’ємних: многокутник, прямокутник, квадрат, круг, трикутник, круг

 

Завдання 166
Компоненти дій ділення: ділене : дільник = частка
16 : 4 = 4
45 : 5 = 9
64 : 8 = 8
20 : 4 = 5
21 : 7 = 3
72 : 9 = 8

Завдання 167 Розклади ділене на розрядні доданки і знайди частку.

96 : 3 = (90 + 6) : 3 = 90 : 3 + 6 : 3 = 30 + 2 = 32
77 : 7 (70 + 7) : 7 = 70 : 7 + 7 : 7 = 10 + 1 = 11
86 : 2 (80 + 6) : 2 = 80 : 2 + 6 : 2 = 40 + 3 = 43
48 : 4 (40 + 8) : 4 = 40 : 4 + 8 : 4 = 10 + 2 = 12
39 : 3 (30 + 9) : 3 = 30 : 3 + 9 : 3 = 10 + 3 = 13
62 : 2 (60 + 2) : 2 = 60 : 2 + 2 : 2 = 30 + 1 = 31

 

Завдання 168
Продовження ... Поясни, чому всі частки у завдані 166 — одноцифрові числа, а у завданні 167 — двоцифрові.

 

Завдання 169
За 3 однакові шоколадки заплатили 93 грн. Яка ціна 1 шоколадки?
Короткий запис
3 ш.  93 грн
1 ш.  ?
Розв'язання
93 : 3 = 31 (грн)
Відповідь: ціна шоколадки 31 гривня.

 

Завдання 170 Ділення іменованих чисел.
3 дм 5 см : 5 = 35 см : 5 = 7 см
6 дм 4 см : 8 = 64 см : 8 = 8 см
1 год 12 хв : 6 = (60 хв + 12 хв) : 6 = 72 хв : 6 =12 хв

 

Завдання 171
Один велосипедист проїхав 39 км за 3 години, а інший — 48 км за 4 години. Хто за 1 годину проїхав більшу відстань і на скільки?
Короткий запис
I в. — 3 год  39 км
II в. — 4 год  48 км
На скільки більше — 1 год — ?
Розв'язання
1) 39 : 3 = 13 (км) – проїхав I велосипедист за 1 год
2) 48 : 4 = 12 (км) – проїхав II велосипедист за 1 год
3) 13  12 = 1 (км)
Відповідь: перший велосипедист проїхав на 1 км більше за 1 год, ніж другий.

 

Завдання 172, 173, 174 Письмове ділення

_84 | 4  

 8      21

 _4

   4

   0

_68 | 2 

 6     34

 _8

   8

   0

_96 | 3  

 9      32

 _6

   6

   0

_88 | 4   

 8      22

 _8

   8

   0

КРОК 23 

Завдання 175 Ділення з остачею
16 : 7 = 2 (ост. 2)
23 : 7 = 3 (ост. 2)
34 : 7 = 4 (ост. 6)
66 : 7 = 9 (ост. 3)
54 : 7 = 7 (ост. 5)
45 : 7 = 6 (ост. 3)
72 : 5 = 14 (ост. 2)
29 : 5 = 5 (ост. 4)
33 : 5 = 6 (ост. 3)
64 : 5 = 12 (ост. 4)
18 : 5 = 3 (ост. 3)
87 : 5 = 17 (ост. 2)

Завдання 176

333 : 3 = 111
444 : 2 = 222
777 : 7 = 111
666 : 3 = 222
888 : 4 = 222
999 : 3 = 333

Завдання 177, 178, 179

_684 | 2    

 6       342

 _8

   8

   _4

     4

     0

_699 | 3    

 6       233

 _9

   9

   _9

     9

     0

_885 | 2   

 8       442

 _8

   8

   _5

     4

     1 (ост.)

_848 | 4   

 8      212

 _4

   4

   _8

     8

     0

_963 | 3   

 6      321

 _6

   6

   _3

     3

     0

_846 | 4   

 8      211

 _4

   4

   _6

     4

     2 (ост.)

_428 | 2   

 4      214

 _2

   2

   _8

     8

     0

_695 | 3   

 6      231

 _9

   9

   _5

     3

     2 (ост.)

КРОК 24
Завдання 180 Поняття про дроби
Пиріг у кожному випадку поділили на 2, на 3, на 4, на 6 частин.
Порівняй між собою одну частину кожного пирога.
1 > 1/2
1/2 > 1/3
1/3 > 1/4
1/4 > 1/6
 

Завдання 181

Продовження ... Увесь пиріг коштує 72 грн. Яка вартість його однієї частини у кожному випадку? А решти?
1) 1/2 від 72 це — 72  : 2 = 36 (грн) – вартість 1/2 частини торта
2) 1/3 від 72 це — 72  : 3 = 24 (грн) – вартість 1/3 частини торта
3) 1/4 від 72 це — 72  : 4 = 18 (грн) – вартість 1/4 частини торта
4) 1/6 від 72 це — 72  : 6 = 12 (грн) – вартість 1/6 частини торта

 

Завдання 182, 183  

_64 | 4  

 4     16

_24

  24

    0

_75 | 3 

 6     25

_15

  15

    0

_96 | 4  

 8     24

_16

  16

    0

_85 | 5   

 5      17

_35

  35

    0

_72 | 6   

 6      12

_12

  12

    0

Перевірка:

16  4 = 64

25  3 = 75

24  4 = 96

17  5 = 85

12  6 = 72

Завдання 184 Знайди значення виразів

Якщо a = 6, тоді (2  а + 24) : 6 (2  6 + 24) : 6 = 36 : 6 = 6
Якщо a = 6, тоді (3  а – 18) : 9 = (3  6 – 18) : 9 = 0 : 9 = 0
Якщо a = 9, тоді (2  а + 24) : 6 (2  9 + 24) : 6 = 42 : 6 = 7
Якщо a = 9, тоді (3  а – 18) : 9 = (3  9 – 18) : 9 = 9 : 9 = 1
Якщо a = 12, тоді (2  а + 24) : 6 (2  12 + 24) : 6 = 48 : 6 = 8
Якщо a = 12, тоді (3  а – 18) : 9 = (3  12 – 18) : 9 = 18 : 9 = 2
Якщо a = 18, тоді (2  а + 24) : 6 (2  18 + 24) : 6 = 60 : 6 = 10
Якщо a = 18, тоді (3  а – 18) : 9 = (3  18 – 18) : 9 = 36 : 9 = 4
Якщо a = 21, тоді (2  а + 24) : 6 (2  21 + 24) : 6 = 66 : 6 = 11
Якщо a = 21, тоді (3  а – 18) : 9 = (3  21 – 18) : 9 = 45 : 9 = 5
Якщо a = 27, тоді (2  а + 24) : 6 (2  27 + 24) : 6 = 78 : 6 = 13
Якщо a = 27, тоді (3  а – 18) : 9 = (3  27 – 18) : 9 = 63 : 9 = 7
Якщо a = 36, тоді (2  а + 24) : 6 (2  36 + 24) : 6 = 96 : 6 = 16
Якщо a = 36, тоді (3  а – 18) : 9 = (3  36 – 18) : 9 = 90 : 9 = 10

 

Завдання 185
Перша велосипедистка проїхала 48 км за 3 год, а друга — 68 км за 4 год. Хто з них за одну годину проїде більшу відстань і на скільки?
Короткий запис
I в. — 3 год  48 км
II в. — 4 год  68 км
На скільки більше — 1 год — ?
Розв'язання
1) 48 : 3 = 16 (км) – проїхав I велосипедист за 1 год
2) 68 : 4 = 17 (км) – проїхав II велосипедист за 1 год
3) 17  16 = 1 (км)
Відповідь: другий велосипедист проїхав на 1 км більше за 1 год, ніж перший.

 

Завдання 186, 187

_744 | 3    

 6       248

_14

  12

  _24

    24

      0

_345 | 3   

 3       115

 _4

   3

  _15

    15

      0

_755 | 5   

 5       151

_25

  25

    _5

      5

      0

_755 | 5   

 5       151

_25

  25

    _5

      5

      0

Завдання 188
В одному шматку тканини 12 м, а в другому — 8 м такої тканини. Перший шматок на 320 грн дорожчий. Скільки коштує кожний шматок?
Шматки 
 Ціна 1 метра
Довжина 
Вартість
I
?, однакова
 

12 м

?, на 320 грн більша

II

8 м

?

Розв'язання
1) 12  8 = 4 (м) – на стільки більша довжина I шматка
2) 320 : 4 = 80 (грн) – ціна 1 метра
3) 80  12 = 960 (грн) – вартість I шматка
4) 80  8 = 640 (грн) – вартість II шматка
Відповідь: другий велосипедист проїхав на 1 км більше за 1 год, ніж перший.