Інші завдання дивись тут...

§ 8. ТРАВНА СИСТЕМА, ЇЇ БУДОВА ТА ФУНКЦІЇ.

Контрольні запитання. Сторінка 47.

Запитання 1. З яких органів складається травна система людини? Ротова порожнина (зуби, язик), глотка, стравохід, шлунок, тонкий кишечник (дванадцятипала кишка, порожниста та клубова), товстий кишечник (сліпа кишка з апендиксом, висхідна ободова кишка, поперечна ободова кишка, низхідна ободова кишка), залоз (слинних, печінка із жовчним міхуром, підшлункова залоза), закінчується анальним отвором.

Запитання 2. Які функції виконує травна система? Рухова, секреторна, розщеплення, всмоктування, виділення, захисна, регуляторна.

Запитання 3. Охарактеризуйте будову та функції зубівЗовнішня будова: коронка, шийка, корінь. Коронка вкрита емаллю, основу зуба складає речовина дентин, корінь зуба укритий цементом. Порожнину зуба складає пульпа, яка утворена м'якою  сполучною тканиною. У пульпу через кореневий канал входять кровоносні судини та нерви для інтенсивного обміну речовин. Функція зубів: механічна обробка їжі.

Запитання 4. Яка будова шлунку та його функції? Шлунок — це розширена частина травного тракту, в який їжа надходить зі стравоходу, що має вигляд мішечка, що вміщує до 1,5-2 л харчової маси. У шлунку виділяють милу й велику кривизну, вхід, дно, тіло та вихід, закінчується м’язом сфінктером. Функція захисна, секреторна, рухова, всмоктування.

Запитання 5. З яких відділів складається тонкий кишечникТри відділи: дванадцятипала, тонка (порожниста) та клубова кишки. 

Запитання 6. Які функції виконує товстий кишечник в організмі людини? Усмоктування води, мінеральних речовин, пертравлення целюлози бакктеріями.

Завдання 1. Заповніть таблицю в зошиті,

Травні органи

Особливості будови

Функції

Ротова порожнина

Зуби, язик

Механічне подрібнення їжі зубами, формування язиком та муцином слини харчової грудки, розщеплення вуглеводів та усмоктування, визначення смакових якостей  їжі, знезараження лізоцимом слини

Глотка

М’язовий орган 

Заковтування харчової грудки

Стравохід

М’язовий орган

Переміщення харчової грудки до шлунку

Шлунок

Розширений м’язовий орган

Депонування харчових грудок, початкове перетравлення білків, знезараження, формування хімуса.

Тонкий кишечник

Наявні ворсинки та мікроворсинки

Інтенсивне розщеплення та всмоктування усіх простих поживних речовин. 

Товстий кишечник

Живуть корисні  мікроорганізми.

Закінчується аналь­ним отвором.

Інтенсивне усмоктування води та мінеральних речовин, часткове перетравлення целюлози мікроорганізмами, формування калових мас.

Завдання 2. Наведіть правила щоденного догляду за зубами, які ви порадите своїм товаришам. Після вживання їжі порожнину рота слід прополоскати теплою водою; не вживати гарячої їжі відразу після занадто холодної, і навпаки; не розкушувати дуже твердої їжі (горіхи, тверді цукерки тощо); щодня перед сном і вранці потрібно чистити зуби протизапальними зубними пастами; двічі на рік проходити медичне обстеження в зубного лікаря; своєчасно лікувати хворі зуби; повноцінно харчуватись (вживати вітаміни групи В, солі кальцію, фосфору, фтору)

Завдання 3. Дослідіть за муляжами та моделями зовнішню будову зубів. За результатами дослідження замалюйте у зошиті будову кутнього зуба та зробіть підписи до малюнка.

 

§  9. ТРАВНІ ЗАЛОЗИ, ЇХ БУДОВА ТА ФУНКЦІЇ

Контрольні запитання. Сторінка 50. 

Запитання 1. Які травні залози є в організмі людини? Слинні залози, печінка та жовчний міхур, підшлункова залоза.

Запитання 2. Які функції виконують слинні залозиСекреторну, захисну, механічну.

Запитання 3. Які особливості будови та функції печінки? Печінка має клиноподібну форму, червоно-коричневий колір і важить близько 1400 г, складається із двох часток — правої та лівої. Бар’єрна, захисна, запасаюча, секреторна, пластична, кровотворна. 

Запитання 4. Що таке жовчний міхур та яку роль у травленні відграє жовчЖовчний міхур - порожнистий орган, який заглиблений у печінку та загальною жовчною протокою сполучений з дванадцятипалою кишкою. Жовч, яку виробляє печінка, накопичується в жовчному міхурі, а його протока відкривається в дванадцятипалу кишку. Жовч розчиняє жири, полегшуючи їх розщеплення в тонкому кишечнику.

Запитання 5. Яку функцію виконує підшлункова залозаВиробляє підшлунковий сік для розщеплення білків, жирів, вуглеводів та гормони в кров.

Запитання 6. Чому підшлункову залозу вважають залозою змішаної секреції? Вона виділяє ферменти та гормони. Виділяючи підшлунковий сік, вона функціонує як травна залоза, а продукуючи інсулін — як залоза внутрішньої секреції.

Завдання 1. Обґрунтуйте необхідність ретельного пережовування їжі. Їжа краще подрібнюється та обволікається ферментами.

Завдання 2. Поясніть, як пов'язані між собою органи й залози в травній системі людини. Органи утворюють місця, ферменти утворюють умови для розщеплення різних складних  речовин їжі.

Завдання 3. Підготуйте коротку доповідь на тему «Печінка — депо крові». У печінці утворюється білок гемоглобін, що транспортує кисень, і речовини, які беруть участь у зсіданні крові чи запобігають її зсіданню. Накопичує Ферум, який використовується для синтезу білку гемоглобіну. Печінка є накопичувачем крові, бо може міститися до 60 % усього її об'єму в організмі.

Інші завдання дивись тут...