Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 4 

Завдання 1 Розрядна лічба

527 од.

52 дес.

5 сот.

623 од.

62 дес.

6 сот.

945 од.

94 дес.

9 сот.

360 од.

36 дес.

3 сот.

Завдання 2 Одиниці вимірювання

300 см = 1 м • 3 = 3 м

400 см = 1 м • 4 = 4 м

500 мм = 1 дм • 5 = 5 дм

600 мм = 1 дм • 6 = 6 дм

200 кг = 1 ц • 2 = 2 ц

800 кг = 1 ц • 8 = 8 ц

30 см = 1 дм • 3 = 3 дм

50 см = 1 дм • 5 = 5 дм

20 мм = 1 см • 2 = 2 см

40 мм = 1 см • 4 = 4 см

60 дм = 1 м • 6 = 6 м

70 дм = 1 м • 7 = 7 м

Завдання 3 Перетворили прості іменовані числа на складені

360 мм = 300 мм + 60 мм = 3 дм + 60 мм =  3 дм 60 мм

460 кг = 400 кг + 60 кг = 4 ц + 60 кг =  4 ц 60 кг

450 мм = 400 мм + 50 мм = 4 дм + 50 мм = 4 дм 50 мм

58 см = 50 см + 8 см = 5 дм + 8 см = 5 дм 8 см

26 ц = 20 ц + 6 ц = 2 т + 6 ц =  2 т 6 ц

41 дм = 40 дм + 1 дм = 4 м + 1 дм =  4 м 1 дм

 

СТОРІНКА 5

Завдання 4 Одиниці вимірювання

250 см = 200 см + 50 см = 2 м 50 см

47 см = 40 см + 7 см = 4 дм 7 см

506 кг = 500 кг + 6 кг = 5 ц 6 кг

360 см = 300 см + 60 см = 3 м 60 см

58 см = 50 см + 8 см = 5 дм 8 см

26 мм = 20 мм + 6 мм = 2 см 6 мм

25 дм = 20 дм + 5 дм = 2 м 5 дм

240 кг = 200 кг + 40 кг = 2 ц 40 кг

34 мм = 30 мм + 4 мм = 3 см 4 мм

20 мм = 2 см

280 см = 200 см + 80 см = 2 м 80 см

95 см = 90 см + 5 см = 9 дм 5 см

45 мм = 40 мм + 5 мм = 4 см 5 мм

 

Завдання 5

2 м > 2 дм,  бо 2 м = 20 дм, а 20 дм > 2 дм

7 см < 7 м,  бо 7 м = 700 см, а 7 см < 700 см

1 кг > 1 г,  бо 1 кг = 1000 г, а 1000 г > 1 г

1 км > 1 м, бо 1 км = 1000 м, а 1000 м > 1 м

45 см = 4 дм 5 см, бо 4 дм 5 см = 40 см + 5 см = 45 см, а 45 см = 45 см

98 дм > 8 м 9 дм,  бо 8 м 9 дм = 80 дм + 9 дм = 89 дм, а 98 дм > 89 дм

1 грн > 1 коп,  бо 1 грн = 100 коп, а 100 коп > 1 коп

20 грн > 20 коп,  бо 20 грн = 100 коп • 20 = 2000 коп, а 2000 коп > 20 коп

 

Завдання 6 Побудували три відрізки, довжина яких 6 мм = 5 см 1 мм; 60 мм = 6 см; 1 дм 2 см = 12 см

 

Завдання  7

У гаманці було 96 грн. Витратили 71 грн, а потім до нього поклали 42 грн. Скільки гривень стало в гаманці?

Короткий запис
Було — 96 грн
Витратили — 71 грн
Поклали — 42 грн
Стало — ?

Розв'язання

1) 96 – 71 = 25 (грн) – залишилося грошей в гаманці, коли витратили 71 грн.

2) 25 + 42 = 67 (грн)

Відповідь: в гаманці стало 67 гривень.

 

Завдання 8
Що із зображеного можна подати тільки в одній одиниці вимірювання? Жука.

 

Завдання  9 Якщо о 12 год ночі йде дощ, то чи може бути сонячна погода через 72 години? Ні.

 

ДЗ Обчислили зручним способом:

65 – 28 = 65 – (25 + 3) = 65 – 25 – 3 = 40 – 3 = 37

34 + 28 = 34 + 30 – 2 = 64 – 2 = 62

92 – 47 = 92 – 50 + 3 = 42 + 3 = 45

46 + 24 = (40 + 6) + (20 + 4) = (40 + 20) + (6 + 4) = 60 + 10 = 70

84  68 = 84  70 + 2 = 14 + 2 = 16

24 + 27 = 24 + 30 – 3 = 54 – 3 = 51

35 + 35 = (30 + 5) + (30 + 5) = 30 + 30 + 5 + 5 = 60 + 10 = 70

90 – 27 = 90 – 30 + 3 = 60 + 3 = 63

 

СТОРІНКА 6 

Завдання 1  Додавання чисел

50 + 70 = (50 + 50) + 20 = 100 + 20 = 120

5 дес. + 7 дес. = 12 дес. = 120

60 + 90 = (60 + 40) + 50 = 100 + 50 = 150

6 де. + 9 дес. = 15 дес. = 150

80 + 50 = (80 + 20) + 30 = 100 + 30 = 130

8 дес. + 5 дес. = 13 дес. = 130

40 + 90 = (40 + 60) + 30 = 100 + 30 = 130

 

4 дес. + 9 дес. = 13 дес. = 130

46 + 80 = (40 + 80) + 6 = 120 + 6 = 126

70 + 65 = (70 + 60) + 5 = 130 + 5 = 135

67 + 43 = (60 + 40) + (7 + 3) = 100 + 10 = 110

95 + 15 = (90 + 10) + (5 + 5) = 100 + 10 = 110

 

Завдання 2

80 см + 30 см = 110 см = 100 см + 10 см = 1 м 10 см

55 см + 52 см = 107 см = 100 см + 7 см = 1 м 7 см

4 дм + 9 дм = 13 дм = 10 дм + 3 дм = 1 м 3 дм

8 мм + 6 мм = 14 мм = 10 мм + 4 мм = 1 см 4 мм

66 см + 13 см = 79 см = 70 см + 9 см = 7 дм 9 см

30 кг + 90 кг = 120 кг = 100 кг + 20 кг =  1 ц 20 кг

34 кг + 74 кг = 108 кг = 100 кг + 8 кг = 1 ц 8 кг

39 кг + 71 кг = 110 кг = 100 кг + 10 кг = 1 ц 10 кг

15 кг + 94 кг = 109 кг = 100 кг + 9 кг = 1 ц 9 кг

25 кг + 82 кг = 107 кг = 100 кг + 7 кг = 1 ц 7 кг

 

Завдання 3

4 дм 6 см + 3 дм 3 см = 7 дм 3 см

5 м 43 см + 6 м 27 см = 11 м 70 см

20 см 4 мм + 15 см 6 мм = 35 см 10 мм = 35 см + 1 см = 36 см

6 дм 3 см + 5 дм 9 см = 11 дм 12 см = 11 дм + 1 дм + 2 см = 12 дм 2 см

72 см + 36 см = 108 см = 100 см + 8 см = 1 м 8 см

45 кг + 64 кг = 109 кг = 100 кг + 9 кг = 1 ц 9 кг

9 дм + 7 д = 16 дм = 10 дм + 6 дм = 1 м 6 дм

64 см + 15 см = 79 см = 70 см + 9 см = 7 дм 9 см

2 год 20 хв + 10 хв = 2 год 30 хв

4 год 10 хв + 30 хв = 4 год 40 хв

5 год 5 хв + 20 хв = 5 год 25 хв

6 год 15 хв + 5 хв = 6 год 20 хв

 

Сторінка 7

Завдання 4  Дії з іменованими числами

63 см + 52 см = 115 см = 100 см + 10 см + 5 см =  11 дм 5 см

39 кг + 71 кг = 110 кг = 100 кг + 10 кг = 1 ц 10 кг

52 см + 24 см = 76 см = 70 см + 6 см = 7 дм 6 см

8 мм + 9 мм = 17 мм = 10 мм + 7 мм = 1 см 7 мм

3 дм + 8 дм = 11 дм = 10 дм + 1 дм = 1 м 1 дм

7 см + 6 см = 13 см = 10 см + 3 см = 1 дм 3 см

64 см + 70 см = 134 см = 100 см + 30 см + 4 см =1 м 34 см

56 кг + 60 кг = 116 кг = 100 кг + 10 кг + 6 кг = 1 ц 16 кг

28 см + 15 см = 43 см = 40 см + 3 см = 4 дм 3 см

 

Завдання 5 За перший день відремонтували 35 м дороги, за другий – на 15 м більше, а за третій стільки, як за перший і другий дні разом. Скільки метрів дороги відремонтували за третій день?

Короткий запис
I — 35 м
II — ?, на 15 м більше, ніж за перший
III — ?, стільки, скільки I i II разом

Розв’язування

1 спосіб (виразом)   

35 + (35 + 15) = 35 + 50 = 85 (м)

2 спосіб (діями)   

1) 35 + 15 = 55 (м) – відремонтували за другий день

2) 35 + 55 = 95 (м) – відремонтували за третій день.

Відповідь: за третій день відремонтували 95 метрів дороги.

 

Завдання 6 Визначили довжину автошляхів між містами.

Короткий запис
Київ – Канів — 43 км
Обухів – Канів — ?, на 57 км довший, ніж Київ – Канів
Канів – Чигирин —?, на 40 км довший, ніж Обухів – Канів

Розв’язання

1)  43 + 57 = 100 (км) – відстань від Обухова до Канева.

2) 100 + 40 = 140 (км) – відстань від Канева до Чигирина.

 

Завдання 7 Дібрали числа, щоб справдилися нерівності та рівності.

5 • 8 > 7 • 5

4 • 3 < 4 • 4

3 • 4 = 4 • 3

6 • 3 > 3 • 5

7 • 4 + 7 = 7 • 5

9 • 3 + 9 < 9 • 3

Завдання 8 Рівності про медалі, які виборювали українські спортсмени кожного олімпійського року:

1996 :  9 + 2 + 12 = 23

2000:   3 + 10 + 9 = 22

2004:   8 + 5 + 9 = 22

2008:   7 + 4 + 13 = 24

2012:   6 + 4 + 10 = 20

2016:   2 + 5 + 4 = 11

Загальна кількість медалей українських спортсменів кожного олімпійського року: 23, 22, 22, 24, 20, 11
Україна здобула найбільше золотих медалей у 1996 році
Україна здобула найбільше срібних медалей у 2000 році
Україна здобула найбільше бронзових медалей у 2008 році
Скільки всього золотих медалей здобула Україна на цих олімпіадах? 
Скільки всього срібних медалей здобула Україна на цих олімпіадах? 
Скільки всього бронзових медалей здобула Україна на цих олімпіадах? 

 

ДЗ.

46 см + 63 см = 109 см = 100 см + 9 см = 1 м 9 см

60 хв + 50 хв = 110 хв = 100 хв + 10 хв = 1 год 50 хв

5 дм + 7 дм = 12 дм = 10 дм + 2 дм = 1 м 2 дм

27 см + 15 см = 42 см = 40 см + 2 см = 4 дм 2 см

58 кг + 50 кг = 108 кг = 100 кг + 8 кг = 1 ц 8 кг

24 ц + 18 ц = 42 ц = 40 ц + 2 ц = 4 т 2 ц

 

Сторінка 8 

Завдання 1

6 м = 100 см • 6 = 600 см

7 м = 100 см • 7 = 700 см

3 м = 10 дм • 3 = 30 дм

5 м = 10 дм • 5 = 50 дм

4 дм = 100 мм • 4 = 400 мм

2 дм = 100 мм • 2 = 200 мм

4 см = 10 мм • 4 = 40 мм

8 см = 10 мм • 8 = 80 мм

6 дм = 10 см • 6 = 60 см

7 дм = 10 см • 7 = 70 см

5 ц = 100 кг • 5 = 500 кг

3 ц = 100 кг • 3 = 300 кг

Завдання 2

4 дм – 6 см = 40 см – 6 см = 34 см

7 см – 8 мм = 70 мм – 8 мм = 62 мм

6 м – 7 дм = 60 дм – 7 дм = 53 дм

5 дм – 6 см = 50 см – 6 см = 44 см

5 м 6 дм – 3 м 4 дм = 2 м 2 дм

8 ц 90 кг – 4 ц 30 кг = 4 ц 60 кг

6 см 9 мм – 3 см 5 мм = 3 см 4 мм

 

Завдання 3

7 дм – 9 см = 70 см – 9 см = 61 см = 6 дм 1 см

2 дм – 2 см = 20 см – 2 см = 18 см = 1 дм 8 см

8 см – 9 мм = 80 мм – 9 мм = 71 мм = 7 см 1 мм

6 см – 8 мм = 60 мм – 8 мм = 52 мм = 5 см 2 мм

4 м – 9 дм = 40 дм – 9 дм = 31 дм = 3 м 1 дм

3 м – 7 дм = 30 дм – 7 дм = 23 дм = 2 м 3 дм

5 см – 5 мм = 50 мм – 5 мм = 45 мм = 4 см 5 мм

6 м – 8 дм = 60 дм – 8 дм = 52 дм = 5 м 2 дм

 

Завдання 4

46 см – 15 см – 30 см = 46 см – 45 см = 1 см

35 дм – 20 дм – 5 дм = 35 дм – 25 дм = 10 дм

3 т – 2 ц = 30 ц - 2 ц = 28 ц

8 т – 4 т 5 ц = 80 ц – 45 ц – 35 ц = 3 т 5 ц

1 год – 20 хв = 60 хв – 20 хв = 40 хв

1 год – 45 хв = 60 хв – 45 хв = 15 хв

 

СТОРІНКА 9

Завдання 5

9 см 6 мм – 6 см 9 мм = 96 мм - 69 мм = 27 мм

6 см 5 мм – 3 см 7 мм = 65 мм - 37 мм = 28 мм

7 дм 4 см – 5 дм 8 см = 74 см - 58 см = 16 см

7 т 2 ц – 4 т 3 ц = 72 ц - 43 ц = 29 ц

7 м 7 дм – 4 м 8 дм = 77 дм – 48 дм = 29 дм

8 м 5 дм – 7 м 7 дм = 85 дм – 77 дм = 8 дм

9 дм 4 см – 3 дм 8 см = 94 см – 38 см = 56 см

2 год 30 хв – 1 год 40 хв = 150 хв – 100 хв = 50 хв

 

Завдання 6  

У магазині було 34 самокати і 27 гіроскутерів. Продали 15 самокатів і 18 гіроскутерів. На скільки більше залишилося самокатів, ніж гіроскутерів?

Розв’язання

1 спосіб (виразом)

(34 – 15)  (34 – 15) = 19  9 = 10 (с.)

2 спосіб (діями)

1) 34 – 15 = 19 (сам) – залишилося самокатів

2) 27 – 18 = 9 (г.) – залишилося гіроскутерів

3) 19 – 9 = 10 (с.) – на стільки більше залишилося самокатів, ніж гіроскутерів

Відповідь: залишилось на 10 самокатів більше, ніж гіроскутерів.

 

Завдання 7

5 см = 10 мм • 5 = 50 мм

8 т = 10 ц • 8 = 80 ц

2 м = 10 дм • 2 = 20 дм

4 м = 100 см • 4 = 400 см

525 см = 1 м • 5 + 25 см = 5 м 25 см

340 кг = 1 ц • 3 + 40 кг = 3 ц 40 кг

Завдання 8 На ламаній GOVERLA знайшли пари ланок однакової довжини. 

OQ = 2 см, RE = 2 см, OQ = RE.

 

ДЗ

56 см + 12 см + 15 см = 83 см

34 см – 14 см – 10 см = 10 см

96 км – 34 км + 20 км = 82 км

3 т – 8 ц = 30 ц – 8 ц = 22 ц

6 см – 42 мм = 60 мм – 42 мм = 18 мм

1 год 30 хв – 45 хв = 90 хв – 45 хв = 45 хв

1 ц – 70 кг = 100 кг – 70 кг = 30 кг

29 ц – 2 т = 29 ц – 20 ц = 9 ц

85 ц – 6 т = 85 ц – 60 ц = 25 ц

Інші завдання дивись тут...